Medimagazin logo

Sağlık, piyasaya emanet

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, siyasi iktidarın hazırlamış olduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı" yasa tasarılarının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti
Sağlık, piyasaya emanet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, siyasi iktidarın hazırlamış olduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı" yasa tasarılarının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.
TMMOB'a bağlı 23 odadan 15 temsilcinin oluşturduğu Çalışma Grubu, "Genel Sağlık Sigortası", "Emeklilik Sigortası", "Sosyal Güvenlik Kurumu" ve "Primsiz Ödemeler" ile ilgili olarak bir rapor hazırladı. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı tarafından açıklanan raporda, "Sağlık hizmetleri piyasalaştırılıyor. Sosyal Güvenlik sisteminde gerçek bir reform yapılması gerekirken, iktidar, sosyal güvenlik konusunu bütçe üzerinde bir yük olarak gören ve devletin bu alandan tamamen çekilmesini öngören bir yaklaşımla yasa tasarıları hazırlamıştır. Bunu reform olarak görmek olanaksız. Biz gerçek bir reform istiyoruz" denildi.

SAĞLIK PARALI HALE GETİRİLİYOR
Soğancı yaptığı açıklamada "Halkın sağlık ihtiyacına bütçeden uygun bir pay ayrılmıyor. Sağlık hizmetleri adım adım paralı hale getirilmiş ve işsizliğin yoğun olduğu ülkemizde nüfusun önemli bir bölümü sağlık güvencesinden yoksun bırakılmıştır" dedi. Hükümeti eleştiren Soğancı, "AKP hükümeti, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' adı altında yasal düzenlemelerle sağlık hizmetlerini tamamen paralı hale getirmek için sağlık hakkını sorgulamaktadır. Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'yla sağlığını korumak bireye bir yükümlülük olarak getiriliyor, 'bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sorumludur' anlayışı, devletin en temel yükümlülüğünden vazgeçtiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.
Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın, sağlık hakkını hak olmaktan çıkaran düzenlemelerle dolu olduğunu belirten Soğancı, "Ayakta yapılan tedavilerde ilaç bedelinin yüzde 20'si sigortalıya ödettirilirken, Tasarının 16. maddesi bu oranı yüzde 50'ye kadar yükseltmektedir. Bu katılım payını belirleyecek objektif bir kriter de bulunmuyor" dedi.

"HASTAYA MÜŞTERİ OLARAK BAKILIYOR"
Soğancı, "Genel Sağlık Sigortası'nda, sağlık bir hak olarak ele alınmadığından, sağlık hizmetinin 'bunu tüketen müşteriler' tarafından ödenmesinin öngörüldü. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa sağlık hizmetleri, piyasanın kaosuna teslim edilecektir" dedi. Soğancı, sağlık sigortasında, sağlık hizmetinden yararlananlara çeşitli paketler öngörüldüğünü de anımsattı ve "Çok ödemede bulunabilirseniz, yararlanacağınız hizmet o kadar zengin, ne kadar az öderseniz o kadar dar kapsamlı olacak" uyarısında bulundu.

RAPORDAN BAŞLIKLAR
Başkan Soğancı'nın açıkladığı genel sağlık sigortasına ilişkin tasarıya dönük eleştirilerin bulunduğu rapordan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
-Herkes zorunlu olarak prim ödeyecek.
-AKP hükümeti eliyle daha da kararlılıkla uygulanan IMF politikaları sonucunda halk yoksullaştırılmıştır. Sağlık hizmeti alma sıklığına göre prim ödeme oranları her yıl yeniden belirlenecektir.
-Yeşil kartların önemli bir kısmı prim ödeme zorunda olanlar kategorisine sokulacaktır. Yeşil kartın iptali ve yeniden taraflı bir şekilde dağıtılması gerçekleştirilecektir. Devlet yoksullar üzerinden tasarrufa gitmiş olacaktır.
- Kalp hastaları, kanser hastaları, diyaliz hastaları, diyabet hastaları gibi sürekli tedavi gören ve tedavi masrafları fazla olan hastalıklar kapsam dışı tutularak, bunlar için tamamlayıcı sigortacılık getirilecektir. Kısacası tamamen kişisel ekonomik güce cevap verecek, bir sağlık hizmeti anlayışının egemen olacağı, yaşamını devam ettirme talebinin serbestçe pazarlanacağı bir düzen oluşturulmaktadır.
- Katkı Payı adı altında cepten ödeme yapma zorunluluğu getiriyor. Katkı payı anlayıektedir. Bu katkı payı bu gün sadece ilaçta %20 olarak ödenirken, GSS ile birlikte bu oran %50 kadar ulaşacaktır. Asgari ücret alan milyonlarca kişinin sağlık hizmetine ulaşımını ortadan kaldırabilecek.
-Yasa tasarıları yürütmeye geniş yetki vermektedir.
-Sağlık çalışanlarının iş güvencesi ortadan kalkıyor.
- Başta hekimler olmak üzere burada çalışan tüm sağlık çalışanları taşeron usulü veya sözleşmeli personel olacak, iş güvencesi kalmayacak"

SOSYAL DEVLETİN TASFİYESİ
Raporda sosyal devlet anlayışının terk edildiği belirtildi: "Sosyal devletin sosyal olma vasfı zayıflatıldı, tahrip edildi. Bütünüyle piyasanın vahşi ortamına terk ediliyor. Maddi gücü, yani parası olanların sağlık hizmetine ulaşabilecekleri, emekliliğinde de kendisini güvence altına alabileceği bir sistem kuruluyor" denildi.

MEZARDA EMEKLİLİK GELİYOR
Raporda emeklik ile ilgili olarak yapılan çalışmalar da eleştirildi: "Sağlık ve emeklilik sistemlerinin ayrışmasını zorunlu kılan bu düzenlemeyle, emeklilik sistemi yeniden ele alınmaktadır. Bu alanda yapılmak istenen de, emeklilik yaşının 70 yaşa, prim gün sayısının da 9 bin güne çıkartılıyor. Emeklilik aylık bağlama oranı ise yüzde 70'lerden yüzde 35'e düşürülmektedir. Ayrıca da, malullük ve ölüm aylığı hak edebilmek de zorlaştırılıyor. Kısacası kazanılmış hakları budayarak emeklilik fonlarının sermaye piyasalarına aktarımı için gerekli düzenlemenin yapılması amaçlanmaktadır. Ülkemizdeki yoksulluk, işsizlik vb. insan yaşam süresini doğrudan etkileyen olumsuz koşullar nedeniyle emeklilik yaşını artırmayı gerektirecek bir ömür düzeyi Türkiye'de geçerli değildir. Kaldı ki, iş güvencesinin olmadığı ülkemizde hiç kimse öngörülen pirim gün sayısını doldurması olanaklı değildir. Bu düzenleme ile emekli olabilmek çalışanlar için bir hayal olmaktan öte bir anlam taşımamaktadır".

ÇOCUKLARIMIZ IMF'YE BORÇLU DOĞUYOR
Sonuç bölümünde ise "Çocuklarımız IMF ve Dünya Bankasına borçlu olarak doğmaktadır. Bu yasa tasarıları ile borçlu olarak doğan çocuklarımızın çalışarak emekli olması hayaldir. IMF ve Dünya Bankası'nın programını hayata geçirmek için çocuklarımızın hayatından tasarruf yapılmaya çalışılmaktadır. Çocuklarımıza onurlu ve sağlıklı bir ortamda yaşanabilir bir ülke bırakmak IMF'ye olan borçla kıyaslanamayacak kadar kutsal ve asla vazgeçemeyeceğimiz bir görevdir. Bu nedenle, siyasal iktidar bu hakkın özüne aykırı düzenlemeler içeren yasa tasarılarını geri çekmeli ve Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun ülkemiz gerçeğine uygun sosyal güvenlik alanında önerdiği köklü değişiklikleri içeren yasal düzenlemelerin önünü açmalıdır" görüşüne yer verildi.

Birgün
sağlık
piyasaya
emanet
Yorum (3)
Şehmus yiğit
Sayin hocam çok değerli çok muhteşem bir insan ve sevimli bir insan Allah yar yardımcısı olsun
7
Cevapla
gülden atay
sayın hocam merhaba benim oglan top oynarken düsmüş sag kolunu kırmıs ve baş parmak vede isaret parmagının sinirleri zedelenmiş çok endişeliyim yarın sizde 3 40 randevumuz var önce ALLAHA SONRA SİZE GUVENİYORUM İNSALLAHH
2
Cevapla
esra şen
hocam merhabalar tam 3 aydır sizden ameliyat için haber bekliyorum. bi türlü beklediğim telefon gelmedi. tedavi olmak için ne olmalı bu bacak kopmalı mı yani. lütfen artık işinizi yapın saygılar
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir