Medimagazin logo

‘Teknisyen ücreti’ adı altında hastalardan 2 milyon dolar toplanmış

Marmara Üniversitesi’nde (MÜ), Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü’ne gelen hastalardan yasal olmadığı halde iki dernek adına para alındığı belirlendi
‘Teknisyen ücreti’ adı altında hastalardan 2 milyon dolar toplanmış
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ortodonti Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Erverdi tarafından kurulan dernekler için hastalardan ‘teknisyen ücreti’ adıyla para alındığı belirlendi. 10 yılı aşkın devam eden uygulamayla toplanan paranın 2 milyon doları aştığı ileri sürülüyor. Konuyla ilgili şikayetlerin kendilerine ulaştığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Tunç Erem, iddialarla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi. Dernek Başkanı Erverdi ise “Aslında yaptığımız hataydı.” dedi.

Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü, Marmara Bölgesi’ndeki önde gelen ağız ve diş sağlığı bölümlerinden biri. Yoğun talep nedeniyle hastalara aylar sonrasına sıra verilebiliyor. Diş ve çene yapılarında kalıtım veya gelişimden kaynaklanan bozuklukların tedavi edildiği bölümde 1992’de Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Derneği kuruldu. Dernek, kamu kurumları bünyesinde faaliyet gösteren dernek ve vakıflarla ilgili kanuni düzenlemeden sonra adını değiştirerek Nişantaşı Ortodonti Derneği haline geldi. Hem bölümün adını taşıyan dernek hem de Nişantaşı Ortodonti Derneği’nce hastalardan ‘teknisyen ücreti’ adı altında bin dolara varan paralar talep edildi. Örneğin E.O. adlı hasta için bölüm adını taşıyan dernek adına 100 milyon lira para istenirken, aynı ay içerisinde Nişantaşı Ortodonti Derneği adına Şubat 2004’te 1 milyar 122 milyon lira alındı. Bu uygulama 10 yılı aşkın süre devam etti. 24 asistanın görev yaptığı bölümde toplanan paraların milyon dolarları bulduğu ifade ediliyor. Maliye uzmanları, sivil toplum kuruluşu statüsündeki bir derneğin hastalara ücret mukabili makbuz kesemeyeceğini belirtti.

Kasım 2004’te Diş Hekimliği Fakültesi dekanının değişmesi ve bu konu ile ilgili şikayetlerin artması üzerine ücret alınması uygulamasına son verildi. Bu arada, malzeme almak isteyen hastaların belli şirketlere yönlendirildiği ve bu şirketlerden fatura yerine tahsilat makbuzu verilerek Vergi Kanunu’na aykırı işlem yapıldığı ileri sürüldü. Bölüm başkanlığı ve dernek başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Nejat Erverdi, hastaların tedavisinde kullanılacak malzemelerin alınması için aracılık yaptıklarını savundu; ancak, “Yaptığımız hataydı.” dedi. Erverdi, 12 yıl boyunca toplanan bağışları ‘rantiyede’ parayı çalıştırarak birikim yaptıklarını ve bunu ek bina inşaatı için kullandıklarını söyledi. Bölümle ilgili bir diğer iddia ise yabancı öğrencilerden MÜ devlet üniversitesi olduğu halde çeşitli ücretlerin alınması. Erverdi, bu yolla ülkeye 12 yılda 1 milyon dolara yakın döviz sağladıklarını ifade etti. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem, hasta şikayetlerinin kendilerine ulaştığını, her iki konu ile ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.


Zaman 17.02.2005
&#8216
teknisyen
ücreti&#8217
adı
altında
hastalardan
2
milyon
dolar
toplanmış
Yorum (2)
Figen birben
Hocam lütfen muayene parasını da yazın
1
Cevapla
mehmet canagir
merhaba emeklilerden para alınıyormu göz merceklerimde sorun varmış ameliyat yapıyormusunuz randevu alsam ne kadar zaman sıra varmı ben antalyada yaşıyorum o yüzden sorma gereği duydum
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir