Medimagazin logo

<b> OKUYUCU SORULARINA YANITLAR: Eş durumu, mecburi hizmet, istifalar...</b>

<b> OKUYUCU SORULARINA YANITLAR: Eş durumu, mecburi hizmet, istifalar...</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Medimagazin okurlarının sorularını yanıtladı. Gazetemize iletilen soru ve yanıtları şöyle:


• Eşim 09/10/2008 tarihinde uzman oldu ve biz 19/10/2008 tarihinde evlendik. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığına uzmanlık belgeleri gittikten sonra nüfus cüzdanı bilgileri değişmiş oldu.
1) İsim listesi açıklanmadan önce yeni nüfus cüzdanı bilgilerini Sağlık Bakanlığına bildirmemiz gerekiyor mu yoksa isim listesi açıklandıktan sonra eş durumu evraklarını yollasak yeterli olur mu?
2) Eşim il merkezine en fazla ne kadar mesafedeki bir ilçede görevlendirilebilir?


İsim listesi açıklandıktan sonra, kura takvimine uyarak eş durumu evraklarını Bakanlığa iletmeniz yeterli olacaktır. Aile birliğinin tesisi amacıyla eşler il içinde ulaşım koşulları dikkate alınarak, uygun mesafedeki görev yerlerine atanabilmektedirler.


• 2008 Eylül 2. dönem içi tayinde üst bölgeden alt bölgeye tayinim çıkmasına rağmen 9.madde gereği ayrılamıyorum, zaten bulunduğum yerin PDC’si 2, şu an tek ben varım. Yani biri geldiğinde bile benim ayrılmam yine yüzde 60’ın altına düşüyor. Bu ne demek? Bu gidişle ayrılamayacak mıyız? Taşrada çalışmanın bu kadar kötü kader olmadığına inanmak istiyorum, yetkililer en azından desin ki: “Kardeşim hizmet aksamaması için 3, 4, 6 ay çalış, sonra ayrıl!”
Aynı uygulama mazeret tayinlerine neden uygulanmıyor....Tek dahiliyecimiz, eş durumundan 15 gün içinde ayrıldı.


Sağlık Bakanlığı İstihdam Planlama Komisyonu kararı gereğince; 2008/2 Eylül dönemi Kurum İçi Naklen Atama kurası ile ataması yapılan personellerin halen görev yaptıkları birimden ayrılması halinde unvan ve branşının PDC’ye göre doluluk oranının yüzde 60’ın altına düşmesi durumunda bu uzman tabip ve tabiplerin ayrılışlarının yerlerine atanacak hekimin göreve başlamasından sonra yapılması kararlaştırılmıştır.


• Ben 6 ay önce devlet hastanesinde uzman doktor olarak çalışırken istifa edip özele geçmiştim. Fakat şimdi tekrar devlete geçmek istiyorum. Sağlık Bakanlığının tekrar geçişte, en son çalışılan kuruma başlama konusunda kolaylık yapacağı söylemişti. Fakat henüz bu konuda bir gelişme olmadı.

İstifa ile Bakanlıktaki görevinden ayrılmış olan hekim, Bakanlıkça ilan edilen Açıktan Atama Kurası yada İstifa Sonrası Yeniden Atama Kurası ile atanma hakkına sahiptir. Söz konusu kuralarda ilan edilecek münhal yerler arasından tercih yapmak suretiyle, kura yolu ile atanacağı yer belirlenecektir. Yani önceki görev yerine kurasız atanma söz konusu değildir.


• Devlet hizmet yükümlülüğüne başlamadan ikinci bir dalda uzmanlık eğitimine başlanabilir mi?
1 - Görev tazminatı, aile hekimliği uzmanlığında mı mi acil tıp uzmanlığında mı daha yüksek olacak?
2 - Asistanlık eğitimi sürerken başka bir üniversite farklı bir dalda dışarıdan doktora programına başlanabilir ve devam edilebilir mi!?


Tabipler, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan asistanlık veya yan dal asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Eksik kalan devlet hizmeti yükümlülüklerini, uzman tabip veya yan dal uzmanı olarak yapacakları devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave etmek suretiyle yerine getirirler. Ancak, birden fazla uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır.
Görev tazminatı hususundaki soru görev alanımıza girmediğinden cevaplanamamıştır.
Asistanlık eğitimi sürerken başka bir üniversitede farklı dalda dışardan doktora programına başlanması, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünün “Asistanlığın kesintisiz olması” zorunluluğuna aykırılık teşkil edeceğinden mümkün değildir. Asistanlar, uzmanlık eğitiminin gerektirdiği öğrenim, eğitim, araştırma ve uygulama çalışmaları dışında, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda aylıklı veya aylıksız hiçbir görev alamazlar, muayenehane açamazlar, eğitim gördükleri uzmanlık dalının uygulamasından sayılamayacak işlerde görevlendirilemezler.


• Devlet hizmeti yükümlülüğüne dair iki sorum var.
1- Üniversitede öğretim üyesi kadrosunda bulunan ve yan dal uzmanlığı nedeniyle devlet hizmeti yükümlülüğüne giren bir kişi devlet hizmeti bitiminde üniversitedeki kadrosuna otomatik olarak dönebilir mi? (Askerlik görev sonrasına benzer bir durum mudur?)
2- Devlet hizmeti yükümlülüğü dolayısıyla askerlik tecili yapılabilir mi? Bunun için belli bir yaş sınırı var mı?


Üniversite öğretim üyesiyken devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında Bakanlık bünyesine atanan kişinin yükümlülüğün bitmesi sonrasında üniversitedeki önceki görevine dönmesinde uygulanacak mevzuat, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’dur. Dolayısıyla bu konudaki talebin işlemi tesis edecek kurum olan üniversiteye yönlendirilmesi gerekmektedir.
Devlet hizmeti yükümlüsü personelin askerlik sevk tecil işlemleri Bakanlığımız Savunma Sekreterliği ile Milli Savunma Bakanlığı arasında koordinasyon sağlanarak, sağlık mevzuatı ve askeri mevzuat doğrultusunda kurum ihtiyaçları gözetilerek yürütülmektedir.


Sorularızı okuyucu@medimagazin.com.tr adresine iletebilirsiniz.

<b>
okuyucu
sorularina
yanitlar:
durumu
mecburi
hizmet
istifalar...</b>
Yorum (1)
ilhan aydın
açıktan atamaya başvurmak için ne kadar öcesinden istifa etmem lazım devletten? Mesela haziran kurum içi atamaya girdim olmadı sonrasında hmen istifa edip açıktan atamaya girebilirmiyim?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir