Medimagazin logo

Kronik Prostat İltihabı (Kronik Prostatit)

<p> Tüm sağlıklı erkeklerde bulunan ve üreme için gerekli olan prostat bezi, vücumuzdaki diğer her organ gibi iltihaplanabilir. Prostat iltihabı ya da bilimsel adıyla prostatit genellikle genç ve üreme çağındaki erkeklerde görülür. Prostatit hastalığı erken dönemde eğer tedavi edilmezse kronikleşmeye çok yatkın bir hastalık olduğu için yerleşir ve o andan itibaren o kişinin tedavi sonrası bu hastalıktan tamamen kurtulması % 10 oranındadır. Bir başka deyişle her 10 erkekten 9 tanesi kro prostatit hastalığını ömür boyunca taşır ve zarar görürler.</p>
Kronik Prostat İltihabı (Kronik Prostatit)
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm sağlıklı erkeklerde bulunan ve üreme için gerekli olan prostat bezi, vücumuzdaki diğer her organ gibi iltihaplanabilir. Prostat iltihabı ya da bilimsel adıyla prostatit genellikle genç ve üreme çağındaki erkeklerde görülür. Prostatit hastalığı erken dönemde eğer tedavi edilmezse kronikleşmeye çok yatkın bir hastalık olduğu için yerleşir ve o andan itibaren o kişinin tedavi sonrası bu hastalıktan tamamen kurtulması % 10 oranındadır. Bir başka deyişle her 10 erkekten 9 tanesi kro prostatit hastalığını ömür boyunca taşır ve zarar görürler.

Kronik prostatit, sık idrara gitme, idrar yapma basıncında azalma, gece idrara kalkma gibi halk arasında bilinen prostat büyümesi ile hemen hemen aynı belirtileri gösterir. Ancak bunların dışında kendine has bazı belirtiler vardır ki erkeklerin asıl şikâyetçi olduğu konular bunlardır.

Kronik prostat iltihabında diğer belirtilerin yanında özellikle soğukta kalma, alkol tüketimi, acı-ekşi-baharatlı beslenme, ayakları üşütme, denize girip ıslak mayoyla oturma, klima ya da rüzgârda kalma gibi durumlarda artan idrar sıklığı, idrar yaparken yanma ve bazen idrar yolundan gelen akıntı ve iç çamaşırda lekeler görülebilir.

En çok korkulan ve sık görülen problem ise; uzun dönemde sertleşmede azalma, sertleşmeyi sürdürmede zorluk ve cinsel istekte azalmadır ki bu durumda tedavi giderek güçleşir.

Kronik prostat iltihabında iyi bir muayene ve testlerin ardından uzun süreli ilaç tedavisi gerekmektedir. Yine de ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlar vardır.

Tedavide bir takım kapalı ameliyat yöntemleri uygulanmaktadır. Bu ameliyatlar sonrası büyük oranda iyileşme görülmekle beraber çocuk yapamama problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ameliyat kararı verilirken hastanın çok iyi incelenmesi ve ameliyat konusunda tecrübe çok önemlidir.


Dr.Oğuzhan GÜNDÜZ
Hisar Intercontinental Hospital
Üroloji Uzmanı

kronik
prostat
i̇ltihabı
(kronik
prostatit)
Yorum (1)
Zeki Özdemir
Prostatın var prostatit inişli çıkışlı seyrediyor en son 4.9 cıktı 62 yasimdayimkronik olabilirmi kanser riski varmıdır dr um parça alacak teskkur ederim
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir