Medimagazin logo

Dicle Üniversitesi rektörü ‘yolsuzluk’tan yargılanacak

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’ndeki kadrolaşma, Ankara Üniversitesi’ndeki ilaç usülsüzlüğünün ardından Dicle Üniversitesi de ihale yolsuzluğu iddiaları ile gündeme geldi
Dicle Üniversitesi rektörü ‘yolsuzluk’tan yargılanacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
YÖK Denetleme Kurulu’nun, üniversiteye ait taşınmazlarının kiraya verilmesi ve 3 tıbbî malzeme alım ihalesinde usulsüzlük yapıldığını tespit ettiği Dicle Üniversitesi (DÜ) rektörü hakkında Devlet İhale Kanunu’na aykırı hareket etmekten suç duyurusunda bulunuldu. DÜ Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eralp Arıkan ve ihale komisyonunun 9 üyesi 7 Haziran’da hakim karşısına çıkacak. Rektör Canoruç, iddialara konu ihalelerin kendi döneminde yapılmadığını; ancak üniversiteyi zarara uğratmamak için de fesih girişiminde bulunmadığını ifade ediyor. Denetim kurulunun Kemal Gürüz döneminde inceleme yaptığına dikkat çeken Canoruç, Gürüz’ün kendisini istemediğini ve sürekli aleyhine çalışma yaptırdığını ileri sürüyor.

YÖK Denetleme Kurulu, Aralık 2003’te Dicle Üniversitesi’nde 3 ihalenin İhale Kanunu’na aykırı olarak yapıldığını tespit etti. Denetleme Kurulu, mülkiyeti üniversiteye ait olan 20 işyerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine aykırı olarak DÜ Kalkınma Vakfı’na kiralandığını, vakfın da ilgili yerleri 3. şahıslara kiraya verdiğini belirledi. Kurul, DÜ Rektörü Prof. Dr. Canoruç’u, eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Özaydın’ın yaptığı ihaleyi, ‘2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’ hükümlerine aykırı olmasına rağmen feshetmemekle suçladı. Prof. Dr. Canoruç, kanuna aykırı olarak yapılan ihale sözleşmesini iptal etmeyerek söz konusu kanunsuz işlemi devam ettirdiği iddiasıyla TCK’nın 240. maddesi gereğince ‘görevi kötüye kullanmak’tan yargılanacak.

YÖK Denetleme Kurulu ayrıca, başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eralp Arıkan’ın yaptığı ihale komisyonunun üniversiteyi 598 milyar 609 milyon 750 bin Türk Lirası zarara uğrattığını da rapor etti. Raporda şu bilgiler yer alıyor: “16 Mart 2001 tarihinde ihaleye çıkarılan 11 kalem kit ve tıbbî malzeme, piyasa rayicine nazaran 442 milyar 484 milyon 250 bin TL fazla bedelle ihale edilerek, DÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi zarara uğratılmıştır. 15 Mayıs 2001’de ihaleye çıkarılan iki kalem kit ve tıbbî malzeme, 117 milyar TL, 11 Temmuz 2001’de ihaleye çıkarılan 210 bin çift cerrahi eldiven de piyasa rayicine göre 39 milyar 981 milyon TL fazla bedelle satın alınmıştır.” YÖK Denetleme Kurulu’nun incelemesi sonucunda DÜ Rektörü Canoruç, Rektör Yardımcısı Eralp Arıkan ve 9 kişilik ihale komisyonu üyeleri 7 Haziran’da 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Canoruç: Üniversite yönetimi pırlanta gibi

Hakkındaki iddiaları cevaplayan DÜ Rektörü Prof. Dr. Canoruç, ‘üniversiteye ait 20 işyeri ve 11 parça arazinin DÜ Kalkındırma Vakfı’na ve vakıfça üçüncü kişileri verilmesi’nin kendi döneminde olmadığını söyledi. Canoruç, ihaleleri, üniversiteyi zarara uğratmamak için iptal etmediğini kaydetti. İhale komisyonu ve üniversite yönetimini ‘pırlanta’ diye nitelendiren Canoruç, bu kişilerin yolsuzluklara karışmalarının mümkün olmadığını savundu. DÜ Rektörü Canoruç, incelemelerin Kemal Gürüz döneminde olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Bilindiği gibi YÖK eski Başkanı Gürüz ile aramız iyi değildi. Prof. Dr. Gürüz de beni rektörlükten indirmek için sürekli üniversitede inceleme yaptırırdı. Mahkemede suçsuzluğumuz ortaya çıkacak.”


Zaman
dicle
üniversitesi
rektörü
&#8216
yolsuzluk&#8217
tan
yargılanacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir