Medimagazin logo

Tüm acil numaralar 112'de toplanıyor

AB'ye uyum kapsamında 154, 155, 156 imdat ve 110 yangın ihbar hatları kaldırılarak bütün acil servisler 112 hattında toplanacak. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 112 Hızır Acil hattı yeniden düzenlenecek
Tüm acil numaralar 112'de toplanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AB'ye uyum kapsamında 154, 155, 156 imdat ve 110 yangın ihbar hatları kaldırılarak bütün acil servisler 112 hattında toplanacak. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 112 Hızır Acil hattı yeniden düzenlenecek.

ABD'nin ünlü "911 Acil Yardım" servisinin benzeri olan AB'nin "112 Acil Yardım" sistemi Türkiye'de de kuruluyor. AB'ye uyum kapsamında farklı kurumlara ait farklı numaralardan oluşan sistem, '112 Acil Yardım' servisi altında toplanacak. Böylece 154 Alo Trafik, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat ve 110 Yangın İhbar hatları kaldırılacak. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki "112 Hızır Acil" hattı yeniden düzenlenecek. 2006 yılının sonuna kadar kurulması gereken sistemin tam olarak işlemesi halinde vatandaşlar acil sağlık yardımı, trafik kazaları, asayiş olayları, yangın gibi durumlarda ayrı ayrı numaraları değil 112 Acil Yardım servisini arayacak. Buraya gelen ihbarlar anında en yakın ilgili birime iletilecek. Trafik kazasının ihbarında hem trafik hem asayiş polisi olay yerine yönlendirilirken, sağlık ekipleri ve itfaiye de olay yerine gönderilecek. Böylece olaylara en hızlı bir şekilde müdahale edilmiş olacak.

Kaynak ve personel sorunu var

Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalara Jandarma Genel Komutanlığı, Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu ve belediyeler de katılıyor. Finans ve personel sorunu ise projenin tamamlanmasındaki en büyük engel olarak gösteriliyor. Bu nedenle çalışmalar planlanan hızla yürümüyor ve kurumlar ayrı ayrı çalışmalar yapıyor. Projenin en büyük engellerinden biri de yabancı dil. Bütün AB ülkelerinde kullanılan 112 Acil Yardım servisinde görev yapanların İngilizce bilmeleri gerekiyor. Yabancıların yardım teleplerini 112'ye bildirecekleri dikkate alınarak, çağrı merkezinde görev yapacak personelin mutlaka İngilizce bilmesi gerekiyor. Sistemin birleştirilmesinin en önemli ayağını Emniyet Genel Müdürlüğü oluşturuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, 154 Alo Trafik ile 155 Polis İmdat hatlarını birleştirildi ve ortak numara 155 olarak belirlendi. MATRA Projesi adı altında yürütülen çalışmaların 2005 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yanında Jandarma Genel Komutanlığı'nın 156 Jandarma imdat hattı da bu sisteme eklenecek. 112 acil yardım hattının tam olarak işleyebilmesi için yerel yönetimlerin de destek vermesi gerekiyor. Sistem için Ankara pilot bölge seçildi. Halen 112 acil servis sistemini kullanan Sağlık Bakanlığı'da yeni sisteme uyum sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.


Yenişafak
tüm
acil
numaralar
112'de
toplanıyor
Yorum (1)
Şenay Günaydın
Başarılarını ve yayınlarınızı takip ediyoruz, gerçekten de bu ülkenin yetiştirdiği ender insanlardan birisiniz. iyi ki varsınız. Sayenizde yüzlerce aile daha huzurlu ve sağlıklı yaşıyor.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir