Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, T.C. SB Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Benan Çağlayan
Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
Kliniğimiz, 1987 yılı Mayıs ayında daha önce faaliyet gösterdiği Sağlık Bakanlığı Koşuyolu Kalp Damar Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden inşaatı yeni bitmiş olan şu anki bulunduğumuz yere, o zamanki adıyla Kartal Devlet Hastanesi 5’inci katına taşınarak faaliyete geçti. O dönemde, Kartal Devlet Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Kliniğinden başka eğitim kliniği yoktu. Göğüs Hastalıkları Kliniği, Şef Dr. Yaşar Yılmazkaya idaresinde 2 uzman ve 3 asistan hekimle hizmet vermeye başladı. Bir yıl sonra Kartal Devlet Hastanesinin niteliği değişerek, eğitim hastanesi konumuna geçti ve diğer branşlarda da eğitim faaliyetleri başladı. 1987-1995 yılları arasında Dr. Yaşar Yılmazkaya klinik şefi olarak görevine devam etti ve bu dönemde birçok asistan kliniğimizde yetişerek uzman unvanı aldılar. Ayrıca, yine bu dönemde Dr. Sibel Erim, İzmir’den başvurarak kliniğimize klinik şef yardımcısı olarak atandı. 1995 yılında Dr. Yaşar Yılmazkaya emekli olunca, eğitim faaliyetleri 3 yıl boyunca Şef Vekili Doç. Dr. Güngör Çamsarı yönetiminde devam etti.
Ben, 1998 yılında açılan sınavda klinik şefliği kadrosunu kazanarak, Heybeliada Sanatoryumundan geldim ve klinik şefi olarak göreve başladım. Bu dönemden sonra, eğitim için kliniğimize asistanlar tekrar gelmeye başladı. Başasistanımız Dr. Banu Salepci, 2001 yılında açılan sınavda başarılı olarak klinik şef yardımcılığı kadrosuna atandı. Halen 1 klinik şefi, 2 klinik şef yardımcısı, 4 başasistan, 1 uzman ve 4 asistan hekim ile hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Kliniğimiz, göğüs hastalıkları alanında hemen hemen her türlü teknik altyapı ve her konuda yetişmiş insan gücüne sahip, dinamik bir kliniktir. Branşımızla ilgili dünyadaki hızlı gelişmelere paralel olarak, biz de kendimizi sürekli yenilemekte ve en son gelişmeleri klinik bünyemizde uygulamaktayız.
Kliniğimiz bugün 23 yatak, bir uyku laboratuvarı, bir bronkoskopi ünitesi, 3 poliklinik, bir sigara bırakma polikliniği, 2 solunum fonksiyon testi laboratuvarı ile hizmet vermektedir.
Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
Birimimizde 25 yıldır asistan eğitimi verilmektedir.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Kliniğimiz akademik kadrosunda bir doç. dr. klinik şefi, 2 şef yardımcısı bulunmaktadır.
Yardımcı personel durumunuz nedir?
Kliniğimizde yardımcı personel olarak 10 hemşire, 3 yardımcı sağlık personeli ve 4 sekreter görev yapmaktadır.
Eğitim programınız nedir?
Uzmanlık derneklerimizin önerdiği eğitim programı kliniğimizde uygulanmaktadır (haftada bir gün). Ayrıca, asistan hekimler tarafından düzenlenen literatür saati, vizit sırasında yapılan hasta başı teorik ders anlatımları ve pratik uygulamalar ile eğitim faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. Yanı sıra, kliniğimizde her gün yapılan poliklinik konseyi ve haftada bir gün multidisipliner tümör konseyinde olgu tartışmaları yapılmaktadır.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Halen ikisi uyku laboratuvarında olmak üzere 23 yatağımız mevcuttur. Bu yatakların 4’ü ara yoğun bakım şeklinde non-invaziv mekanik ventilasyon uygulamak amacıyla dizayn edilmiştir.
Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?
Kliniğimize bağlı 3 poliklinikte yılda yaklaşık 35 bin hastaya hizmet vermekteyiz.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
Kliniğimizde düzenli nöbet hizmeti devam etmektedir. Aktif asistan sayısına göre aylık nöbet sayımız genellikle 5-8 arasında değişmektedir.
Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Uzmanlık derneklerimiz tarafından hazırlanan eğitim programına uymaktayız.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Göğüs hastalıkları asistanlarımız, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne göre yapması gereken rotasyonlarını tam olarak yapmaktadır. Başka branştan kliniğimize rotasyona gönderilen asistanlar ise süreleri boyunca rotasyon hizmetlerini kliniğimizde tamamlamaktadır.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayınız kaçtır?
Son bir yıl içerisinde kliniğimizden yapılan yayınları; yurt dışında SCI kapsamındaki bir dergide bir yayın, yurt içinde ikisi SCI kapsamındaki dergide olmak üzere 7 makale ve çok sayıda ulusal ve uluslararası kongrede sunulmuş sözlü bildiri ve posterler olarak söyleyebiliriz.
Kongrelere katılabiliyor musunuz?
Evet. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı kongrelere bir program dâhilinde olabildiğince fazla hekimle katılıyoruz.
Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Mesleğini seven ve öğrenme heyecanı duyan asistanlara, göğüs hastalıkları alanında iyi bir eğitim düzeyine sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu klinikten yetişerek uzman olacak arkadaşlarımızın, kendi branşlarındaki tüm girişimsel işlemleri rahatlıkla yapabilecek düzeyde yetiştiğine ve bunun yanı sıra teorik olarak da bilgi düzeylerinin yüksek olduğuna inancımız tamdır.
Klinikte görev yapan akademisyen, başasistan ve uzmanların isim ve unvanları
Eğitim ve İdari Sorumlusu:
Doç. Dr. Benan Çağlayan
Eğitim Görevlileri:
Dr. Banu Salepci
Dr. Sibel Erim
Başasistanlar:
Dr. Nesrin Kıral
Dr. Ali Fidan
Dr. Sevda Şener Cömert
Dr. Elif Torun Parmaksız
Uzmanlar:
Uzm. Dr. Gülşen Saraç
Asistanlar:
Dr. Lale Sayılgan
Dr. Serap Diktaş Tahtasakal
Dr. Hüseyin Tahsin Gülseven
Dr. Önder Çetin
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.
Tarih | Etkinlik | Kategori | Yer |
---|