Medimagazin logo

Dar gelirli 1 milyon aile tüp bebek sahibi olabilecek

Tüp bebeğin ‘tedavisi zorunlu hastalık’ sayılarak sosyal güvence kapsamına alınması, 1 milyonu aşkın dar gelirli aileyi sevindirecek. Yasadan, sağlık kurulu raporu alan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı hastalar da yararlanabilecek
Dar gelirli 1 milyon aile tüp bebek sahibi olabilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tüp bebeğin ‘tedavisi zorunlu hastalık’ sayılarak sosyal güvence kapsamına alınması, 1 milyonu aşkın dar gelirli aileyi sevindirecek. Yasadan, sağlık kurulu raporu alan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı hastalar da yararlanabilecek.

Hükümetin tüp bebeği sosyal güvence kapsamına alması 1 milyonu aşkın dar gelirli çocuksuz aileyi sevindirecek. Gelişme tüp bebek merkezlerinin de yüzünü güldürecek. Yasa taslağına göre devlet, tıbbi yönden bebek sahibi olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporu alan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı hastaların ilk 3 denemesinin masraflarını karşılayacak. Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, tüp bebek yasasını ‘önemli bir gelişme’ şeklinde değerlendirirken devletin bu soruna çözüm bulmasının kayda değer bir gelişme olduğunun altını çiziyor. Toplumun yüzde 15’inin kısırlık problemi yaşadığına dikkat çeken Bahçeci, “Bunların ancak binde biri tedavi edilebiliyor. Bu demektir ki, tedavi edilecek binlerce insan var. Dolayısıyla tüp bebek talebinde mutlaka artış olacaktır.” diyor. SSK’lıların da yasaya dahil edilmesiyle talebin birkaç kat artabileceği belirtiliyor. Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op. Dr. Kemal Özgür’e göre yasanın yürürlüğe girmesiyle ‘talep patlaması’ yaşanacak. Çünkü ailelerin yüzde 90’ı maddi nedenlerden dolayı hastanelere gidemiyor. Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Merkezi Başkanı Prof. Dr. Semra Kahraman ise yasanın kapsamının belirsiz olmasından dolayı hastaların beklemeye çekildiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Kahraman, düzenlemenin 1,5 ay içinde netleşeceğini düşünüyor.

ABD’de ve AB ülkelerinde tüp bebek giderleri zorunlu sigorta kapsamında değerlendirilirken, Türkiye’de estetik operasyon gibi değerlendirilerek zorunlu sağlık sigortası kapsamı dışında tutuluyordu. Yasa ile ilgili son aşamaya gelinen düzenlemeden yaklaşık 1,5 milyon insanın yararlanması bekleniyor.

Tüp bebeğin ‘tedavisi zorunlu hastalık’ olarak kabul edilmesi, bu alanda hizmet veren merkezler tarafından önemli bir gelişme olarak karşılandı. Başvurularda artış bekleyen hastaneler ek yatırım yaparak kapasite artırımına gitmeye başladı. Prof. Dr. Bahçeci’nin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yılda ortalama 20 bin kişi tüp bebek tedavisine giriyor. Ama uygulama yaptıranların sayısı yüzde 15’i geçmiyor. Türkiye, dünya standartlarında hizmet vermesine rağmen, fiyat bakımından diğer ülkelerin altında kalıyor. Dünya genelinde 7-10 bin dolar arasında değişen tüp bebek fiyatı, Türkiye’de 3-5 bin dolar arasında seyrediyor. Türkiye’de uygulamanın ucuz olması Avrupa ve Balkan ülkelerindeki hastaların ilgisini çekiyor.

Uzmanlar, tüp bebeğe talebin artması ile birlikte bazı yasal olmayan merkezlerin ortaya çıkabileceğine de dikkat çekiyor ve bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenlerin çok dikkatli olmalarını öneriyor.

Tüp bebek yöntemi nedir?

Tüp bebek yöntemi, kadından alınan yumurtalarla erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenme sonrası oluşan embriyoların rahim içerisine geri verilmesi olarak tanımlanıyor. Yöntemin başarı oranı yaşa bağlı olarak değişiyor. 20-30 yaş arası grupta başarı oranı yüzde 70 iken, 30-40 yaş grubunda yüzde 45, 40 yaş üzerinde yüzde 25’e kadar düşüyor. Şaban Gündüz, İstanbul

Tüp bebek merkezlerindeki fiyatlar şöyle

İSTANBUL

Alman Hastanesi - 2.250 dolar

Memorial Hastanesi - 2.500 dolar

Acıbadem Hastanesi 2.750 dolar

Zeynep Kamil Hastanesi - 1.250 dolar

Amerikan Hastanesi - 2.475 dolar

Internatıonal Hospıtal - 2.800 dolar

ANKARA

Hacettepe Üniversitesi - 2.000 - 2.450 dolar

Bayındır Hastanesi - 1.850-2.600 dolar

ANTALYA

Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi - 2.000 dolar



Zaman
dar
gelirli
1
milyon
aile
tüp
bebek
sahibi
olabilecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir