Medimagazin logo

SES: Sözleşmeli Sağlık Personeli uygulaması kölelik sistemidir

"Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli, Çalıştırılması" yasası keyfi olarak işten çıkarma, güvencesiz iş gibi 'yenilikler' getirdi. Bu yeni istihdam şekli, çalışanları hem örgütsüz, güçsüz bırakmayı, hem de muhalif sesleri kısmayı hedefliyor
SES: Sözleşmeli Sağlık Personeli uygulaması kölelik sistemidir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
"Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli, Çalıştırılması" yasası keyfi olarak işten çıkarma, güvencesiz iş gibi 'yenilikler' getirdi. Bu yeni istihdam şekli, çalışanları hem örgütsüz, güçsüz bırakmayı, hem de muhalif sesleri kısmayı hedefliyor. Bu yasa ile birlikte, 15 bin sağlık personeli çeşitli illerde istihdam edildi. 2545 Pratisyen Hekim, 100 Psikolog, Diyetisyen, 160 Diş Hekimi, 30 sağlık teknikeri, 30 acil tıp teknikeri, 500 Hemşire, 2584 ebe, 4640 tane Sağlık Memuru bu çerçevede görevlendirildi. Uzman hekim başvurusunun beklenen rakamın altında kalmasına rağmen, pratisyen hekim, sağlık memuru, hasta bakıcı ve hemşireler, bu güç koşularda çalışmaya mahkum bırakılıyor.

'BU YASA, CİDDİ MAĞDURİYETLERE YOL AÇACAK'
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) düzenlemeyi "kölelik sistemi" olarak nitelendirdi. SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, AKP hükümetinin, tüm kamu emekçilerinin aynı koşullarda çalışmasını sistemleştirmeyi hedeflediğini belirterek, "Kamu Personel Rejimi" yasası hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Tombul "Bu yasanın çıkarılma amacı, ilk olarak birkaç bölgeyi kapsayacaktı. Sağlık personelinin temininde güçlük çekilen yerlere atama yapılması sağlanacaktı. Ama yasa tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde hazırlandı. Bu yasa, mevcut çalışanlarının iş güvencesini de ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar. Ciddi mağduriyetler ortaya çıkacak. Tayin hakkı yok, iş güvenceleri yok. Bir yıllık zaman dilimlerinde çalıştırılıyorlar, sonrası yok. Sisteme muhalifseniz, siciliniz düşürülüyor. Örgütlenmenin önüne geçmeyi amaçlıyorlar. Aslında güçsüz, sendikasız bir çalışan ordusu yaratmaya çalışılıyor" dedi.

Yeni yasa ile sözleşmeli personele dayatılan bazı düzenlemeler şöyle:
*İş güvencesi ortadan kalktı, Bireysel sözleşmeler, 1 yıl ile sınırlandırıldı.
*Sözleşme feshinde bile objektif - somut kriterlere başvurulmadı.
*Başka bir kurum veya İl'e nakle olanak tanınmıyor (eş durumu dahil).
*Yılda 30 günden fazla hastalık izni kullanılmıyor. 30 günün üstündeki hastalık izinlerinde yarı ücret ödeniyor.
*Mesai kavramının iş bitimi olarak tarif ediliyor.

birgün
ses:
sözleşmeli
sağlık
personeli
uygulaması
kölelik
sistemidir
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir