Medimagazin logo

Sözleşmelilere çatı kanun geliyor

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hikmet ÇOLAK’ ı makamında yaptığı ziyarette Görevde Yükselme Sınavı, Vekil Ebe Hemşirelerle 4924 lülerin aylık mahsuplaşmasının dışında görüşülen bir diğer önemli konuda Sözleşmeliler oldu.
Sözleşmelilere çatı kanun geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

VEKİL EBE VE HEMŞİRELER DOĞUM İZNİ KULLANAMAMAKTADIRLAR

 

Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Vekil Ebe Hemşirelerin Doğum izni kullanamadıklarına vurgu yaparak;” Doğum izni, Dünya Çalışma örgütünün tüm çalışanlar tarafından kullanılması gerektiğini deklare ettiği bir insani hak olması nedeniyle vekil ebe ve hemşirelerin doğum izni kullanmaları gerekmektedir. Vekil ebe olarak çalışan üyelerimiz ''çalıştıkları idarelere başvurarak 21 haftalık hamile olmasından dolayı doğum iznini kullanmak istediğini ancak idareler devlet memurlarına tanınan izin haklarından vekil ebe ve hemşirelerin yararlandırılmasına imkân olmadığı gerekçesiyle başvurularını reddetmektedirler” dedi

 

ERÖZGÜN, “Vekil olarak açıktan atananların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda tanımlanan sosyal bir hak olmadığı gerekçesiyle izin haklarından yararlandırılmaması, bu şekilde görev yapanların hiçbir şekilde izin yapmadan ve dinlenmeden çalışması sonucunu doğurur ki bu durumun, zorla çalıştırmanın ve angaryanın yasak olduğuna ilişkin Anayasa'nın 18. maddesine aykırılık teşkil etmekte” olduğunu belirtti.

 

4/C LİLER YARGI KARARLARINA GÖRE MEMURDURLAR

 

657 Sayılı DMK' nun 4/C maddesine göre geçici olarak görev yapan personelin kamu sendikalarına üye olabilmesi için açılan davalar neticesinde yargı bu kişilerin yaptıkları iş ve Devlet Memurları Kanununa tabi olmaları nedeniyle Kamu Görevlileri Sendikalarına üye olmaları yönünde karar vermiştir.  4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 3. maddesinde bu yönde düzenleme yapılmış artık 4/C statüsünde çalıştırılanlarda memur statüsünde sayılmıştır diyen ERÖZGÜN, “4/C statüsünde personel istihdam edilmek suretiyle yürütülen kamu hizmetlerinin büyük bölümünün asli ve sürekli nitelikte kamu hizmeti olduğu, özellikle Sağlık hizmetlerinde TÜİK bünyesinde ve yargı teşkilatı bünyesinde istihdam edilen 4/C personel tarafından yürütülen hizmetlerin asli ve sürekli nitelikte kamu hizmeti olduğu dikkate alındığında memurların yararlandığı haklardan yararlanmaları için gereken diğer yasal düzenlemelerde süratle “ yapılmasını Tüm Sağlık Sen olarak talep ediyoruz dedi.

 

ERÖZGÜN, 4/B’li istihdamın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı 4b, 4924 ,4/C ve vekil Ebe Hemşireler ile 657 ye tabi personel arasında maaş ve özlük hakları bakımından  çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu adaletsizliklerin bir an önce düzeltilmesi ve bize göre Tek çözümün Tek kadro uygulamasına geçirilmesi dedi.

 

SÖZLEŞMELİLERE ÇATI KANUN GELİYOR

 

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hikmet ÇOLAK, Sözleşmeliler için bir çatı kanun hazırlığı yaptıklarını Hem kadrolular hem de sözleşmeliler arsında özlük hakları olarak imkânlarının arttırılacağını,  Fakat sözleşmelilik usulü istihdamın muhtemelen devam edeceğini çatı kanun ile hemen hemen aynı haklara kavuşturulacağını vurguladı. Vekil Ebe ve Hemşirelerin İller tarafından istihdam edildiğini çalışma şartlarının ildeki yöneticiye göre farklılaştığını bunun düzeltilmesi gerektiğini Vekil Ebe Hemşire istihdamının kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

ÇATI KANUN ÇÖZÜM DEĞİL YENİ KÖLE YASASI OLUR


Tüm Sağlık Sen olarak çatı kanunla çözüme ulaşılamayacağını Bakanlığın yapacağı düzenlemede sivil toplum örgütlerinin önerilerine gerek duymadıkları için çözümün sağlanacağına inanmıyoruz diyen ERÖZGÜN, bunun çözümü sözleşmeli köle olarak çalıştırmak değil mecburi hizmettir. Polis ve askerler gibi mecburi hizmet bölgelerinde sağlık personeli dönüşümlü olarak çalıştırılabilir.  Böylelikle ihtiyaç olan hizmet bölgelerine personel gitmez iddiası ortadan kalkar dedi.

 

ÇATI KANUNUN ALTINDA YATAN SAKLI GERÇEK ÖZELLEŞTİRME

 

 ERÖZGÜN, Sağlık personeli özellikle 4B’li olarak istihdam ediliyor bu istihdam modelinin altında yatan saklı gerçek sağlık sisteminin özelleştirilecek olması olduğunu iddia etti.

.
Sözleşmelilerin kadroya geçirilmemesinin altında yatan neden hizmet bölgeleri olamaz diyen ERÖZGÜN, bırakın 4B,4C, 4924 Vekil Ebe Hemşirelik diye farklı ve her biri kendi içinde bile adaletsiz kölelik düzenlerini yeni bir kölelik yasasıyla düzeltileceğini düşünmeyi. “Tek Çözüm Tek Kadro” uygulaması ile bir çırpıda adil ve eşit hale getirmek varken yeni bir köle yasası çözüm olamayacaktır dedi.

sözleşmelilere
çatı
kanun
geliyor
Yorum (2)
yozgatt
4924 lu personelım. 8 yıldır fazla maas verıyoz dıye ezdiler. şimdide bizi tüketme adına aylık mahsuplasma vs ye dahıl etmedıler. ben suan aöf mezunuyum soylermısınzı nasıl sınava gırıp tekrar saglıkcı olacagım benım gıbı bınler ce kısı var. bız buralara kımsenın torpılıyle gelmedık bılegımızın hakkıyla sınavla geldık. bılmem kımın torpılı veya jet olarakta gelmedık. tamam sozlesmelıyı bıle bıle geldık ama sayın buyuklerımız özel hastanede nasıl calısıyo bılıyomu aceba.. zulm ile abad olanın ahiri berbat olacaktır inşallah...
0
Cevapla
özellşetirme mağduru
D.M.K.657/4c maddesine göre Kamuda hizmet vermekte olan bir personelim. Asıl Mesleğim olan Ziraat Yüksek Mühendisliği görevimi İdarecilerim sağolsun yapabilmekteyim. Ancak teknik personel olarak çalıştırılmam, 4C Maddesine takılmış bazı çalışanların canını sıkmakta bu da iş ilişkilerinde beni morelman yaralamaktadır. Ayrıca ev geçindirmek, ailevi meseleler oluşan maddi sıkıntılar çok fazla yükün altına soktu beni. Bir gün ohh diyebilir miyim? bu gidişle zor gibi... Adil ve eşit hale getirilecek bir düzen içinde görmeyi iple çekmekteyim. Lütfen Bakanlık ayırmayalım. Ben 5 senedir 4cli çalışanım. Gelecek olan adil ve eşit düzen tüm bakanlık- Kamu Kurumlarındaki 4c personeline göre yapılsın. Sonuçta özelleştirmeden geçen personel rastgele Bakanlık seçme şıkkı tanınmadan ilgili Bakanlıklara atanmıştır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir