Medimagazin logo

Özefagus Ca'nın en çok görüldüğü iller

Uzmanlar, hızlı tüketilen sıcak yemek ve çok miktarda tüketilen sıcak çayın yemek borusu ve ağız içi kanserine yol açtığına dikkati çekerek, yemeğin soğutularak tüketilmesi, çayın da mümkün olduğu kadar ılıklaştırılıp içilmesini önerdi. Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üstün, yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde çay tüketiminin arttığını söyledi.
Özefagus Ca'nın en çok görüldüğü iller
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kars'ta 8 aydır görev yaptığını, bu süre içinde yemek borusu kanserine yakalanan hastalarla çok sık karşılaştığını ifade eden Üstün, ''Gün içinde hastalar üzerinde yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu kanser türünün öncüsü olan lezyonların hastalarda çok sık olduğunu tespit ettik. Bunların sebebini incelemek için özellikle 'Genetik bir yatkınlık var mıdır?' sorusuna cevap aradık'' dedi.

Sorunun çözümü için Türkiye'de sadece birkaç merkezde bulunan ve genetik inceleme yapan cihaz kullandıklarını anlatan Üstün, şunları kaydetti:

''Bu cihazla bazı testler yaptık. Bu testlerin sonucunda hastalığın temelinde genetik yaygınlığın olabileceğini tespit ettik ama hastalarla konuştuğumuzda halkın yöresel olarak alışkınlık gereği özellikle çok çay içtiğini, özellikle kış mevsiminin çok uzun sürmesi nedeniyle sıcak yemeklerin çok hızlı tüketildiğini fark ettik. Hızlı tüketilen yemekler ve çok sayıda tüketilen sıcak çayın yemek borusu ve ağız içi kanserine yol açtığını tespit ettik. Bunun yemek borusuna ve ağız içine kanser yapma yönünde etkilerini tespit ettik. Bu konuda hem üniversitenin hem de Sağlık Müdürlüğü'nün halkı bilinçlendirme ve farkındalığı artırma konusunda çalışmaları var.''

Üstün, ''Yaptığımız incelemelerde Erzurum, Van, Kars ve Ağrı gibi kış mevsiminin uzun sürdüğü, çayın ve yemeğin sıcak olarak çok tüketildiği bölgelerde ağız içi ve yemek borusu kanserinin yaygın olduğunu gördük'' dedi.

''YEMEĞİ SOĞUTARAK TÜKETİN, ÇAYI DA ILIKLAŞTIRIP İÇİN"

Prof. Dr. Üstün, kanser riskinin azalması için yemeğin soğutularak tüketilmesini, çayın da ılıklaştırılıp içilmesini tavsiye ederek, her iki besin maddesinin de yavaş tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Yemek borusu ve ağız içinde herhangi bir farklılık, yutkunma zorluğu ve şişkinlik yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir uzmana gitmelerini öneren Üstün, şöyle konuştu:

''Genel Cerrahi bölümü bu hastalardan biyopsi alıyor. Hastadan 3 ay sonra tekrar kontrol biyopsisi alınıyor. Hastaları bir takip ve kontrol protokolüne almış oluyoruz. 'Yavaş yiyin, fazla tuzlu yemeyin ve yemeği sıcak tüketmeyin' gibi önerilerde bulunduğumuz gibi mide içindeki asidin yemek borusuna gelmesini engelleyecek bazı ilaçları da hastalara veriyoruz.

Eğer kanser teşhisi koymuşsak mutlaka yemek borusunun ve midenin bir kısmının çevre lenf bezlerinin alındığı büyük bir ameliyat yapılıyor. Ameliyat hem zor hem de ameliyat sırasında hasta kaybedilebiliyor. Ameliyata rağmen hastaların bir kısmını 5 yıl içinde kaybedebiliyoruz.''

özefagus
ca'nın
en
çok
görüldüğü
iller
Yorum (5)
Mesut Yeşilırmak
Pes doğrusu,BU NE BİÇİM BİLİMSEL ARAŞTIRMA? Sebzeye meyveye hasret, adam gibi proteinlere hasret, dünyanın en kaliteli balı üretildiği halde bala hasret inasanların yaşadığı Kars,Erzurum,Ağrı'da içilen çay insanları kanser yapmaktaymış!!! Günde beş öğün tuzlu otlu çeçil peyniri yiyen, meyveye hasret, güneşe hasret insanların, arada bir bölme olan odalarda büyükbaş hayvanlarla komşu olarak yaşadıkları bu illerde kanserin sorumlusu ÇAYMIŞ! sarı inekle aynı çatı altında yaşayacak kadar, kaz etini protein kaynağı olarak kullanacak kadar antioksidan gıdalara hasret insanlarda kanser görülmesin de kimde görülsün? çayın günahı ne? Gidin de Karslı, Erzurumlu,Ağrılı yemek yerine çeçil +çay ile beslenen bu insanların yaşam koşullarını görün. Kafkas Yuniversitisinin böyyük filozofları! Siz Kars'ın köylerine hiç gitmediniz mi? Nerede yaşyorsunuz? BU NE BİÇİM BİLİMSEL ARAŞTIRMA?
3
Cevapla
üç harfli
Özefagus ca.nın nedenlerinden birinin çok sıcak beslenme olduğunu bütün kaynaklardan okuyabilirsiniz. Bir akedemisyen bir çalışma yaparak, sıcak çay içilen yörelerin ülkemizde en fazla öz.ca. görülen yöreler olduğunu saptamış ve sıcak beslenmenin etkisini desteklemiştir. Yorumcu mesut bey, kendisi hangi ahrika buluşları yapmış ki, beğenemiyor, atıp tutuyor! Bu çalışmadan etkilenen kişilerden, ya da aktardığı hastalerından bir tanesi bile çok sıcak çaydan vazgeçip, hayatta kalırsa, bu çalışma görevini yapmış demektir. Emeğe saygı lütfen!!!!
0
Cevapla
Latif Karadeniz
Bir önerme: Sıcak çay sadece Kars'ta, Erzurumda, Ağrıda içilir. İkinci önerme: Öyleyse Özofagus kanseri sıcak çayla ilişkilidir. Anlaştık mı? Okey öyleyse :) Oldu sana bilimsel yayın.Yabancı bir dergi bulup yayınlayalım.saçlarımızı okşayıp aferin evladım desinler. yayın balığı rekoru kıralım. Sayın sağlık bakanımız tarafından yapılan bir yürüyüş sonrasında çay yasaklansın. Millet kanserden kurtulsun.Malatyada sıcak çay içilmez.Çorumda da içilmez. Yozgatta heç içilmez.İstanbulda da zinhar içilmez.O yüzden özofagus ca görülmemekte olup bu durum tebaanın sağlığı için mutlak faydalıdır. Bursada Denizlide busss gibi soğuk çay içilir.Antalyanın çayları 32 dişe keman çaldıracak kadar soğuktur. Trakyalılar zaten çay içmezler. Bolca Alkol alırlar.Öyleyse al sana bilimsel bir önerme daha: "Alkol kanseri önler". Anlaştık anlaşmadık !? Önüne gelen yayın yapıyor bilader.Bizim İzmirde çay önümüzdeki yıl yasaklanacakmış!!! Sıcak çaylar dökülsün..Elveda kanser. Hoşgeldin sağlık.!!!..:)
3
Cevapla
Yavuz Aslantaş
Memlekette her tarafta çaylar sıcak içiliyor efendiler.Lütfen daha bilimsel olalım. Lütfen.Sefaletin uç noktada yaşandığı bahsi geçen illere el atılsın. İnanılmaz yaşam koşulları altında milyonlarca insan var oralarda.
3
Cevapla
Vedat Yaman
Bölgedeki küflü peynir yeme alışkanlığını da unutmamak gerekir.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir