Medimagazin logo

Yeşil kart sahibi hastaya ücretsiz ilaç uygulaması muhtarları sıkıntıya soktu

Yeni yıldan itibaren yeşil kart sahibi hastalara getirilen kolaylıklar ve ücretsiz ilaç uygulaması yeşil karta olan talebi artırdı. Yeşil kart almak isteyenlerin ilk müracaat makamı muhtarlar kanun dışı taleplerden, poliklinikler de iş yükünden şikayetçi
Yeşil kart sahibi hastaya ücretsiz ilaç uygulaması muhtarları sıkıntıya soktu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yeni yıldan itibaren yeşil kart sahibi hastalara getirilen kolaylıklar ve ücretsiz ilaç uygulaması yeşil karta olan talebi artırdı. Yeşil kart almak isteyenlerin ilk müracaat makamı muhtarlar kanun dışı taleplerden, poliklinikler de iş yükünden şikayetçi.

Yeşil kartlı hastalara ayakta tedavi, diş çekimi, tahlil, gözlük ve ilaç bedellerinde kolaylık sağlanması eczanelerin ve sağlık kuruluşlarının iş yükünü yüzde 300 ile 500 oranında artırırken muhtarları ciddi sıkıntıya soktu. Sağlık Bakanlığı’nın 29 Aralık 2004 tarihinde yayınladığı genelge ile 5222 sayılı kanunun 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamasının ardından binlerce kişi yeşil kart alabilmenin yolunu aramaya başladı. Yeşil kart almak isteyen kişilerin ilk müracaat makamı muhtarlıklar. Mahalle muhtarları yeşil kart talebini beyan eden kişilerin başvuru ve bilgi formunu onaylıyor. Evi veya üzerine gayrimenkulü olduğu halde yeşil kart formunu onaylatmak isteyenler ise muhtarların belini büküyor.

Son zamanlarda formun onaylanması konusunda tehdit aldıklarını iddia eden Adana’daki bir mahallenin muhtarı S.K., zorla başvuru formu alan kişilerin diğer işlemleri de yaparak yeşil kart almaya yöneldiğini ifade ediyor. Daha önce haftada 1-2 kişiye yeşil kart formu verdiğini belirten muhtar S.K., “Vatandaşa ‘senin durumun iyi’ dediğimiz zaman ters cevap alıyoruz. (Sen karışma, formu onayla, diğerlerini ben hallederim.) diyenler çıkıyor. Üzerine gayrimenkulü olan, elindeki parayla kahvehanede kumar oynayan kişiler yeşil karta yöneldi. Yılbaşından itibaren günde 10-15 kişi yeşil kart için form alıyor.” diyor. Adana Yüreğir ilçesinde daha çok dar gelirli vatandaşların yaşadığı bir başka mahallenin muhtarı M.S. de vatandaşı durumunun iyi olduğu yönünde uyarmalarına rağmen yeşil kart başvurusu yapmaktan alıkoyamadıklarını ifade ediyor.

Türkiye Muhtarlar Derneği 2. Başkanı Ramazan Özünal ise vatandaşın muhtardan belge almakda ısrarcı olduğunu, bu durumda da ortaya istenmeyen durumlar çıktığını söylüyor. Muhtarların halktan duyarlılık beklediğini kaydeden Özünal sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yeşil kartı hak eden almalı ki bu hizmet sürekli ve faydalı hale gelsin. Durumu çok iyi olan insanlar da belge almaya çalışınca hem bürokratik işlemler uzuyor, hem de suiistimaller meydana geliyor.” Yeşil kart bürosuna muhtardan aldığı formu doldurarak gelenlerden biri de M.P. Muhtardan belge alan M.P. diğer kurumlardan alacağı belgeleri tamamlayacağını söyledi. Muhtarın tanıdığı M.P.’nin üzerine evi, traktörü ile şehiriçi toplu taşıma aracı olduğu, yeşil kart bürosu yetkililerine el altından bildirildi. Yeşil kartlı hastaların ilaç bedellerinin devlet tarafından karşılanması sağlık ocakları ile eczanelerin de iş yükünü artırdı. Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan ve 90 bine yakın nüfusa bakmak zorunda olan sağlık ocağının isminin açıklanmasını istemeyen başhekimi, içinde bulundukları durumu, “Yeşil kartlı hasta çokluğundan gerçek hastalara bakamaz olduk.” sözleriyle dile getiriyor. Poliklinik hizmeti alan hastaların yüzde 80’inin yeşil kartlı hastalardan oluştuğunu belirten başhekim şöyle konuşuyor: “Daha önce sağlık ocağımıza günde 160-170 hasta geliyordu ve bunların 60-70’i yeşil kartlı hasta idi. 1 Ocak’tan itibaren günlük hasta sayımız 500’e çıktı. Bunun da ortalama 350’si yeşil kartlı hastalar. Hastayım diye gelenlerin bazıları sağlık yönünden sorunu olmayan kişiler. Durum böyle olunca, gerçek hastalara da yeteri kadar vakit ayıramıyoruz.”

Türk Eczacılar Birliği Adana 4. Bölge Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut da, 1 Ocak’tan bu yana eczanelerin yeşil kartlı reçete bakımından yüzde 300-400’ler düzeyinde yoğunluk yaşadığını söylüyor. Bulut, bu yığılmanın yeşil kartlı hastaların uygulamayı geçici bir uygulama gibi algılayıp bir an önce ilaç alma çabasından kaynaklandığını belirtiyor. 1 Şubat’tan itibaren provizyon sistemine geçileceğini belirten Bulut, “Bu sistemde eczaneden hangi ilacı ne zaman aldığı bilinecek ve bu sistem daha etkin ilaç kullanımını sağlayacak.” dedi.

Sadece 12 kişi hakkında yasal işlem yapılmış

3816 sayılı kanunun 10. maddesi, kanun kapsamına girecek durumda olmadığı halde gerçek dışı beyan veya gerçeğin gizlenmesi suretiyle yeşil kart alarak ücretsiz tedaviden yararlanan veya yararlandırılanlara yapılan harcamaların kendilerinden, velilerinden veya kanunen bakmakla yükümlü oldukları yakınlarından iki misli olarak geri alınmasını, bu belgeleri kullanan ve düzenleyenler hakkında ceza kovuşturması yapılması hükmünü içeriyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 25 bin kişinin yeşil kartı iptal edilirken Sağlık Bakanlığı’na usulsüz kart aldığı intikal eden 12 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Sağlık Bakanlığı Yataklı Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Candan, 13,5 milyon yeşil kartlı bulunan Türkiye’de 6 milyon 147 bin kişinin aktif olarak sistemde takip edildiğini ve vize işlemlerini yaptıran kişilerin de sisteme girmesiyle bu sayının 9-10 milyona çıkmasını beklediklerini söyledi. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren kanundan sonra yeşil kart alacak hasta sayısı artacak gibi gözükse de genel sağlık sigortasının devreye girmesiyle bunun tersine döneceğini belirten Candan, eczanelerden gelen ilk rakamların beklentileri dağrultusunda olduğunu söyledi.



Zaman
yeşil
kart
sahibi
hastaya
ücretsiz
ilaç
uygulaması
muhtarları
sıkıntıya
soktu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir