Medimagazin logo

'Tüp bebek'te son durum

Devlet, özel merkezlerde tüp bebek sahibi olmak isteyenlere en fazla 1235 YTL ödeyecek. Uygulamadan yararlanacaklara yeşil kart sahibi olanlar da eklendi. SSK'lıların katılımı için de çalışma sürüyor
'Tüp bebek'te son durum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tüp bebek tedavisinin sosyal güvenlik kapsamına alınmasıyla ilgili ayrıntılar netleşiyor. Önce Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yararlanacakları açıklanırken buna yeşil kartlılar da eklendi. SSK'lıların kapsama alınmasına ilişkin düzenlemeninse bir-iki günde tamamlanması bekleniyor.


Nasıl başvurulacak?
Uygulamadan, sosyal güvenlik kapsamında olan ve evliliklerinde üç yıl boyunca çocuk sahibi olamayanlar yararlanabilecek. Çiftler önce üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinden buna dair sağlık kurulu raporu alacak. Bu raporla kamu veya özel tüp bebek merkezlerine başvurulabilecek. Kamudaki merkezlere gidilmesi halinde masraflarının tümü devlet tarafından karşılanacak. Özel merkezlerde yapılacak tüp bebek uygulamasının masrafı kamudakini geçerse, kişi aradaki farkı kendisi ödeyecek.


Bunlara dikkat!
Devlet, en fazla üç tüp bebek denemesiyle ilgili masrafları ödeyecek. Tüp bebek uygulaması öncesi kullanılan ilaç, malzeme ve tetkik ücretleri de devlet tarafından karşılanacak ama doz sınırı getirilecek. 38 yaşına kadar çocuk sahibi olamayan kadınların tüp bebek masrafı devlet tarafından karşılanacak. Denemelerin iki yıl süreceği düşünülürse 40 yaş üzerindeki kadınlar uygulamadan yararlanamayacak.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye'de çocuk sahibi olmak isteyen 1.5 milyon çiftin sorun yaşadığını, bu vatandaşların tüp bebek masraflarının devlet tarafından karşılanmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Türkiye'de tüp bebek masrafının en az 2 bin-2 bin 500 dolar (2 bin 700-3 bin 400 YTL) olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tıraş, bu rakamın Avrupa'da iki katından fazlaya, ABD'de ise beş katına ulaştığını belirtti.


'Maliyet gerçekçi değil'
Devletin tüp bebek masrafının sadece 1235 YTL'lik kısmını ödeyeceğini, bunun da gerçekçi bir maliyet olmadığını belirten Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebekte başarı oranını yükseltmek için kullanılan malzemelerde ve uygulamada en iyi seçimlerin yapılması gerektiğini söyledi.
Tıraş'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de yılda 18 bin tüp bebek uygulaması yapılıyor. Türkiye nüfusuna göre en az tüp bebek uygulayan ülkelerden biriyken İsrail ve Belçika en çok tüp bebek uygulayan ülkeler. Tüp bebek tedavisi genel olarak 43 yaşına kadar olan kadınlara uygulanıyor.


Radikal
'tüp
bebek'te
son
durum
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir