Medimagazin logo

Serbest eczaneden alınan ilaç 300 trilyona mal olacak

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) serbest eczanelerden ilaç alımı nedeniyle ortaya çıkacak ek maliyetin 300 trilyon lira civarında gerçekleşmesini bekliyor
Serbest eczaneden alınan ilaç 300 trilyona mal olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) serbest eczanelerden ilaç alımı nedeniyle ortaya çıkacak ek maliyetin 300 trilyon lira civarında gerçekleşmesini bekliyor.

Maliyet analizi yaptıran kurum yetkilileri, anlaşmayı 10 Şubat'a yetiştirmek için çalışmalarını hızlandırdı.

SSK'lıları ilaç kuyruklarından kurtaracak anlaşma, yürürlüğe girmeden tartışılmaya başlandı. Serbest eczanelerden ilaç alımı nedeniyle kurumun yıllık 1-2 katrilyon lira zarara gireceği iddia ediliyor. Eczacılar da ödemelerin gecikmesi halinde zor duruma düşeceklerini ileri sürüyor. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, hesaplamalarına göre anlaşmanın kuruma getireceği ek yükün 300 trilyon lira civarında olacağını açıkladı. İddiaları abartılı bulan genel müdür, sektörle avantajlı bir protokol imzalandığını savundu. Karahan, anlaşmanın toplamda kamuya önemli bir tasarruf sağlayacağını kaydetti. Eczacıların ödemelere ilişkin bazı endişeleri bulunduğunu ifade eden Karahan, “Çok büyük bir proje hayata geçiriliyor. Bazı sancılar yaşanabilir; ama zamanla her şey yoluna girecektir.” dedi. Protokolün anlaşmazlıkla sonuçlanacağına ilişkin iddialara da değinerek, “Uygulamayı şubat ayı içinde başlatmayı, aksilik çıkarsa da ileri bir tarihe atmamaya gayret ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Protokolün başlatılması için serbest eczanelerle, SSK'nın tek tek sözleşme yapması gerekiyor. Eczacı odalarıyla temasa geçen SSK yetkilileri sözleşme esaslarını hazırlıyor. Halen 6 bin serbest eczaneyle anlaşması bulunan SSK'nın 14-15 bin eczaneyle daha anlaşmaya varması bekleniyor. Serbest eczane protokolü 14 Aralık 2004 tarihinde imzalanmıştı. Protokole göre devlet tüm jenerik ilaçları ve piyasada 6 yıldan daha fazla süredir bulunan orijinal ilaçları perakende satış fiyatı üzerinden yüzde 14,5 iskontoyla alacak. 6 yılı doldurmayan orijinal ilaçlar için iskonto oranı yüzde 7,5 olacak. Anlaşma, SSK'nın yanında Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un ilaç alımlarında da geçerli olacak. Bugüne kadar perakende satış fiyatı üzerinden ilaç alan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un 1 katrilyon liradan fazla tasarruf sağlaması bekleniyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 12 katrilyon liralık ilaç satılıyor. Bunun yüzde 85'ini kamu kurumları alıyor.
Necip Çakır, Ankara

Zaman
serbest
eczaneden
alınan
ilaç
300
trilyona
mal
olacak
Yorum (1)
Cemal KOCAMAN
Üniversitesde ameliyat edilemez denen hastanın ameliyatını yaptı kendisi. Minnetarım kendine...
40
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir