Medimagazin logo

Doktorlar, yeni TCK'dan kaygı duyuyor

Polisin "elimiz kolumuz bağlanıyor" diye eleştirdiği ve polisle yargıyı karşı karşıya getiren yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), doktorlarda da "Görevimizi yapamaz hale geleceğiz" kaygısına yol açtı
Doktorlar, yeni TCK'dan kaygı duyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Tabipleri Birliği (TTB) hazırladığı raporda, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek TCK’ya eleştirilerde bulundu.



"DOKTOR İŞİNİ YAPAMAZ HALE GELECEK"



TTB, yeni TCK’nın hastaların mahremiyet, doktorların ise "sır saklama" hakkını ortadan kaldıracağı, doktoru hastaya müdahale edemez hale getireceği kaygısını taşıyor.



TCK’nın 93’üncü maddesindeki insanlar üzerinde bilimsel deney yapan bir kişinin hapis cezasıyla cezalandırılacağına ilişkin hükmün ifade şeklinin uygun olmadığı görüşü savunulan TTB raporunda, cezayı gerektirecek bir fiilin bilimsel olarak tanımlanmasının olanaksız olduğu belirtildi.



Yeni TCK’da çocuklar üzerinde bilimsel araştırma yapmanın yasaklandığı belirtilen TTB raporunda, "Bu durumda çocuklarda kullanılacak ilaçların sadece yetişkinlerde denendikten sonra uygulanabilme durumu ortaya çıkmaktadır ki, bu bilimsel açıdan kabul edilebilir ve güvenli değildir" görüşü dile getirildi.



Yeni TCK’da insanlar üzerindeki deneylerin hastanın yazılı rızasına bağlı hale getirildiği anımsatılan raporda, bu tür deneylerin bağımsız etik kurullar tarafından onaylandıktan sonra, hastanın rızasıyla yapılması gerektiği kaydedildi.



"Bilimsel deneyin insanlardan önce hayvanlarda yapılması" maddesi de eleştiren raporda, "Her ilaç için uygun bir hayvan modeli olmayabilir" denildi.



"MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA HAKKI KORUNSUN"



TTB raporunda, "Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirtiyle karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" hükmüne de eleştiri yöneltildi.



Doktora başvuran kimsenin zorunlu olarak sağlığıyla ilgili tüm bilgileri verdiği, bu bilgilerin de sır kapsamında olduğu belirtilen raporda, şöyle denildi:



"Hastanın da faili olabileceği bir suçun emarelerini gören sağlık personeline, hekime hastayı bildirme ve tedavi sırasında öğrendiği sırları bildirim yükümlülüğü getirmek, öncelikle kişilerin Anayasa’da belirtilen maddi ve manevi varlıklarını koruma ve geliştirme haklarının kişi özgürlüklerinin ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır.



Herhangi bir biçimde bir suçla ilgisi olan veya ilgisi olduğunu düşünen hastaların ihbar edilecekleri korkusuyla tedavileri için hekime başvurmalarını önleyecektir. Ayrıca hastanın gizlilik hakkı, sağlık personelinin sır saklama yükümlülüğü ortadan kaldırıldığı için sağlık sorunları ile ilgili doğru bilgileri verme, doğru tanı ve tedavi uygulanması süreci de bozulacaktır."



"İSTEYEREK DÜŞÜK YAPAN KADIN CEZALANDIRILMASIN"



TTB, TCK’nın gebelik süresi 10 haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde bir aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören 103’üncü maddesine ilişkin de görüş bildirdi.



Her ne durum olursa olsun, düşük yapan kadına ceza verilmemesi gerektiği kaydedilen TTB raporunda, "Kadının kendi yaşamını tehdit etme potansiyeli olan bir konuda karar verme hakkı, ceza verme kapsamında düşünülmemelidir" denildi.

Hürriyet
doktorlar
yeni
tck'dan
kaygı
duyuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir