Medimagazin logo

Üniversitede torpilli sınava mahkeme ‘dur’ dedi

Mersin Üniversitesi’ne öğretim görevlisi alınması için yapılan sınavı rektör yardımcısının kızı ile eski bir YÖK üyesinin yeğeni kazandı. Bir aday, ‘Haksızlık yapıldı.’ diyerek dava açınca mahkeme sınavı iptal etti
Üniversitede torpilli sınava mahkeme ‘dur’ dedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Mersin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun Cam Seramik ve İşletme bölümlerine alınacak 2 öğretim görevlisi için açılan yazılı sınav son gün sözlüye çevrildi. Önceki sınavlarda komisyon başkanlığı yapan Cam Seramik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tefek komisyona bile alınmadı. Seramik bölümü sınav komisyonunda, jeolog, elektrikçi ve heykeltıraş yer aldı. İşletme bölümü komisyonunun başına ise bir jeolog getirildi. Torpil şüphesi uyandıran bu icraatlardan sonra beklenen oldu. Yapılan sözlü sınavda Rektör Yardımcısı Tamer Gök’ün kızı Aslıgül Gök, İşletme Bölümü öğretim görevliliğini, eski YÖK üyesi ve emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal’ın yeğeni Gökçe Aras da Cam Seramik Bölümü öğretim görevliliğini kazandı. Cam Seramik Bölümü için sınava giren Fidan Çamak, ‘haksızlık yapıldığı’ gerekçesiyle sınavın iptali için Mersin İdare Mahkemesi’ne açtı- ğı davayı kazandı. İdari mahkemenin sınavın iptaline yönelik kararını uygu-lamayan üniversite yönetimi karara itiraz edeceğini açıkladı.

Mersin Üniversitesi’ndeki hikaye Kasım 2003’te gazetelere verilen ilanla başladı. İlanda, Meslek Yüksekokulu Cam Seramik ve İşletme bölümlerine 2 öğretim görevlisi alınacağı duyuruldu. Sınava müracaat edenlere Rektör Yardımcısı Tamer Gök imzalı mektupla 22.12.2003 tarihinde sınavların yazılı olacağı, adayların üniversitede hazır bulunmaları gerektiği bildirildi. Sınav için üniversiteye müracaat eden 7 kişi sınavın yazılı yerine sözlü olarak yapılacağını öğrenince şaşkınlık geçirdi. Buna rağmen sözlü sınava girdiler. Sınav için oluşturulan komisyon da öncekilerden farklıydı. Daha önceki sınavlarda komisyon başkanlığını yapan Cam Seramik Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Mustafa Tefek, komisyona alınmamıştı. Onun yerine jeolog, elektrikçi ve heykeltıraştan oluşturulan bir komisyon görev yaptı. Prof. Dr. Mustafa Tefek, “Akrabam sınava girecek diye komisyon başkanlığından alındım. Konunun uzmanıyım. Daha önce bütün alımlarda komisyon başkanlığı yaptım. Bu bana yapılmış bir hakarettir.” diyerek olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiriyor. Tefek’in komisyon başkanlığından alınmasının, rektörlüğe adaylığını açıklamasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Meslek Yüksekokulu Cam Seramik Bölümü için yapılan sözlü sınavı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal’ın yeğeni Gökçe Aras, İşletme Bölümü öğretim görevlisi sınavını da Rektör Yardımcısı Tamer Gök’ün kızı Aslıgül Gök kazandı. Cam Seramik Programı’na öğretim görevlisi olmak için müracaat eden Fidan Çakmak, “sözlü sınavın usûle aykırı olduğu, yapılan sınavla ilgili olarak hiçbir mesleki kariyeri olmayan öğretim üyelerinin juride yer aldığı ve sınav uygulamasından mağdur olduğu” iddiasıyla Mersin İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Çakmak’ın başvurusu üzerine mahkeme üniversiteden savunma istedi. Üniversitenin avukatı Habibe Özer savunmasında, adaylara ‘yanlışlıkla’ yazılı sınav saatinin bildirildiğini, kararlaştırılan yazılı bir sınavın iptalinin söz konusu olmadığını söyledi. Cam Seramik bölüm başkanına ise tarafsız kalmayacağından hareketle görev verilmediğini belirtti.

Mahkeme 25.10.2004 tarih ve 2004/1358 sayılı kararında sınav jürisine Cam Seramik bölüm başkanının yerine başka bölümlerden öğretim üyelerinin alınmasının, atama ve yükseltme ölçütleri için belirlenen kriterlere uygun jüri oluşturulmadığı anlamına geldiğine kanaat getirdi. Sınavın iptaliyle mahkeme, masraflarının idareden alınarak davacı Fidan Çakmak’a verilmesine karar verdi. Sınavda haksızlık yapıldığının altını çizen Çakmak, şunları söylüyor: “Resmî yazıyla sınavın yazılı olarak yapılacağı tebliğ edildi. Sabah geldiğimizde sözlü olduğunu öğrendik. Sözlü olacağını bilseydim hiç çalışmazdım.” Sınavda birbirinden alâkasız sorular sorulduğunu ileri süren Çakmak, branş öğretmeninin olmaması nedeniyle sınavın gerçekçi yapılmadığını dile getiriyor. Sözleşmeli olarak bir dönem derslere girdiğini anlatan Çakmak, “Mahkemeyi kazandım. Gökçe Aras derslere girmeye devam ederse tekrar dava açacağım.” diye konuşuyor. Kızının kazandığı sınav ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Rektör Yardımcısı Tamer Gök ise fazla bir şey hatırlamadığını belirterek, “1,5 yıl oldu. Olayları tam olarak hatırlayamıyorum. Gerekli bilgileri rektör beyden alırsanız uygun olur.” dedi. Bu arada mahkemelerce verilen kararların uygulanması için kesinleşmesi gerektiğini hatırlatan Avukat Hasan Ahi, kararın 30 gün içinde temyiz edilmemesi ya da Danıştay tarafından onanması halinde kesinleşeceğini vurgulayarak, “Kesinleşmiş olan bir karara, ilgili idare derhal uygulamak mecburiyetindedir. Aksi halde ilgili merciler kanun gereğince cezalandırılır.” ifadelerini kullandı. Mersin Üniversitesi avukatı Habibe Özer ise “Temyiz başvurusunu yapacağız. Mahkeme kararının gereği olarak yeni jüri oluşumu ile yeniden sınav yapılacak.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Uğur Oral ise özel kalemine bırakılan nota rağmen açıklama yapmadı. Mersin Üniversitesi’nin adı daha önce de yolsuzluklara karışmıştı. Üniversite imzasız dilekçelerle öğretim görevlileri hakkında soruşturma açmış, bu konuda uzun süre baskı uygulamıştı. Ayrıca derslerine giren bir öğretim görevlisinin ‘yetersiz olduğu’ gerekçesiyle değiştirilmesini isteyen öğrenciler için soruşturma başlatılmıştı.

Zaman
üniversitede
torpilli
sınava
mahkeme
&#8216
dur&#8217
dedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir