Medimagazin logo

SSK ile anlaşan eczaneler, 20 bin kalfa arıyor

SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç almaya başlamasıyla iş yoğunluğu artan eczaneler, çırak ve kalfa arıyor. Türkiye’deki 22 bin eczaneden 17 bini SSK ile anlaştı. Her eczane iş yoğunluğuna göre en az bir veya iki elemana ihtiyaç duyuyor
SSK ile anlaşan eczaneler, 20 bin kalfa arıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç almaya başlamasıyla iş yoğunluğu artan eczaneler, çırak ve kalfa arıyor. Türkiye’deki 22 bin eczaneden 17 bini SSK ile anlaştı. Her eczane iş yoğunluğuna göre en az bir veya iki elemana ihtiyaç duyuyor.

Bu durumda 20 bin kişiye ekmek kapısı açılması bekleniyor. Son bir ay içinde Adana Eczacı Odası’na 50 kişi iş başvurusu yaptı. Yetişmiş personel arayışı içindeki eczacılar ise bağlı bulundukları odadan yardım istiyor.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devriyle eczanelerdeki hizmet niteliğinin değiştiğini kaydediyor. Sözleşme imzalayan 17 bin eczanede yoğunluğun arttığına işaret eden Domaç, uygulamaya kısa süre önce geçilmesine rağmen, şu ana kadar 4 bin kişinin işe alındığını söylüyor. Domaç, bu rakamın uzun vadede 20 bini aşacağını düşünüyor. TEB bünyesinde organize ettikleri kurslarla eczane teknisyeni eğitimi verdiklerini ifade eden Domaç, “Dileyen herkes bu programlarımıza katılabilir. İşsizlere yeni bir kapının açılmasını çok önemsiyoruz. TEB Eczacılık Akademisi bu dönemde önemli görevler üstlendi.” diyor.

İki ay önce işsiz kalan Cüneyt Babakuda, geçtiğimiz hafta bir eczanede tekrar işe başladı. Bir çocuk babası Babakuda, mesleğine dönmenin sevincini yaşıyor. Uzun süredir işsiz dolaşan lise mezunu Emine Dilbahar ise iki gün önce bilgisayar görevlisi olarak bir eczanede işe girdi. Dilbahar, yeni uygulamadan dolayı eczanelerde bilgisayar kullananlara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Abidinpaşa Eczanesi’nin sahibi Levent Kırık, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle eczanelerdeki hareketliliğin iki misli arttığını söylüyor. Eczanelerin yeni uygulamaya hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Kırık, “Para dönüşümünün SSK'dan nasıl ve ne zaman olacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla masraflarımızı sınırlı tutuyoruz. Kendimiz çok daha fazla çalışarak, talebi karşılamaya gayret ediyoruz. Hafta sonları bile mesai yapıyoruz. Sistem tam oturduğu zaman mutlaka kalfa yetiştireceğiz. Aksi takdirde tıkanırız.” şeklinde konuşuyor. Şirin Eczanesi sahibi Hüseyin Sadıkoğlu da şu anda eczanelerin, çalışma kapasitelerini zorladıklarına işaret ediyor. 4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, yeni uygulamada eczanede çalışan ara elemanın belli prosedürleri bilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bir kalfanın en az 10 yılda yetiştiğine işaret eden Bulut, yeni uygulamada alınacak elemanın ilaçları tanımasının yanında bilgisayar kullanımını da bilmesinin zorunlu hale geldiğini açıkladı. Bir SSK'lıya ilaç verme süresinin en az 15 dakika olduğunu, aynı zaman diliminde 20 emekli sandığı reçetesi verdiklerini kaydeden Bulut şöyle konuşuyor: “Gereksiz kırtasiye işlemleri, bizi aşırı derecede yoruyor. İnternete girilen bilgiler, belge olarak da isteniyor. Hastanın ev adresine varana kadar bazı bilgileri giriyoruz. Bütün bu ayrıntılar eczanelerde eleman ihtiyacını artırıyor.”


Zaman
ssk
ile
anlaşan
eczaneler
20
bin
kalfa
arıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir