Medimagazin logo

‘ Öğretim üyeleri, rahatları için üniversite reformu istemiyor’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, üniversitelerimizin merkeziyetçi yapısıyla saydam olmadığını ve topluma hesap veremediğini söyledi
‘ Öğretim üyeleri, rahatları için üniversite reformu istemiyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nin İstanbul Üniversitesi’nde düzenlediği ‘Avrupa Yüksek Öğretim Sistemlerinde Dönüşüm’ konulu konferansa katılan Prof. Dr. Burhan Şenatalar, öğretim üyelerinin üniversitelerde özgürce tartışamadığından yakındı. Avrupa Birliği’ne giriş süreci içinde üniversitelerin reforma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şenatalar, “Bizim reform algılamamız çok statik; bir reform yapılacak, kanun çıkacak, rektör seçimi böyle olacak, dekan seçimi böyle gibi. Biliyoruz ki bir sürü yerde 100 defa seçim yapsanız 100 defa düzgün bir dekan çıkmaz ordan, öyle yerler var mı, yok mu? Dolayısıyla seçim iyi bir şeydir; ama fetişleştirmemek gerekir.”dedi. Üniversitede rahatı yerinde olan öğretim üyelerinin reform istemediğine dikkat çeken Prof. Dr. Burhan Şenatalar, üniversite reformu ile ilgili çalışmalarda yol alınmamasını buna bağladı.

Üniversitelerde öğretim üyelerinin özgürce tartışamadığını ve nelerin konuşulup konuşulmayacağının YÖK tarafından empoze edildiğini ifade eden Burhan Şenatalar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerimizde insanlar gerçekten dünya ilişkilerini, dünya sistemini, Türkiye’deki ana temaları özgürce tartışabiliyor mu tartışamıyor mu? Bize ‘şu konuyu konuşmayın kardeşim; bu konuyu da konuşmayın’ deniyor. YÖK yasasının ruhu zaten ‘fazla bir şeye karışmayın’ diyor. Dolayısıyla YÖK yasasında dekan rektör seçiminden daha önemli olan üniversite kavrayışıdır. Üniversite konseptidir.” Reform anlayışında bile merkeziyetçi bir tavır sergilendiğini hatırlatan Şenatalar, üniversite rektörlerinin görevdeyken başka, görevden ayrılınca başka düşündüğünü şu örnekle anlattı: “Mesela Büyük Üniversite meselesi var. İstanbul, Ankara, Gazi, Marmara, Selçuk ve hatta Bursa Uludağ üniversiteleri aşırı büyükler. Reform yapsanız bile işleyişte sıkıntılar yaşanacağı belli. Birileri üniversitelerin bölünmesini gündeme getirince hemen başka platformlara çekiliyor. Kemal Gürüz’ün bana söylediği bir söz var. Diyor ki: Üniversitelerin bölünmesine rektörken herkes karşı çıkıyor, rektörlüğü bittiği zaman geliyor ‘Kemal bizim üniversiteyi bölmek lazım.’ diyor. Bu tür engeller sebebiyle tutucu oluyoruz.”



Zaman
&#8216
öğretim
üyeleri
rahatları
için
üniversite
reformu
istemiyor&#8217
Yorum (1)
cuneyt gunes
saglik duruu iyi 6 yillik uyusturucu kullanma gecerlik sureci birakip durumu iyi olmasindan tesekur eder
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir