Medimagazin logo

Yeni yasayla haftada 5 eczane açılamayacak

Türkiye'de kişi başına düşen eczane sayısı AB ortalamasının üzerinde. Eczacılar Birliği, bunun düzeltilmesini istiyor
Yeni yasayla haftada 5 eczane açılamayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de kişi başına düşen eczane sayısı AB ortalamasının üzerinde. Eczacılar Birliği, bunun düzeltilmesini istiyor.

Eczaneler mantar gibi. Her gün bir yenisi açılıyor. Fakülteden mezun olup da şu an 65 yaşında olan bir kişi bile eczane açabiliyor. Çünkü önünde yasal engel yok." Bu sözler, Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç'a ait. Yıllardır eczanelerin ve eczacıların standartını yükseltmek için çaba sarf ettiklerini belirten Domaç, eczanelerle ilgili yeni bir taslak hazırlayarak Sağlık Bakanlığı'na sundu.

Domaç, yıllardır bu taslak üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Fakat bu kez umutlular. Domaç, bakanlığın taslak üzerinde çalıştığını belirterek, en kısa zamanda yasalaşacağına inandığını söylüyor.

Türkiye genelindeki eczacılık fakültelerinden her yıl yaklaşık bin kişi mezun oluyor. Bu mezunların yüzde 85'i eczane açıyor. Neden eczane açtıklarını sorduğumuzda ise çalışma alanlarının kısıtlı olduğunu söylüyor ve eczane açmasalar diplomalı işsizler sınıfına dahil olacaklarını belirtiyorlar. Öyle ki sadece gençler değil, yıllar önce mezunolmuş ve 65 yaşına gelmiş kişilerin bile eczane açmasının önünde hiçbir engel yok. Ancak üniversiteden mezun olanların neredeyse tamamının eczane açması mevcut eczane sahibi eczacıların rahatsız ediyor.

İŞTE AB ÖRNEKLERİ

Türkiye'de eczane enflasyonu yaşanmasına neden oluyor. Türkiye genelinde yaklaşık 22 bin eczane bulunuyor. En fazla eczane sayısı 4 bin 600 ile İstanbul'da. İstanbul'da bir haftada yaklaşık 5 eczane açılıyor. Türkiye'de ortalama 2 bin 700 kişiye bir eczane düşerken; İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz gibi ülkelerde bu sayının iki kat daha az olduğu belirtiliyor. TEB'in hazırladığı yasa taslağındaki bazı maddelerle 6197 sayılı mevcut yasada birtakım değişiklikler yapılarak mantar gibi eczane açılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Mehmet Domaç, bu taslak üzerinde son 6 yıldır çalıştıklarını belirterek, bu yasanın çıkmasının artık çok daha gerekli olduğunu vurguluyor.

Akademisyenler: Eğitim 5 yıla uzatılsın

Eczacı yetiştiren akademisyenler de yasaya tam destek veriyor. Yasayla alınacak bu önlemlerin yanı sıra eczacılık fakültesine alınacak öğrenci sayısının da azaltılması gerektiğini savunuyor. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başaran, Türkiye'de şimdiye kadar eczane açılması konusunda herhangi bir kural olmadığını anımsatarak, Avrupa'da eczane açılmasının çok zor olduğunu söylüyor.

Başaran, "Avrupa ülkelerinde bir eczanenin açılması nüfus ve metreye göre sınırlandırılmış. Öte yandan öğrenciler önce staj yapıyorlar, sonra sınava girerek yeterli olup olmadıklarını gösteriyorlar" diyor.

Başaran, Türkiye'de 65 yaşına gelmiş bir kişinin bile bugün eczane açabileceğini belirterek, bunun önünde hiçbir yasal engelin olmadığını söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Gürsoy fakültelere kontenjan sınırlandırılması gerektiğini belirterek, mezun öğrencilerin yüzde 85'inin eczane açtığını kaydediyor. Gürsoy, "Eczacılık eğitimi 5 yıla çıkarılmalı. Öğrenciler eğitim süresini göz önünde bulundurarak, bu fakülteyi seçecekler. 5 yıl okuyup da işsiz kalmayı kimse göze almaz" diyor.

Sabah
yeni
yasayla
haftada
5
eczane
açılamayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir