Medimagazin logo

'Hekimler umutsuz'

Türk Tabipleri Birliği (TBB) heyeti Erzurum'da 14 ayda 3 hekimin öldüğü hastanede incelemelerde bulundu, çarpıcı bulgulara ulaştı
Kaynak: CUMHURİYET
'Hekimler umutsuz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TTB heyetine göre, mutsuz, geleceğinden umutsuzhekimler, yatkınlık da varsa madde kullanımına yöneliyor. Hekimler haklarındaki her şikâyetin soruşturmaya dönüştürülmesinden de bıkmış. Sorunların sadece Erzuruma özgü olmadığını vurgulayan TTB 2. Başkanı Özdemir Aktan, Türkiyedeki sağlık ortamı artık sağlık çalışanlarını boğuyor dedi.

 

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya ve Ağrı Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Heval Bozdağdan oluşan heyet, Erzurum Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nihat Çimen ile birlikte hastanede hekimler ve yöneticilerle görüştü. TTB heyetinin görüşmeler sonrasındaki ortak değerlendirmesi şöyle: Ölümler arasında bağlantıyı net bir şekilde kurmak mümkün değil ama sağlık çalışanları arasında depresyonun, psikolojik rahatsızlıkların, yoğun çalışma şartları sebebiyle fiziki rahatsızlıkların arttığını ve tüm bu etkenlere bağlı olarak madde kullanımında artış olabileceğini de söylemek mümkün. Hekimler üzerinde bir toplumsal baskı da var. Son dönemde hekimlere yönelik ortaya atılan olumsuz söylemler, halkta yaratılan hekimler çok para kazanıyor algısı, mecburi hizmet dolayısıyla parçalanmış aileler ve gelecek kaygısı hekimleri depresyona sürüklüyor. Hastanedeki ölümlerin ve bunlara sebep olan etkenlerin münferit olarak değerlendirilmesi hata olur.

 

‘İlaca erişim kolay’

Heyette yer alan TTB 2. Başkanı Özdemir Aktan, ölen hekimlerden ikisinin anestezide kullanılan bir ilacı aldıklarına dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının bu tür ilaçlara erişiminin çok kolay olduğuna işaret eden Aktan, Maalesef hastanelerde bu tür ilaçlar kontrollü olarak saklanmıyor dedi. Erzurumdaki üç olayın birbirinden bağımsız gibi düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Aktan, Bir hekim mutsuzluğu olduğu ortada dedi. Ölen hekimlerden birisinin anestezist, birisinin kalp damar cerrahı, birisinin de acil servis uzmanı olduğuna dikkat çeken Aktan, Her kesimdeki, düzeydeki hekim ve sağlık çalışanı durumdan ve gelecekten umutsuz. Bu da maalesef bu tür şeylere yansıyor. Bu stresli ortamda zaman zaman bu tür ilaçlara başvurmak söz konusu olabilir diye konuştu.

'hekimler
umutsuz'
Yorum (20)
Erdem HAk
İNTİHARLARIN TEMELİNDE SON SAĞLIK BAKANLIĞI UYGULAMALARININ CİDDİ KATKISI OLABİLECEĞİNE İNANIYORUM. Prof Dr Nevzat Tarhan'ın araştırması bunu doğrulamıyormu. Erzurumda İntihar eden arkadaşlarımızın gelecek hakkında umutları olsaydı, böyle bir yola girerlermiydi. Birçok şeyde emin olamadığım kadar eminim ki, intiharların temelinde hekimlerin umutsuzlaştırılmasının en temel nedenlerden biri olduğuna İnanıyorum. Geçen günlerde Medimagazinde Erzurumda görev yapmış bir ortopedi Uzmanın haksız yere sürgüne gönderilmesi ve intihar düşünceleri içerisine girdiğini yazmıştı. Sonunda çalıştığı hastaneden istifa ederek istanbul'a giderek ordan kurtulmuş.
0
Cevapla
D. K
(TTB 2. başkanı Aktan) Erzurum’daki üç intihar olayının birbirinden bağımsız gibi düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Aktan, “Bir hekim mutsuzluğu olduğu ortada” dedi. Ölen hekimlerden birisinin anestezist, birisinin kalp damar cerrahı, birisinin de acil servis uzmanı olduğuna dikkat çeken Aktan, “Her kesimdeki, düzeydeki hekim ve sağlık çalışanı durumdan ve gelecekten umutsuz. Bu da maalesef bu tür şeylere yansıyor. Bu stresli ortamda zaman zaman bu tür ilaçlara başvurmak söz konusu olabilir” diye konuştu. Peki buna neden olanlar, bu politikaları üretenler ellerini kollarını sallaya sallaya nasıl dolaşabiliyorlar. Bu intiharlara neden olanları sorgulayacak bir kurumumuz yokmu. İnsan -doktor hayatı bu kadar ucuzmu. Sayın TTB yetkilileri buna cevap verebilecek bir kurumumuz yoksa, Avrupa insan hakları mahkemesine gitmeyi düşünelim (gavurlardan ! yardım isteyelim, ne yapalım , müslümanlardan baksanız hayır yok).
0
Cevapla
bezgin
Artık bezginliğimizi, yorgunluğumuzu, ümitsizliğimizi anlatmaya bile gerek görmüyoruz. gelinen durum ortada, hiçbir sağlık çalışanı mutlu değil (bazı yöneticiler hariç). Sayın bakanlığın böyle bir ekiple ne kadar yol alabileceğini düşünmesi lazım. Öğretmenlere de yıllarca önce böyle yapıldı, sonuçta eğitim-öğretim diye bir şey kalmadı. sağlığın da geleceği böyle olacak. nasıl çocuklarımızın dersane desteği olmadan iyi yetiştiklerine inanmıyorsak, yakın gelecekte de şu an bedava gibi olan devlet hastanelerinden alınan hizmete milletimiz inanmayacak, özel merkezlere akın edecek. Oralar da tabiiki bedava olmayacak. eğitimdeki dersane ödemesinin benzerini sağlıkta da özel büyük hastaneler alacak. Üniversitelerin de batmakta olduğu düşünülürse eli iş yapan tüm hocalar özellere geçecek. kalanlar da zaten imkansızlıklar nedeniyle vakalara dokunmayacak. olan yine sonuçta vatandaşa olacak, ama artık geri dönüş olmayacak. Yetkililerin sağlık sistemindeki gidişatı algılamak istememeleri gerçekten çok ilginç. bilinçsizce algılanmıyorsa cehalet, bilinçli ise diyecek kelime yok. intihar etmeyi düşünen dr arkadaşlara önerim şudur: lütfen kendinize yazık etmeyin, morotoryum ilan edin, işleri gidişatına bırakın, olumsuzları kendi gücünüzle çözmeye çalışmayın. şu an sağlık sistemi tamamen sağlık çalışanlarının çabaları ile yürüyor, saygılar.
0
Cevapla
kamil
Sayın Aktan demiş ki "maalesef bu tür ilaçlara erişim kolay". sorun kolay erişim değil ki, bir insan yeterki intiharı düşünsün, yöntem farketmez, bıçak da olur, yüsekten atlamak da. En vahim durum hekim ve sağlık camiasının intiharı düşünür hale getirilmesidir. Ben depresyonda olmayan insan göremiyorum çevremde.
0
Cevapla
y k
tabip odası lav edilmeli .bukonuda anket yapın tezim dogrulanacak tabip odasına üyelikte kanuni zorunluluğu olmayan kaçtane hekim kaydı mevcut?üyenizim nigde tabip odasınında kurucusuyum . tabip odaları aktif ve cazip hale getirilmeli.tabip odalarında aile hekimliği birimleri kurulmalı.aidatlar azaltılmalı.üye sayısı artar birlikten kuvvet doğar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir