Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Levent Mete
Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
1851 yılında “Gurebayı Müslimin Hastanesi” ismi ile bugünkü Konak Doğum Hastanesi binasında hizmete giren hastanemizin ismi önce “İzmir Memleket Hastanesi” sonra “İzmir Devlet Hastanesi” olarak değiştirildikten sonra 1982 yılından itibaren şu anki yeri ve binasıyla “İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi” olarak hizmetine devam etmektedir. Hastanemiz bugün yaklaşık 900 doktor ve bin 100 yatağı ile bölgenin önde gelen kuruluşu olarak hizmetine devam etmektedir. Psikiyatri Kliniği 1982 yılında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kuruluşu ile birlikte kurulmuştur. İlk şefi Prof. Dr. Savaş Kültür’dür. 1999 yılında şef olan Doç. Dr. Levent Mete halen klinik şefliği görevini yürütmektedir. Psikiyatri Kliniğinden kuruluşundan bu yana toplam 58 psikiyatri uzmanı mezun olmuştur.
Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
1982 yılından beri kliniğimizde asistan eğitimi verilmektedir.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Akademik kadromuzda 1 şef, 2 şef yardımcısı ve 3 başasistan görev yapmaktadır.
Yardımcı personel durumunuz nedir?
Kliniğimizde yardımcı personel olarak 22 hemşire ve 8 psikolog arkadaşımız hizmet vermektedir.
Eğitim programınız nedir?
Kliniğimiz 2010-2011 dönemi eğitim programı çerçevesinde, Olgu İzleme Sunumu, Hazırlıksız Olgu Görüşmesi, Serbest Tartışma ve Sunum Saati ve Dergi Tarama gibi eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak;
Dergi Tarama: Her bir dergi tarama grubu sorumlu oldukları konularla ilgili olarak listede belirtilen dergilerin son bir yıllık sayılarının taraması yapılmaktadır. Makalelerin başlık ve yazarlarından oluşan bir liste hazırlanarak sunum öncesi izleyicilere dağıtılmakta, sunum sırasında, konuyla ilgili eğilimler ve istatistik bilgiler aktarılarak en fazla işlenen konuya ilişkin makaleler özet olarak sunulmaktadır.
Olgu İzleme Sunumu: Yatan ya da ayaktan polikliniğe başvuran hastalardan olgu izlem için uygun olduğu düşünülen bir olgu 1-2 haftada bir görüşülerek, en az 6 ay süreyle izlenip hastanın psikodinamik formülasyonu, hastalığın gidişi ve tedavi süreci aktarılmaktadır. İzlem süreci boyunca bir uzmandan süpervizyon alınıp, en azından 2 görüşme süpervizörle birlikte yapılmaktadır.
Hazırlıksız Olgu Görüşmesi: Ayaktan başvuran bir olgu asistan tarafından psikiyatrik görüşmeye alınmakta, video kamerayla kaydedilen görüşme daha sonra tüm grup tarafından izlenip tartışılarak değerlendirilmektedir.
Serbest Tartışma ve Sunum Saati: Kitap, film, kavram, olay ve benzeri konuların psikososyal yönleriyle tartışıldığı ve araştırma projesi, araştırma sonuçları, bildiri vb. gibi sunumlar yapılmaktadır.
Tabii bu bahsettiklerim eğitimimizin bir kısmıdır. Tamamını anlatmaya çalışsak sanırım bunun için sayfanızda bize ayırdığınız yeri fazlasıyla aşacaktır.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Otuz kapalı klinik, 28 Amatem, 24 açık klinik yatağı olmak üzere toplam 82 yatağımız bulunmaktadır. Bu yataklarımızın doluluk oranı yüzde 82.1’dir.
Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?
Yıllık poliklinik sayısı ortalaması 49 bin 229’dur.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
Nöbet düzenlemeleri asistanların seçtiği temsilci tarafından yapılmaktadır. Kliniğimize yeni başlayan bir ilk yıl asistanı ayda ortalama 5 nöbet tutmaktadır. Nöbet sayısı asistanlar kıdem aldıkça düşmektedir.
Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Temel ve ileri eğitim programları her yıl değişimlerle uygulanmakta ve çekirdek eğitim programını oluşturmaktadır.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Rotasyon uygulamaları hastanemiz eğitim planlama komisyonunca planlanmaktadır. Asistanlık süresince 4 ay nöroloji, 4 ay çocuk psikiyatrisi ve 1 ay acil tıp rotasyonları yapılmaktadır.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayınız kaçtır?
Son bir yıldır 4 adet SSCI ya da SCI-E yayınımız mevcut.
Kongrelere katılabiliyor musunuz?
Senede ortalama 2 kongreye katılabiliyoruz.
Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Her katılım bizi mutlu ediyor.
Klinikte görev yapan akademisyen, hekim ve asistanların isim ve unvanları
Klinik Şefi:
Doç. Dr. Levent Mete
Klinik Şef Yardımcısı:
Doç. Dr. Şeref Gülseren
Uzm. Dr. Almıla Erol
Başasistanlar:
Doç. Dr. Leyla Gülseren
Uzm. Dr. Demet Gülpek
Uzm. Dr. Nabi Zorlu
Uzmanlar:
Uzm. Dr. Füsun Bursalıoğlu
Uzm. Dr. Beyza Toplaoğlu
Uzm. Dr. Atıl Mantar
Asistanlar:
Dr. Sezen Akbay
Dr. Ayşe İlhan
Dr. Buket Güngör
Dr. Ebuzer Cenik
Dr. Engin Sert
Dr. Halime Dal
Dr. Nermin Tenekeci
Dr. Asusinem Kırdök
Dr. Dursun Hakan Delibaş
Dr. Gülnur Özdamar
Dr. Pelin Kurtgöz
Dr. Selen Işık
Dr. Endam Köybaşı
Dr. Özlem Şahin
Dr. Özlem Çubuk
Dr. Tuğba Karavul
Dr. Toygun Tok
Dr. Ayla Yiğit
Dr. Dr. Barış Ekmen
Dr. Hasan Kenarlı
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.
Tarih | Etkinlik | Kategori | Yer |
---|