Medimagazin logo

Uzmanlık alanına göre malpraktis riski

Malpraktis davalarına maruz kalma ihtimalinin uzmanlık alanına göre farklılık gösterdiği, her suçlamanın tazminat ödemeye mahkum olmakla sonuçlanmadığı belirlendi
Kaynak: Doç. Dr. Çağatay BARUT- MEDİMAGAZİN
Uzmanlık alanına göre malpraktis riski
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

New England Journal of Medicine’in 18 Ağustos 2011 tarihli sayısında yer alan bir makalede, doktorların malpraktis suçlamalarıyla karşılaşma oranları ve tazminat ödeme durumları değerlendirildi.

 

Tıpta malpraktise ve bu konudaki yeniliklere olan ilgi sürekli artsa da, malpraktis iddialarıyla karşılaşan hekimlerin uzmanlık alanlarına göre dağılımı, uzmanlık alanlarına göre yapılan ödemeler ve meslek yaşamı boyunca dava açılan doktorlara ait kümülatif insidans ile ilgili önemli bilgi eksiklikleri olduğu bilinmekte. Amerikan Tıp Birliği (AMA) tarafından yaptırılmış olan bir ankete göre, katılımcı doktorların yüzde 5’inin geçtiğimiz yıl malpraktis suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Florida’da gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, 1975-1980 yılları arasındaki dönemde uzman doktorların yüzde 15’inin, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile anestezistlerin yüzde 34’ünün, cerrahi uzmanlık alanlarında çalışan doktorların yüzde 48’inin araştırmayı içeren dönemde en az bir kez malpraktis suçlamasıyla karşılaştığı ve savunması için para harcamak ya da davacıya ödeme yapmak zorunda kaldığı saptandı.

 

Yukarıda belirtilen çalışmaların her birinde verilerin ğüncel olması, coğrafi verilerdeki eksiklik, çalışmaya düşük katılım, katılımcıların verdiği cevapların güvenilirliği ve doktorların uzmanlık alanları bilgilerindeki eksiklikler gibi nedenlerle kısıtlılıkları olduğu biliniyor. Her ne kadar ABD’deki Ulusal Doktor Veri Bankası kayıtlarında vakaların büyük çoğunluğunda davacıya ödenen miktarlarla ilişkili bilgiler mevcut olsa da, söz konusu vakalardaki doktorların uzmanlık alanları hakkında ve tazminat ödemesi ile sonuçlanmayan davalar hakkında bilgi olmadığı da bilinmekte.

 

Mevcut araştırmada, mesleki sorumluluk sigortası yapan bir sigorta şirketinin verilerinin incelendiğini belirten araştırmacılar 25 uzmanlık alanında, söz konusu yıl içinde malpraktis iddiasıyla karşılaşan doktorların oranı, tazminat ödemeye mahkûm edilen doktorların oranı ve ödeme miktarının büyüklüğü olmak üzere malpraktis iddialarının üç yönünün değerlendirildiğini ifade ettiler. Araştırmacılar bunlara ek olarak, malpraktis iddiasıyla karşılaşan doktorların kümülatif mesleki risklerini tahmin ederek uzmanlıkları yüksek ve düşük riskli olarak gruplandırdıklarını ifade ettiler.

 

Doktorların yüzde 7.4’ü malpraktisle suçlandı

Çalışmada, doktorlara mesleki sorumluluk sigortası hizmeti veren bir firmanın 1991-2005 yılları arasındaki kayıtları incelendi. Söz konusu firmanın toplam 40.916 doktoru sigortaladığı belirlendi ve 233.738 sigorta poliçesi değerlendirildi. Yirmi beş uzmanlık alanında yıllık malpraktis iddialarının oranları saptandı ve tazminat ödemeye mahkûm edilenlerin oranı ile ödeme miktarları değerlendirildi.

İncelenen dönemde sigorta kapsamında yer alan bütün doktorların yıllık olarak yüzde 7.4’ünün malpraktis suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı ve doktorların yüzde 1.6’sının malpraktis iddiası nedeniyle tazminat ödemeye neden olan bir suçlamayla karşılaştığı belirlendi. İddiaların yüzde 78’inin ise bir ödemeye neden olmadığı saptandı. Her yıl malpraktis suçlamasına maruz kalan doktorların oranının beyin cerrahisi için yüzde 19.1, göğüs-kalp damar cerrahisi için yüzde 18.9, genel cerrahi için yüzde 15.3, aile hekimliği için yüzde 5.2, pediatri için yüzde 3.1 ve psikiyatri için yüzde 2.6 olduğu belirlendi. Malpraktis suçlamasının sık olduğu uzmanlık alanlarıyla tazminat ödemeye mahûm edilen uzmanlıkların aynı olmaması da ilginç bir bulgu olarak belirlendi. Tazminat ödemesi ortalamasının genel olarak 274.887 dolar olduğu dikkati çekti. Dermatoloji için tazminat miktarının ortalama 117.832 dolar iken, pediatri için bu miktarın 520.923 dolar olduğu görüldü. En fazla sayıda tazminat ödemeye mahkûm edilen uzmanlık dallarının en yüksek tazminata mahkûm edilen dallar arasında olmaması da dikkat çekici idi.

 

Doktorlar için riskli yaş 65 

Altmış beş yaş civarındaki doktorların malpraktis suçlamasıyla karşılaşma riskinin yüksek olduğu görüldü. Düşük riskli gruplarda yer alan doktorların ilk suçlamayla karşılaşma yaşının yüzde 36 ile 45 olduğu, ancak, yüksek riskli gruplarda yer alan doktorların 45 yaş civarında ilk suçlamayla karşılaşma ihtimalinin yüzde 88 olduğu görüldü. Altmış beş yaşındaki doktorlardan düşük risk grubunda olanların suçlamayla karşılaşma riski yüzde 75 iken, yüksek risk grubundaki doktorlarda bu oranın yüzde 99 olduğu belirlendi.

Kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi gibi uzmanlıklar yüksek riskli dallar olarak nitelendirilirken, pediatri ve patoloji gibi alanlar düşük riskli uzmanlık dalları olarak nitelendirildi. Ancak, düşük riskli bu dallarda ödenen tazminat miktarlarının daha yüksek olduğu da dikkati çekti.

 

Araştırmacılar, yıllık malpraktis suçlamasına maruz kalma oranının uzmanlık dallarına göre yüzde 5-22, tazminat ödeme durumunun ise yüzde 1-5 arasında değiştiğini belirttiler. Ayrıca, yüksek riskli uzmanlık dallarında çalışmakta olan her doktorun meslek yaşamı boyunca en az bir kez malpraktis suçlamasıyla karşılaştığını ifade ettiler. Sonuç olarak makalenin yazarları, malpraktis davalarına maruz kalma ihtimalinin uzmanlık dalına göre farklılık gösterdiğini,kümülatif olarak malpraktis suçlamasıyla karşılaşmanın bütün uzmanlık dallarında yüksek olsa da, her suçlamanın tazminat ödemeye mahkûm olmakla sonuçlanmadığını ifade ettiler.

malpraktis
doktor
sigorta
risk
branş
Yorum (29)
Nöroşirürjiyen
Araştırmanın gösterdiği gibi en büyük risk grubunun başında nöroşirürji uzmanları geliyor. Ancak Türkiyede nöroşirürjiyenlere ödenen performans ücretlerine baktığınızda en az ödeme alan grup olduğunu hepimiz biliyoruz. Bakanlığın performans sistemini düzenleyen arkadaşlara ADALETLİ dağıtımları için ne kadar teşekkür etsek azdır. Performas sisteminde yanlış olan durum hekimin riskinin dikkate alınmamasının yanında hastaya harcanan zamanın hiç mi hiç hesaba katılmamasıdır. Ayrıca hekimin ünvanı, cerrahi deneyimi vs hiç gözetilmiyor. Bakanlık umarız dikkate alır. saygılar.
0
Cevapla
DrCevdettokat
Burada da görüldüğü gibi nimet-külfet dengesi gereği, cerrahi branşların döner sermayesini risk katsayısı oranında artırmak gerekli.
0
Cevapla
mustafa
NEKADAR ÇOK HATA, OKADAR FAZLA DÖNER SERMAYE PAYI! Hasta kaçmasın diye yüksek beklentiler oluşturulduğunda şikayet ve davalarda tabiiki fazla olur.Plastik cerrah,ortopedi ve nöroşirürji de bu durum maalesef daha yoğun.
0
Cevapla
Hakan
Madem ticari olarak yönetiliyoruz; dünya ticaretinin altın kuralı " Aldığın risk kadar kazanırsın" geçerli olmalı.Cerrahi branşta ki arkadaşlarıma hak veriyorum. Amerika'da bazı dallarda kazançlar 10 milyon doları geçiyorken bu doktorlar yılda 1-2 milyon dolarda hataları için ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bizde yılda 60 bin lira yaklaşık kazanan bir hekime, 100-150 bin liralık tazminat verilebiliyor. Nasıl fark ama?
0
Cevapla
ht
alınan hizmete ne kadar bedel ödeniyorsa o hizmetteki kusurdan kaynaklanacak bir tazminat talebi de bu bedelle paralel olmak zorunda! sen komplikasyonsuz bir ameliyatı 200 tl ye mal ediyorsan, bir uzman hekime paşa paşa sadece 15-20 tl ye muayene olabiliyorsan tazminat isterken de buna göre bedel biçmelisin!örneğin maksimum 3 kat. hastanede ameliyat oldun, sgk senin adına kuruma 1.000 tl ödedi.bir kusur iddiası varsa bir yerini yırtsan alacağın maksimum tazminat 3.000 tl olmalı!yok 50.000 tl istiyorsan bu operasyon için kuzu kuzu en az 20.000tl ödeyeceksin.ha sgk 1.000 tlyi mi ödüyor; üstünü de sen ödersin!50.000 tl istemesini biliyorsun!uzman doktora 1.5 tl ye yani hela parasına muayene olurken iyi!tazminata geldi mi 50.000-100.000 tl.iyi valla....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir