Medimagazin logo

İlaçta 2 katrilyonluk külfet

Hükumet, SSK'lıların istedikleri eczaneden ilaç almalarının Hazine'ye getireceği yükü hesapladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırladığı rapora göre bu uygulama ile SSK ilacı yüzde 5.5 pahalıya alacak. Bu oran kamunun ilaç tüketimine yaklaşık 2 katrilyon lira (2 milyar YTL) civarında bir yük getirecek. Buna karşılık Hükumet, sözkonusu mali yükün zaman içinde avantaja dönüşebileceğini belirledi ve 2 katrilyonluk külfete razı oldu
İlaçta 2 katrilyonluk külfet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükumet, SSK'lıların istedikleri eczaneden ilaç almalarının Hazine'ye getireceği yükü hesapladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı uzmanlarının hazırladığı rapora göre bu uygulama ile SSK ilacı yüzde 5.5 pahalıya alacak. Bu oran kamunun ilaç tüketimine yaklaşık 2 katrilyon lira (2 milyar YTL) civarında bir yük getirecek. Buna karşılık Hükumet, sözkonusu mali yükün zaman içinde avantaja dönüşebileceğini belirledi ve 2 katrilyonluk külfete razı oldu.

RAPOR ERDOĞAN'DA

Düzenlemeye göre SSK, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç şirketleri, ilaç depoları ve eczacı birlikleri ile imzaladığı ve 10 Şubat'tan sonra yürürlüğe girecek protokol sebebiyle ilaç şirketlerinden ortalama yüzde 20 indirimle aldığı ilacı daha pahalıya alacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere hazırlanan raporda, SSK'lıların eczanelerden alacağı ilaçlarda yüzde 14.5 indirim sağlanacağı, aradaki farktan doğan zararın ise yüzde 5.5 civarında olacağı ifade edildi. Hükumet, yaptığı hesaplamaya göre, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un hesabından ötürü yüzde 11'i üretici veya ithalatçı işverenden, yüzde 3.5'i de eczacılardan olmak üzere yüzde 14.5 oranındaki indirimden, yılda 1 katrilyon tasarruf sağlayacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bir araya gelerek yaptıkları toplantıda, düzenleme ele alındı. Toplantıda Unakıtan'ın, bundan sonra devletin ilaçları tek elden alacağını belirterek, 'Kamunun yıllık ilaç maliyeti 10-12 katrilyon lira. Bu kadar büyük alım sözkonusu olunca devlet, 'Ben bu kadar çok ilaç alıyorsam; o zaman bir kıyak da isterim' diyecek. Haliyle bundan tüm taraflar kazançlı çıkar' demesi üzerine Akdağ ve Başesgioğlu'nun ikna olduğu öğrenildi. Unakıtan'ın sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte ek külfetin azalacağını ve zamanla dezavantajın avantaja dönüşeceğini söylediği de belirtildi.

Tüketimi 6 milyar dolar

2003 yılında imalatçı fiyatı üzerinden Türkiye'nin 4.2 milyar dolar, tüketici fiyatları üzerinden ise 6 milyar dolarlık ilaç tükettiği belirtildi. İlaç tüketiminin 1.5 milyar'ı SSK'ya ait. SSK'da halen geçerli olan toplu ilaç alımı modeliyle imalatçı fiyatı üzerinden yüzde 20'lik indirimın yanısıra SSK jenerik ilaç uygulaması ile birçok ilacını kendisi üretiyor. Bağ-Kur'un 2003 yılı ilaç harcamasının 1.3 milyar dolar, kapsadığı nüfusun 15.5 milyon olduğu, Emekli Sandığı'nın ise 2.5 milyonluk kamu çalışanı için 1.1 milyar dolarlık ilaç harcaması yaptığı ifade edildi. SSK'nın Bağ-Kur ile Emekli Sandığı'dan üç kat daha fazla bir kesime hitap etmesine rağmen ilaç harcamasının eşdeğer olması, kendi ilacını kendisinin üretmesi ve ilaçta toplu pazarlık yapmasından kaynaklanıyor.

Aksam
i̇laçta
2
katrilyonluk
külfet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir