Medimagazin logo

1500 doktor muayenehane kapattı

Sağlıkta ‘ne kadar iş, o kadar para’ uygulaması amacına ulaşmaya başladı. Maaşlarına ilave olarak 6 milyar liraya kadar döner sermaye payı alan hekimler, özel muayene-hane işletmekten vazgeçiyor
1500 doktor muayenehane kapattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kamu sağlık kuruluşlarında hak ettiği ücreti alamadığını düşünen hekimlerin, hastalara gereken ilgiyi göstermemesi yıllardır şikayet konusuydu. İnsana yakışır bir hizmet almak isteyen vatandaş, önce özel muayenehaneye sonra hastaneye gitmek zorunda kalıyordu. Bu şekilde işleyen sağlık sistemi, 2004 yılından itibaren değişim sürecine girdi. Çok çalışıp, çok iş yapan sağlık personeline maaşının 6 katına kadar ek ücret alma imkanı sağlanması sektöre canlılık getirdi. Performans ücretlendirmesi sayesinde eskiye oranla daha fazla gelir elde eden hekimler geleceklerini özel muayenehane- lerinden ibaret görmemeye başladı.

Devlet hastanelerine dönen hekimler, daha iyi hizmet vererek gelirlerini yükseltiyor. Kamuda çalışan hekimlerin işlerine sahip çıkmaya başladıklarını söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, devlet hastanelerine dönüşün 2005 yılında artarak devam edeceğini belirtiyor.

Özel muayenehanesini kapatan Ankara Numune Hastanesi’nde görevli bir uzman hekim, döner sermayeden aldığı paranın yeni düzenlemeyle tatmin edici miktara ulaştığını ifade etti. Özel muayenehanesinin, vergi, kira, telefon ve elektrik giderlerinin kazancının önemli bir bölümünü götürdüğünü vurgulayan doktor, artık işletmenin zorluklarına katlanmasına gerek kalmadığını söyledi.

Zaman'a konuşan Bakan Akdağ, personele dağıtılan döner sermaye limitlerinin artırılmasıyla motivasyonu yükselttiklerini ve bunun da hastanelerde ciddi bir dinamizm meydana getirdiğini ifade ediyor. Türkiye'deki sağlık sisteminin vatandaşları daha iyi hizmet için önce doktorun özel muayenehanesine gitmeye zorladığını dile getiren Akdağ, “Bu sistem o kadar kabul edilmişti ki kimse bunun değiştirileceğine inanmıyordu.” diyerek performansa dayalı döner sermaye ödemeleriyle anlayışın değişmeye başladığını kaydediyor.

Sağlık çalışanlarına yüksek gelir elde etme imkanı sağlayan performansa dayalı döner sermaye uygulamasının bu haliyle sürdürülemeyeceğine ilişkin eleştiriler yapıldığını hatırlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bunlar tamamen dedikodu. Biz bu sistemi ayakta tutmaya kararlıyız.” ifadesini kullanıyor. Eski uygulamada en yüksek döner sermayenin ayda 500 milyon lirayı geçmediğine dikkat çeken Bakan Akdağ, şimdi ise uzman hekimlerin maaşlarının dışında 5-6 milyar liraya yakın ek gelir elde edebildiklerini bildiriyor. 2004 yılı başında uygulamaya geçirilen “performansa dayalı döner sermaye dağıtımı” sistemine göre uzman ve pratisyen hekimler yaptıkları işe göre belli puanlar kazanıyor. Ay sonunda toplanan puanlar döner sermaye dağıtımında esas alınıyor. Buna göre çok çalışıp, çok iş yapan personel daha fazla para alıyor. Yardımcı sağlık personeli de hastanenin genel performans puanına göre pay alıyor. Yeni uygulamayla hekimlere gösterdikleri performans oranında maaşlarının 6 katına kadar döner sermaye geliri elde etme imkanı tanınıyor.


Zaman
1500
doktor
muayenehane
kapattı
Yorum (1)
mustaf taşçı
selamlar hocam. rize
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir