Medimagazin logo

Yabancı doktorların ayak sesleri...

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Yabancı doktorların ayak sesleri...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sayın Medimagazin okurları,
 
     8 Ağustos 2011 tarihinde açıklanan yabancı hekim kontenjanlarını görünce T.C. vatandaşı olan birçok hekim arkadaş gibi bizde şok olduk. Artan tıp fakülteleri sayı ve mezunlara karşın; toplam asistanlık kadroları değişmezken,yabancı hekimler için açılan kadroların hızla arttığını gördük. 3361 asistan kadrosunun 443 si yabancı hekimlere ayrılmıştı. Sınava giren yabancı hekim sayısından daha fazla kontenjan açılmıştı. Adete biz T.C. vatandaşları üvey evlat durumuna düşmüştük. Ayrıca bu yabancı hekimler Yale, Harvarddan gelmediklerine göre hangi ülkeden gelmekte ve ülkemizde gerçekten yeterli hizmeti verecek bilgi ve tecrübeleri varmıydı? Malum ÖSYM son tıp diploması denklik sınavı şaibeler nedeniyle iptal edilmişti.
 
 
TOPLAM KADRO: 3361
Tıp Fakültesi Toplam: 1596
Sağlık Bakanlığı Toplam: 1072
Yabancı uyruklu Toplam Kadro: 443
Adelet Bakanlığı Toplamn Kadro: 13
 
Ve bazı branşlarda Türklere verilen kadrodan daha çok  kadroları vardı.
Örnek
 

                                genel / yabancı uyruklu

çocuk cerrahisi              11 / 21
göğüs cerrahisi              12 / 11
göğüs hastalıkları           28 / 20
kalp damar cerrahisi       16 / 17
radyasyon onkolojisi       12 / 13
nükleer tıp                       5 / 4

 

Ayrıca örneğin Selçuk Üniversitesi Plasik Cerahi A.B.D gibi bazı bölümler,birçok tusda, her nedense sadece yabancı hekim kontenjanı açıyorlar.

 

Bununla birlikte diğer kadrolardada hepimizin bildiği gibi yabancı hekimlerin kardiyolog yada göz doktoru olmaları için sadece barajı geçmeleri yeterli oluyor. Bir T.C. vatandaşının 70 yaparak girdiği kadroya bir yabancı ülke vatandaşı sadece barajı geçerek yerleşiyor.

 

Bu Yabancı asistan arkadaşlarımız maaş almadan yada sadece döner alıyorlar ama eminim biz T.C. vatandaşları arasında da maaş almadan 50 ile gözcü ve kardiyolog olmak isteyenler vardır.Neden bize de aynı kadrolara başvurma hakkı sağlanmıyor?

 

Amerika gibi tıp eğitimde ve asistanlıkda örnek aldığımız bir ülke , yabancı ülke vatandaşını asistan olarak çalıştırmak için onların en az 10000 dolar harcayarak 3 aşamalı USMLE denen bir sınavı geçmesini bekliyor. Ve bu sınavı geçenlerinde asistan olma garantileri olmuyor eğerki bu yabancı ülke vatandaşını hastane hocaları mulakatla kabul ederse asistan oluyor. Ülkemizde ise bildiğim kadarıyla ÖSYM tek basamaklı bir diploma denklik sınavı yapıyorki, son sınava karışan şüphe ile oda iptal olmuştu.

 

Eğer amaç yavaş yavaş yabancı hekim getirmekse, bunun yol haritası kanunu olmamalımı? Ve Sayın bakanımızdan yabancı hekimlere verdikleri 50 ile kardiyolog olma şansını bizde istiyoruz. Tusda maaşlı ve maaşsız olmak üzere açılan bu 2 farklı kadroda maaşsız opsiyonuna T.C. vatandaşı olarak bizde başvurmak istiyoruz....

 

Saygılarımızla

Bir grup tuszede pratisyen

yabancı
doktorların
ayak
sesleri...
Yorum (55)
CD
Filistinli, azeri, ürdünlü, lübnanlı, mısırlı, türkmen, gürcü, bulgar, romen vs. ne kadar geri kalmış ülke varsa hepsinin doktorları ülkemize dolsun. Bizim insanımız denek çünkü..Türkçe konuşamayan, seni anlamayan, kendi ne dediği de belli olmayan yabancıları doldurun içeri. Aynı, doğuda asker ve polisimiz ölürken başka ülkelere dayılık taslamak gibi, bizim pırıl pırıl doktorlarımızı dağın başına atın, yabancıları getirip baştacı yapın, onlara mevcuri hizmet de koymayın. Amerikadan, almanyadan, fransadan, hasılı gelişmiş ülkelerden doktor gelir mi derseniz, rüyanızda görürsünüz..
0
Cevapla
baran ince
sayın genc dr.arkadaslar uzman olsanız ne olacak sanki hayatınız mukemmel mı olacakk değişen hiçbişey olmayacak akp nin yeni uzmanları alıştırdığı gibi az maaş çok iş yapacaksınızz artık bu meslek bittii hem de 2005 den sonra bıttıı.
0
Cevapla
mehmet aslan
duyarsızlaşmaya devam ettikçe bu tür sorunlar gün geçtikçe artıyor... tek başıma düzeltemeyeceğime göre,yinede içim rahat başlangıcı olan herşeyin birde sonu vardır. sizi seçen halk ilk işna göze batacak haltınıza sizi inderecekler... siz hedef 2023 demeye devam edin bakalım.
0
Cevapla
habibullah aktaş
yabancı hekim arkadaşlar türkiyeye gelsin. biz de gerekirse diğer ülkelere gidebilelim. bunu bütün samimiyetimle söylüyorum.artık dışişleri bakanlığı, sağlık bakanlığı bu konuda gereken çalışmaları yapar.
0
Cevapla
mert demirciler
soylenecek hiç bir söz yok , yazıklar olsun sadece...bakın ben adını vermeyecegim Avrupa'dan bir ulkeden tıp diploması denkliği aldım , 5 sene sürdü , 4 sınava girdim..Bizim ulkemiz muz cumhuriyeti mi ya..nedir bu yabancı kadroları , yazık günah degilmi kendi insanımıza doktorumuza..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir