Medimagazin logo

Türkiye organ arıyor

Kampanyalara rağmen organ bağışının istenilen düzeyde olmaması, ülkemizdeki binlerce hastayı umutsuzluğa sevkediyor. Şeker hastalarının sayısı ise gizli şeker hastaları ile birlikte 5 milyona ulaşıyor
Türkiye organ arıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı envantere göre Türkiye'de 6 bin 60 hasta böbrek, 430 hasta karaciğer, 146 hasta kalp, 27 hasta kalp-akciğer ve 282 hasta kemik iliği nakli için organ bulunmasını bekliyor. Yürütülen kampanlara rağmen organ bağışı konusunda Türk insanının istenilen noktaya gelmediğini tespit eden Sağlık Bakanlığı, kadavradan ve canlı insandan alınan organların ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşıladığını ortaya koydu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, organ nakli için bekleyenler arasında ise ilk sırayı böbrek hastaları alıyor. Başkasına ait bir organla hayatını devam ettirmek isteyen hastalar organ nakli merkezine kayıt yaptırarak sıra bekliyor. Böbrek nakillerinin yüzde doksanı hasta yakınlarının yaptığı bağışla gerçekleşiyor. Kazalar ise organ bekleyen hastalar için yeni bir umut kapısı oluyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 6 bin 60 hasta böbrek, 430 hasta karaciğer, 146 hasta kalp, 27 hasta kalp-akciğer ve 282 hasta kemik iliği nakli için sırada bekliyor. Yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bir yıl içinde canlı ve kadavradan yapılan organ bağışlarıyla 24 kalp, 27 kalp kapağı, 84 karaciğer, 7 pankreas, 173 böbrek, 1 incebağırsak, 104 kornea nakli gerçekleştirildi.

5 milyon şeker hastası

Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerden elde ettiği bilgiler doğrultusunda hazırladığı envanterde Türkiye'de şeker hastası sayısının da 5 milyona ulaştığı gösteriliyor. Organ yetmezliğinin en önemli tetikleyicilerinden biri olan şeker hastalığındaki artış yetkilileri kaygılandırılyor. Şeker hastalığının Türkiye'de görülme oranının yüzde 7.2 olduğunu tespit eden uzmanlar, Türkiye'de, gizli şeker hastalarıyla birlikte şeker hastalarının sayının yaklaşık 5 milyonu bulduğunu iddia ediyorlar. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 30 yılda kliniklere yatan diyabetli hasta sayısı 8 kat arttı. Türkiye'de gizli diyabet de dahil 5 milyon diyabetli bulunuyor ve polikliniklerde hizmet alan 55 yaş üzeri hastaların yüzde 8'ini diyabetliler oluşturuyor.

Bağışlar umut oldu

Böbrek ve karaciğer nakillerinin önemli bir kısmının hasta yakınlarından alınan organlarla gerçekleştiğini tespit eden Sağlık Bakanlığı, son dönemde meydana gelen trafik kazalarından hangi hastalar için organ umudu doğduğunu da tek tek ortaya koydu. Buna göre, Antalya'da geçirdiği trafik kazasında yaralanarak beyin ölümü gerçekleşen 27 yaşındaki Gülistan Benmutlu'nun organları 4 kişiye hayat verdi. Genç kızın kalbi İstanbul Koşuyolu Hastanesi'nde ismi açıklanmayan bir hastaya, pankreası Süleyman Yapaoğlu'na, böbrekleri Bülent Öztürk'e, karaciğeri de Süleyman Göver adlı hastaya nakledildi. Beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Mert Taş'ın (22) organları da ailesinin izni üzerine 3 hastaya hayat verdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde böbrek, karaciğer, kornea ve kalp kapakçıklarından karaciğeri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde altı aydır organ bekleyen edebiyat öğretmeni Mahmut Arcan'a nakledildi. Taş'ın böbreklerinden biri Uğur Bilik'e (25), diğer böbreği de Ferhat Yeşilkaya'ya nakledildi.

YeniŞafak
türkiye
organ
arıyor
Yorum (2)
Fuad Mahmudov
Ben Mahmudov Fuad-Azerbaycan.Bakuda yaşayıram. Baku dövlet Univeristesini biyoloji fakultesini 1982 yılında bitirdim. 1995 yılında Baku dövlet tıbb akademiyasının terkibinde olan 1 yıllık fitoterapi kursunu bitirdim ve uluslararası statusla diploma ve sertifika aldım. 22 yıldır fitoterapi üzere çalışıram.2009-cu yilin mayisinda Azerbeycandan ilk olarak ben Avropa Tabii Elmler (Bilim) Akademiya-sina (baş ofisi Almaniyanin Hannover sheherinde yerleşir) uye secildim. 6 ay sonra Avrupa Akademiyası tarafından boyuk alman doktoru Rudolf Virhoff madalyasile mükafatlandırıldım. 2010 yılında “Derman bitkilerinin (Şifalı bitkilerin) müasir tebabetde rolu” adlı kitabım çıkdı. Kitabda 408 çeşit şifalı bitkilerin ümumi ve botanik tesviri, onların kimyavi terkibleri, rengli şekilleri, hankı hastalıklarda kullanılmaları, kullanılma usulları ve s. melumatlar verilmişdir. Bir kader sonra Avropa Tabii Elmler Akademiyasinin Azerbeycan filialının yaradilmasi iznini aldim ve şu anda 15-e kader üyemiz var. Davamlı olarak Azerbaycanda çıkan dergi ve qazetelerde (“Tıbbı haberler”, “Sağlam hayat”, “Herba Flora” ve s.) mekalelerim çıkıyor. Çıkan mekale sayı 70-80 ve daha fazladır. Derneginiz çok guzel, begendim ve size büyük ve parlak gelecek arzu edirem. Menim elimde fitoterapi ile ilgili çok büyük kaynaklar (mekaleler, reçeteler, eski Çin, Tibet ve Slavyan tebabetile ait çok yazılar var. Əger isterseniz ben size bu konuda yardımcı olurum.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
fuad mahmudov:elinde kara mamba,kral kobra zehiri de varmı? bunlar uzmanlık alanına girer mi? dost ve kardeş azerbaycan'a sevgi ve selamlar. not:fuad kardeş ;türkiye'de mustafa eraslan diye birisi var,çevresi çok kuvvetlidir. ne yapar ne eder senin buraya gelmene engel olur. sen en iyisi azerbaycan'ın kıymetini bil. bilimsel faaliyelerini orada devam ettir.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir