Medimagazin logo

Sağlık Bakanı Akdağ : Türkiye'de aşı üretiminden vazgeçilmemiştir

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin aşı üretiminden vazgeçmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ''Ülkemizde aşı üretimi ve teknolojisinin geliştirilmesinin stratejik önemi bilinmekte ve çalışmalar buna göre yürütülmektedir'' dedi
Sağlık Bakanı Akdağ : Türkiye'de aşı üretiminden vazgeçilmemiştir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin aşı üretiminden vazgeçmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ''Ülkemizde aşı üretimi ve teknolojisinin geliştirilmesinin stratejik önemi bilinmekte ve çalışmalar buna göre yürütülmektedir'' dedi.
Recep Akdağ, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun yazılı soru önergesini yanıtlarken, Türkiye'deki aşı üretimi ve ithalatına ilişkin bilgi verdi. Akdağ, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda çeşitli aşı üretimlerinin gerçekleştirildiğini ancak, ödenek yetersizliği nedeniyle 1996 yılından itibaren akrep, şarbon, tetanos, difteri antiserumları dışındaki aşı üretiminin durdurulduğunu belirtti.
Bakanlığı döneminde ise araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile üretimde ilk kez fermentör teknolojisine geçildiğini ifade eden Akdağ, geliştirilen yöntem ile pilot adsorbe tetanos aşısı üretildiğini ve şu an modern teknoloji ile difteri, hücreli veya hücresiz boğmaca-tetanos kombine aşıları ile TT, DT, Td, BCG ve tifo aşısı üretiminde birikim ve altyapıya ulaşıldığını bildirdi. Akdağ, bütün bu çalışmaların yanında modern işletmecilik anlayışına uygun olarak Refik Saydam Aşı-Serum Üretim Enstitüsü kurulmasına dair yasa taslağı hazırlandığını kaydetti.
''Bu çalışmalardan da anlaşılacağı üzere Türkiye'de aşı üretiminden vazgeçilmemiştir'' diyen Akdağ, şöyle devam etti:
''Geçmişte üretimi durdurulan aşılar yanında yeni ihtiyaçlara dönük aşı üretimi üzerinde de ciddi olarak durulmuş ve önemli mesafe katedilmiştir. Ülkemizde aşı üretimi ve teknolojisinin geliştirilmesinin stratejik önemi olduğu bilinmekte ve çalışmalar buna göre yürütülmektedir.''

AŞI İTHALİ
Bakan Akdağ, 2004 yılında 12 milyon 667 bin Avro tutarında 8 kalem aşı ve 3 kalem de antiserum ithal edildiğini bildirdi. Türkiye'de aşı alımının Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yapıldığını belirten Akdağ, ihalelerde çeşitli güçlüklerle karşılaşıldığından ihalelere başvuran firma sayısının her geçen gün azaldığını ifade etti.
Akdağ, 2004 yılında 27 aşı ihalesine başvuran ortalama istekli sayısının 1.25 olduğunu; bu ihalelerde alınan 8 kalem aşı ve 6 kalem antiserumun, 81 ilde 5 bini aşkın sağlık ocağına ve devlet hastaneleri ile verem savaş dispanserlerine dağıtıldığını bildirdi.

BCG AŞISI
Sağlık Bakanı Akdağ, son zamanlarda basında yer alan, ''BCG aşısı olmadığı'' yönündeki haberin, gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. İlköğretim birinci sınıf öğrencilerine BCG aşısı uygulamasının rutin aşı programı içinde yer aldığını belirten Akdağ, şöyle dedi:
''Rutin aşı programı içinde olan ilköğretim birinci sınıf BCG aşı uygulamaları 2004 yılı Eylül ayında illerimizin büyük kısmında yapılmıştır. Sıfır yaş grubu aşı uygulamalarında, verem aşısı yönünden 2004 yılında yüzde 79 aşılama oranına ulaşılmıştır. Şu anda illerimizin elinde BCG aşısı mevcut olup, aşılama çalışmaları devam etmektedir. BCG aşısı, uygulama koşullarının farklılığından dolayı tüm sağlık kurumlarında yapılamamakta, özel eğitimli sağlık personeli gerektirmektedir. Bu nedenle Verem Savaş Dispanserleri ve her ilin belirlediği sağlık ocaklarında uygulanmaktadır.'' Bakan Akdağ, 2004 yılında kuduz aşısında lojistik bir problem yaşanmadığını, tüm illere yeterli miktarda sevkıyat yapıldığını da kaydetti.


Milliyet
sağlık
bakanı
akdağ
:
türkiye'de
aşı
üretiminden
vazgeçilmemiştir
Yorum (1)
unal sert
DSO nun onerilerine katilmamak eldedegil. Bir sistemi kurarken once pilot uygulama yapmak o sistemin daha iyi calisip yararli olmasi ve aksayan yonlerinin aza indirgenmesi bakimindan cok onemlidir. Bizde de Aile hekimligi pilot uygulamalari yapildi? ama nasil egitim verildi? nasil bir hizmet sunmasi hedef alindi? bu sorularin cevabini simdiki uygulamaya bakip cevaplarsak; ESKI SAGLIKOCAGI HEKIMLIGININ ISIM DEGISTIRILEREK DEVAMI!!! neden? aceleye getirilip politik cikar saglamak ve de basarilioldu Peki bu guzel sistemi halkin isteyecegi hale getirmek icin ne yapalim? 1- DSO nun de belrttigi gibi Aile hekimlerine hang tibbi konularda uzmanlik ve uzmanlik sonrasi egitiminde nelerin ogretilmesi gerektigi tespit edilmeli 2- duzenli ve kisa araliklarla uzmanlik sonrasi egitim ve uzaktan egitim verilmeli sonunda daima imtehanla kontrol edilmeli3- Aile hekimligi muesesine gelen hasta memnuniyetini artirici hizmet sunumu faktorlerini devamli olarak yenilemek gerektigine uzmanlari inandirmali4- ilk anda yapilmasi gerekli taniya yonelik sistemleri Lab. Tomo Rady.Us.. gibi aletleri belirli sayi ve bolgedeki Aile hekmlerinin birlikte kullanimina suncak teskilatlanmalar yapilmali5- Hastalarda yapilan tum tetkikler CHIP sistemi yada ECZANE ILAC takip sisteminde oldugu gibi takip edilmeli( Turkiye bu aletlerin coplugu olmaktan kurtarilmali), zorunlu olmadikca bu tetkiklerin tekrari yapilmamali' tek doktorun degil en az konusunda uzman iki veya daha fazla doktorun oluruyla yapilmali6- Taniya ve tedaviye varmakta zorlanan Aile hekimi hastayiDAL( urol;genlcerh. jinekl. dahilye'KBB'Goz' gibi) UZMAN AILE HEKIMINE yollamali7- Uzman aile hekimi hastane tedavisi geregi saptarsa hastaneye yollamali8- Pratisyen aile hekimleri de ayri ' duzenli ve devamli egitimle uzman aile hekimi gibi calistirilabilmeli ve de ayni haklara sahip olmali9- Her hekim belli sayida GUN ve AY itibariyle hastaya bakabilmeli 10- Uzman dal aile hekimleri Avrupa sartlarindaki esdeger meslektaslarinin muyenehanede yapabildikleri her seyi yapabilme olanagina kavusturulmali ' HASTANE SEVKLERINI SADECE BU UZMAN DAL HEKIMLERI YAPMALI11- Tum anlasma takip odeme vs gibi islemler SGK tarafindan ve bankalar araciligi ile yapilmali.12- Tum hastane ve serbest calisan doktor sayilari nufus a gore Avrupa sartlarindaki hesaba gore yapilip kadrolar duzenlenmeli
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir