Medimagazin logo

‘Acil yardım ulaşmazsa ölü sayısı 300 bine çıkabilir’

Hint Okyanusu’na kıyısı olan 12 ülkede yaşanan deprem ve tsunami felaketinin boyutları her geçen gün büyüyor. Yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği Güneydoğu Asya’da yardımların gecikmesi halinde ölü sayısının 300 bine ulaşabileceği belirtiliyor
‘Acil yardım ulaşmazsa ölü sayısı 300 bine çıkabilir’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Birleşmiş Milletler (BM)’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (HWO), internette yayımladığı açıklamada, felaket bölgelerindeki sağlık şartlarına ve salgın hastalık tehlikesine dikkat çekti. Kolera ve dizanteri gibi hastalıkların önlenmesi için çok sayıda bölgeye acil yardım ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, ancak bunun yetersiz olduğu, özellikle bazı bölgelerde temiz içme suyu ihtiyacının had safhada olduğu kaydedildi. WHO açıklamasında, “Hafta sonuna kadar tüm felaketzedelere temel ihtiyaçları ulaştırılamazsa, enfeksiyonlu salgın hastalıkların tsunami kadar doğrudan etki yapacağı ve ölü sayısının ikiye katlanabileceğinden endişe ediliyor.” denildi.

Felaketin ardından ülkelerin başlattığı yardım seferberliği sürüyor. ABD halkının tsunami kurbanları için topladığı bağışın miktarı 200 milyon doları aşarken ABD Başkanı George W. Bush’un, bölge halkına vaat ettiği 10 bin dolar dün uluslararası insani yardım kuruluşlarına gönderildi. Yunanistan’da felaketzedeler için toplanan bağış miktarı 22 milyon Euro’yu aştı. “İnsanlık Maratonu” adlı yardım kampanyasına, çoğu özel ulusal televizyon ve radyo kanalı destek verdi. Başta Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos olmak üzere siyaset, spor ve sanat çevrelerinin önde gelenlerine ait kişisel eşyalar da sembolik ücretler karşılığı NET televizyonu tarafından açık artırmayla satıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği’nin bölgede devam eden kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 100 milyon Euro acil yardım yapacağını söyledi. Barroso, acil yardımın ardından tsunamiden etkilenen 12 ülke için 1 milyar Euro yardım yapmayı planladıklarını da belirtti.

Bu arada UNICEF Türkiye Milli Komitesi Türk halkına, Güney Asya’daki felaketzedelere yardım çağrısında bulundu. Komitenin yazılı açıklamasında, UNICEF’in 1999’daki Marmara Depremi’nde Türkiye’ye 18 milyon dolardan fazla maddi yardımda bulunduğu hatırlatıldı. Felaketzedelere yardım etmek isteyenler, UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin Türkiye İş Bankası-Çankaya Şubesi (Ankara) 642066 No’lu hesabına bağış yapabilecek. Cakarta, Washington, Atina, Ankara, İstanbul; Cihan

Kızılay, 1,3 trilyon TL yardım topladı

Türkiye’de Kızılay’ın “Onları Yalnız Biz Anlarız” sloganıyla başlattığı bağış kampanyasında toplanan para 1 milyon 375 bin 725 YTL’ye ulaştı. Yardım konusunda Türkiye’nin dünya ülkelerinin gerisinde kaldığı eleştirileri üzerine birçok kurum ve kuruluş harekete geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli, yardım kampanyası başlatırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güneydoğu Asya’ya su arıtma araçları ile seyyar mutfak göndereceklerini, ekmek fabrikası kuracaklarını bildirdi. Sağlık-İş Sendikası da felaketzedeler için 10 bin dolarlık yardım yapmayı taahhüt etti.


EN DEĞERLİ ŞEY BİR ŞİŞE SU

Felaketin resmi rakamlara göre bilançosu, 150 bin ölü, 5 milyon yaralı ve 1,5 milyon evsiz. Mağdurların öncelikle temiz su ve gıda ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor. Yardım kuruluşları, salgın hastalıkları önlemek için çaba sarf ediyor. Bölgedeki çocuk kaçakçılarıyla organ mafyasının faaliyetleri endişe uyandırıyor.


Zaman
acil
yardım
ulaşmazsa
ölü
sayısı
çıkabilir
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir