Medimagazin logo

‘Neşteri bıraktım reçete kontrol ediyorum’

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra hastaların yaşadığı çile hafiflerken, kurum içinde yeni sorunlar ortaya çıkıyor
‘Neşteri bıraktım reçete kontrol ediyorum’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra hastaların yaşadığı çile hafiflerken, kurum içinde yeni sorunlar ortaya çıkıyor.

Devir sırasında SSK’da kalan doktorlar, uzmanlık alanları yerine reçete kontrol ve provizyon işlerinde görev verilmesine tepkili. Gönüllü olarak kontrol işlerinde çalışacak hekim bulamayan SSK, 153’ü doktor 570 kişiyi bu iş için ayırdı. Bu personel, serbest eczanelerden gelen faturaların uygunluğunu onaylayacak. Kontrol merkezlerinde uzman ve pratisyen hekimlerin yanı sıra memurlar da görev yapacak.

SSK’da kalmak için dilekçe vermedikleri halde görev yapmaya mecbur bırakılan doktorlar, durumun hukuk dışı olduğunu belirtiyor. Reçete kontrolüyle görevlendirilen Dr. Y.K., “Yıllarca eğitim almış bir cerraha ‘sen elindeki neşteri bırak, şu reçeteleri kontrol et’ deniliyor. Bu cinayettir. Bu zamana kadar öğrendiği ilmi çalmaktır.” dedi.

Opr. Dr. M. A. da uzman olduğu meslek alanında çalışmak istediğini söyleyerek, “Mesleğimi icra edemeyeceğim bir görevi üstlenmek istemiyorum.” şeklinde konuştu. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan ise uygulamayı, “Biz satın aldığımız hizmetleri denetlemek zorundayız.” diyerek savundu.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte SSK personeli, doktor ve sağlık mensupları da Sağlık Bakanlığı kadrolarına geçti. Ancak, SSK sigorta ve kontrol sistemini yürütmek için yaklaşık 2 bin 500 personelini kendi kadrolarında tuttu. Kontrol edilecek yerlerden birisi de serbest eczanelerden alınan reçeteler. Yeni bir ilaç yolsuzluğu yaşanmaması ve usulsüzlüklerin engellenmesi için reçete kontrol merkezleri kuruldu. Sağlık personeline birer form dağıtılarak reçete kontrol merkezinde gönüllü çalışacak hekim ve memurlar tespit edildi. Yeterli sayıda gönüllü doktor bulamayan SSK yönetimi, kendi belirledikleri isimleri reçete kontrol ve provizyon işlerinde görevlendirdi. Yeni görev yerlerini öğrenen uzman hekimler, uygulamanın durdurulmasını istedi.

Genel cerrahi uzmanı Dr. M. A., görevlendirmenin kendi isteği dışında yapıldığını söylerken, “Ben yıllarımı verip cerrahi alanında uzmanlık yaptım. Şimdi bütün tecrübelerimi bir kenara bırakıp hasta reçetelerini kontrol etmekle görevlendiriliyorum. İstemediğim bir görevi yapamam.” diyerek atamaya tepki gösterdi. Dr. Y. K. da çok tecrübeli hekimlerin yanı sıra henüz uzmanlık kazanmış genç hekimlerin de reçete kontrolünde görevlendirildiğine dikkat çekti. Y. K. şunları söyledi: “Mesleğine yıllarını vermiş ya da henüz uzmanlık kazanmış genç bir hekim sabahtan akşama kadar faturaları kontrol etmekle görevlendiriliyor. Hasta yok, tıbbî müdahale yok. Hem tıbbî açıdan hem de hukuken doğru bir atama değil.” İstanbul Tabip Odası adına açıklama yapan Dr. Osman Öztürk, hekimlik mesleğini yapmak isteyenlerin reçete kontrolünde görevlendirilmesini hukuk dışı bir uygulama olarak değerlendirdi. Dr. Öztürk, “Fatura kontrol ve ödeme işlemleri için SSK'da kalmak isteyip istememek hekimlerin kendi iradeleriyle yapacakları bir tercihtir. Hiçbir hekim, isteği dışında mesleğini yapmaktan alıkonamaz, provizyon ve fatura işlerinde görevlendirilemez.” dedi.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan ise geldikleri noktayı şöyle değerlendirdi: “Eğer bu işlem hukuk dışı ise hukuktan döner. İhtiyacımız olan branşlarda satın aldığımız mal ve hizmetlerin faturalarını ve reçetelerini kontrol etmek zorundayız. Yeni yasada bu var.” SSK'nın fatura ve provizyon işlemlerinde 2 başhekim, 2 başhekim yardımcısı, 90 uzman ve 59 pratisyen hekim ile birlikte toplam 570 kişi görevlendirildi.



Zaman
&#8216
neşteri
bıraktım
reçete
kontrol
ediyorum&#8217
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir