Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Şefi Doç. Dr. Afitap İçağasıoğlu
Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
1974 yılında Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak açılan hastanemizin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği aynı yıl Dr. Burhanettin Sönmez önderliğinde hizmete açılmıştır. 1987 yılında Dr. Canan Erdoğan’ın klinik şefliği ile ihtisas vermeye başlamıştır. Dr. Canan Erdoğan’ın ayrılmasıyla bu göreve ben atandım, halen de yürütmekteyim. Hastanemiz 2005 yılında Sağlık Bakanlığına bağlanmıştır.
Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
Birimimizde 1987 yılından bu yana tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Akademik kadroda klinik şefi benim. Beş uzmanımız var. Bunlardan biri doçenttir, biri EMG üst ihtisaslı, biri de romatoloji yan dal ihtisaslıdır.
Yardımcı personel durumunuz nedir?
Kliniğimizde 5 fizyoterapist, 6 fizik tedavi teknikeri, 6 hemşire, 2 tıbbi sekreter, 2 sekreter, 6 hizmetli arkadaşımız çalışmaktadır.
Eğitim programınız nedir?
Her gün klinik şefi, uzman, asistan viziti yapılmaktadır. Haftada bir gün doktor ve fizyoterapistlerin katıldığı büyük vizit yapılmaktadır. Normal polikliniğimizin yanı sıra her gün yarım gün romatoloji polikliniği, haftanın bir günü osteoporoz polikliniği ve özürlü çocuk polikliniği ve haftada bir yarım gün spastisite, cihaz, problemli hastaların tartışıldığı konseyimiz ve haftada bir yarım gün enjeksiyon polikliniğimiz vardır. EMG cihazımızın onarımıyla yakında elektrofizyoloji laboratuvarımız da hizmete girecektir. Cuma öğleden sonrası ise literatür ve seminer saati olarak ayrılmıştır.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Eski kliniğimizde 20 yatağımız vardı. Yeni binamız yapılıncaya kadar 7 yataklı küçük bir ünitemiz var. Yetersiz olduğu için hizmetten ziyade eğitim amaçlı hasta yatırmaktayız. Tam kapasiteyle çalışmaktayız.
Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?
2010 yılının poliklinik sayısı 41 bin 800, romatoloji polikliniği 6 bin 580, osteoporoz 2 bin.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
Asistan sayısı ve kıdemlilik süresi göz önünde tutularak nöbet düzenlemesi yapılmaktadır. En kıdemsiz asistana ayda 6 nöbetin üstü verilmemeye çalışılmaktadır.
Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Türkiye fiziksel tıp ve rehabilitasyon yeterlilik kurulunun oluşturduğu müfredat programı esas alınmıştır. Bu programa uygun teorik ve pratik bilgiler içeren seminerler verilmektedir. Asistan karne uygulaması vardır.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Rotasyonları tıpta uzmanlık kurulu kararına göre uygulamaktayız.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayınız kaçtır?
2009 yılında 5 yurtiçi yayın, 1 yurt içi poster, 8 yurt dışı poster; 2010 yılında 1 yurt dışı yayın, 3 yurt içi yayın, 8 yurt içi poster yapılmıştır.
Kongrelere katılabiliyor musunuz?
Özellikle ulusal kongrelere kliniğin büyük çoğunluğunun katılması için gayret göstermekteyim. Uluslararası kongrelerde de uzman bazında katılımlarımız olmaktadır. Son 2 yıldır Sicilya’da yapılan eğitim programına her yıl bir asistanımız seçilip katılmıştır.
Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Mesleğimizin ve ülkemizin geleceği açısında çalışkan, gayretli, yabancı dil bilen asistanlara ihtiyaç vardır. FTR’ye ilgi duyan ve bu özellikleri taşıyan arkadaşları bekleriz.
Klinikte görev yapan akademisyen, hekim ve asistanların isim ve unvanları
Klinik Şefi:
Doç. Dr. Afitap İçağasıoğlu
Doç. Dr. Meltem Esenyel
Uzm. Dr. Füsun Moral Oğuz (romatolog)
Uzm. Dr. Zeki Şener
Uzm. Dr. Erkan Mesci (EMG üst ihtisaslı)
Uzm. Dr. Sadiye Muratlı
Uzm. Dr. Önder Coşkun
Asistanlar
Asistan Dr. Sema Haliloğlu
Asistan Dr. Yasemin Yumuşakhuylu
Asistan Dr. Raife Şirin Atlığ
Asistan Dr. Selin turan Turgut
Asistan Dr. Esra Selimoğlu
Asistan Dr. Sibel Tolsalı
Asistan Dr. Pınar Arslan
Asistan Dr. Serap Yunsuroğlu
31/01/2011
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.
Tarih | Etkinlik | Kategori | Yer |
---|