Medimagazin logo

‘Reçeteye ilaç değil, etken madde yazılsın'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sağlık harcamalarından tasarruf için reçetelere ilaç adı değil, etken madde yazılması gerektiğini söyledi.
‘Reçeteye ilaç değil, etken madde yazılsın'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, ''Aile hekimliğinde hastalardan 'reçete parası' adı altında 3 lira alınması ve ilaç ambalajlarının küçültülmesinin planlandığı'' iddialarını değerlendirdi.

Daha önce aile hekimliğinde hastadan muayene ücreti alınmasına ilişkin uygulamanın yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulduğu anımsatan Saydan, şunları kaydetti: ‘'Aile hekimliğinde reçete parası alınması ve ambalaj küçültmeyle tasarruf olmaz. Tasarruf edilmek isteniyorsa reçetelere ilaç adı değil, etken madde yazılsın. Etken madde ile reçete yazılımı SGK'ya yüzde 20'lik tasarruf sağlayacaktır.''

Muayene ücretinin devlet ve üniversite hastaneleri için 9, özel hastaneler için ise 17 liraya yükseltilmesinin planladığı şeklinde iddialar da bulunduğunu belirten Saydan, bunun sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunu ileri sürdü. Ülkedeki kişi başı ilaç harcamasının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Saydan, şöyle devam etti:

''Eğer SGK kendince ilaç harcamalarını düşürmek istiyorsa Sağlık Bakanlığı ile birlikte 'ilaç nedir, nasıl kullanılır, ne kadar kullanılmalıdır' başlığını vatandaşlarımıza medyanın yardımı ile anlatıp bilgilendirmelidir. Hastaya ilaç eğitimi verilmelidir.''

Saydan, ayrıca doktorların reçete yazarken hastalarına zaman ayırması ve bilgisayarlardan hastaların daha önce kullandıkları ilaçları kontrol etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

‘reçeteye
ilaç
değil
etken
madde
yazılsın'
Yorum (99)
realmardin
ha evet ben de öyle diyordum..etken madde yazılsında eczacıların rantı daha da artsın..bilmem kaç kutu bedavası verilen ilacı kakalasın vatandaşa köşeyi dönsün eczacı..arkadaş cefayı çeken biz, sorumluluğu alan biz, hastayla muhattap olan biz, dava edilen biz, sefayı süren eczacı olsun oh ne ala mualla..bu işin ilmini yapan eczacılar açıklasın bakalım aynı etken maddeli iki ilacın etkinliği neden aynı değil..
0
Cevapla
volkan subaşı
Siz önce mal fazlası veren firmanın ilaçlarını satmaktan vazgeçin, 50 kutu ilaç alıyorsunuz 50 kutuda yanında bedavası. Onun yerine devlete maliyeti en az olan ilacı versenize..
0
Cevapla
murat aktan
Tam tersine, doktorun yazdığı ilaç ne ise onu versin eczacı, mf yi kakalamasın hastaya, tek uyanık sizsiniz değilmi?
0
Cevapla
serhat ünal
buraya eczacının mal fazlasıyla daha çok kazanacağını yazan doktor ilacın i'sinden anlamayan doktordur. Sağlık Bakanlığı eşdeğer ilaca, üretim ruhsatı veriyorsa eczacı orjinal ilaç yerine daha ucuz olan eşdeğer ilaç verme hakkına sahiptir. Doktor ilacı yazdıktan sonra hasta, eşdeğer ilaç mı almış orjinal ilaç mı almış doktorun buna karışmaya hakkı yoktur. Doktorlar rantları ellerinden alınacak diye hemen kükremeye başlamışlar.
0
Cevapla
tatlidil
işletme bilgi eksikliğiniz dolayısıyla mal fazlası meselesinde hariçten gazel okumaktır yaptığınız ve ilacın biyoeşdeğerlilik farkını bir mümessil ziyaretinde anlayan dr.larımıza da hayranım(!)size yapılan haksızlıklar ecz dan kaynaklanmıyor ki bizden çıkarasınız
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir