Medimagazin logo

Üniversite sıralamasında ilk 500'e bile giremedik

Çin'de dünyanın en iyi 500 üniversitesini belirleyen araştırmada Türk üniversiteleri listeye giremedi. ODTÜ, dünya sıralamasında 547. oldu
Üniversite sıralamasında ilk 500'e bile giremedik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni üniversitelerin açılması için yeşil ışık yakmasına karşın, Türkiye'deki köklü üniversiteler global yarışta geride kaldı. Çin'de, dünyanın en iyi 500 üniversitesini belirlemek üzere yapılan araştırmada, Türkiye'den tek bir üniversite listeye giremedi. 2002'de yapılan araştırmada ise İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştı. 2004'deki sıralamada sadece ODTÜ 547'nci sıraya yerleşebildi. Yeni listede ilk sırayı Harvard Üniversitesi alırken, Güney Afrika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Şili ve Singapur gibi ülkelerin üniversiteleri de ilk 500'e girmeyi başardı. Çin'in Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, global yarışta dikkate alınan 21 kriterden bazıları şunlar:

* Üniversitenin mezunlarından ya da personelinden birinin Nobel ödülü sahibi olup olmadığı.

* Akademik kadrosunun yazdığı bilimsel makalelerin referans olarak kullanılıp kullanılmadığı.

KRİTERLER DEĞİŞİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, uluslararası sıralamalarda dökülen Türk üniversitelerinin niteliklerini yükseltmek için çalışma başlattı. Tabela üniversitelerinin önüne geçebilmek ve uluslararası niteliklere kavuşmak üzere yeni kriterler getiriliyor. Üniversite açılmasına karar vermesi için bir "Üniversite Koruma Komitesi" kuruluyor. Bu komitede valinin başkanlığında milletvekilleri, belediye başkanları, ticaretsanayi- ziraat odaları başkanları, yüksek okul dekan ve müdürleri gibi kentin ileri gelenleri bulunacak. YÖK ile de işbirliği yapmaya çalışan bakanlığın yeni üniversite kıstaslarından bazıları şöyle:

* Nüfusu 250 binin altında olan illerde üniversite açılamayacak.

* Üniversite kurulacak ilde en az iki fakülte, bir yüksek okul olacak.

* 300'ün üzerinde öğrencisi bulunacak.

* 2 bin kişilik kız ve erkek öğrenci yurdu olacak.

* Kapalı spor sahası, açık spor sahası içeren spor kompleksi, kütüphane, bilgisayar merkezi ve konferans salonu gibi birimlerden oluşan kültür merkezi şartı aranacak.

* Fakültelerin her bölümünde ve yüksek okulların her programında akademik yöneticiler dışında en az 3 kadrolu öğretim üyesi yer alacak.

* Üniversite açılması istenen yerde binalar eğitim ve öğretime yeterli olacak.

* En az 50 kapasiteli öğretim üyesi lojmanı olacak.

* Üniversite kampüsünün gelişmesine müsait en az bin dönüm araziye sahip olacak.

ERDOĞAN'IN MÜJDESİ
Başbakan Erdoğan'ın müjdesini verdiği yeni üniversitelerin de belirlenen yeni kriterlere göre açılması planlanıyor. Çankırı, Kastamonu, Çorum, Kırşehir, Karaman, Bayburt gibi küçük illerde bulunan ve büyük köklü üniversitelere bağlı yüksek okulların kriterlere uygun olması halinde üniversite olarak açılması düşünülüyor.

Sabah
üniversite
sıralamasında
ilk
500'e
bile
giremedik
Yorum (2)
dr murat
Hocam biraz abartmıyormusunuz? Sadece yardımcı doçent kadroları mı isme açılıyor veya torpil ile oluyor.Üç beş yayınla profesör olmuş o kadar çok hocamız var ve gözlerini para hırsı o kadar bürümüş ki yardımcı doçentlere siz bir kenarda oturun ne etliye ne sütlüye karışın hastaları siz bizim adımıza muayene edin siz onlarla uğraşırken biz kendi işimize bakalım denilen o kadar çok üniversite var ki uzman kadrosu dediğiniz kadro asistandan daha az döner sermaye verilen ve maaşıda o kadar kötü akademik kurulun kapısında emir eri gibi bekletilen içerde acaba hakkımda ne konuşuluyor diye düşündüren bir kadro olup devlet hastanelerinden bile kötü ve sadece nöbet tutsunlar diye açılan ne olduğu belli olmayan bir kadrodur.Yardımcı doç leri yurtdışına bırakın hizmet içi eğitim veya kursa bile yollamaktan hocalar imtina etmektedir.Neden ? Angarya çekecek nöbet tutacak adam kalmayacak klinikte bir kişi eksilirse.Biraz da iğneyi profesörlere batırırsanız bence haklı bir eleştiri olur.Üniversitelerin verdiği döner sermaye ne ki yardımcı doçent uğraşsın debelensin az bir para için.Yard doçentin yayın yapmayı bırakması mümkün değildir çünkü doçentlik sınavında yayın şartları artırılmıştır.Boş dosya ile sınava giremeyeceği için tabiki yayın yapmak zorunda .Ayrıca birçok üniversitenin 3 yıl atamadan sonra tekrar yard doç kadrosuna atanmak için yayınların puanlaması yapılarak tekrar başvurması gerekmektedir.Bu yollardan geçmiş ve ülkemizin sayılı hocalarından olan şahsınızın bunları gözardı ederek olumsuz yönlerini cımbızla çekerek bu kadro hakkındaki yorumlarınızı okuyunca diğer hocalar kimbilir neler düşünüyordur demekten kendimi alamadım.Yrd doç olarak üniversitede çok az bir maaş ile çalışmayı kabul eden bir kişi zaten parapulu bir kenara bırakmıştır.Üniversiteye uzman kadrosu çok gereksiz ve tabiri caizse hocanın aba altından sopa göstererek bak şöyle yapmazsan yar doç kadron suya düşer diye tehdit ettiği bir kadrodur.
12
Cevapla
recep uslu
tamam işte, haklısınız, yabanci dil engelini kaldırıp, yardımcı doçentleri ülkeye kazandırdıkları bilimsel hizmetlerle "doçent" yapın, böylece yardımcı doçentlerde "maaşlarından" yabanci dil kursları parası ayırmak zorunda kalmazlar, ardından doçent olarak yabanci üniversiteler ve araştırma merkezlerinde zorunlu hizmet konulsun. Bu durumu yok kurumuna emial ettik ama
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir