Medimagazin logo

Tıp fakültelerinde altyapı kontenjan artışını karşılamadı

Tıp fakültelerinde doktor açığını kapatmak için yapılan yüzde 25’lik kontenjan artışına Mısır ve Suriye’den gelen öğrenciler için yüzde 10’luk ekleme de yapılınca eğitim zora girdi. Öğrenciler amfilere sığmamaya başladı.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - NESRULLAH SONAY
Tıp fakültelerinde altyapı kontenjan artışını karşılamadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ÖSYM, 2013 eğitim yılı başında doktor açığını azaltmak için tıp fakültelerine yüzde 25 oranında kontenjan artırımına gitti. Ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da Mısır ve Suriyeli öğrenciler için yüzde 10’luk kontenjan artırma kararı aldı. Altyapı hazırlığı yapılmadan karar verilen bu artış, tıp eğitimini zora soktu. Öğrenciler amfilere sığamaz hale geldi. Kimi üniversitelerde öğrenciler sabahçı öğlenci diye gruplara ayrıldı. Kimi üniversitelerde ise öğrenciler dersleri ayakta dinlemek zorunda kalıyor. Öğrenciler, “Kadavraya arkadaşlarımızın omzundan bakıyoruz. Öğle aramızı yemekhane kuyruğunda harcıyoruz. hastaları kapıdan bile göremiyoruz” diyerek duruma isyan etti.

DERS İŞLEMEMİZ MÜMKÜN OLMAZ

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, gerekli altyapı oluşturulmadan geçen yıl kontenjan artırımına gidildiği belirtti. Tuncer, “Ne mevcut mali durumumuz ne öğretim üyesi sayımız ne de sınıf yapılarımız mevcut öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil. Herhangi bir kadro veya mali destek arıtımı yapılmadan öğrenci sayısının artırılması doğal olarak beraberinde yeni birçok sorun getirdi. Öğrencilerimiz amfilere veya sınıflara sığmadığı için mecburen dersler konferans salonunda yapılıyor. Bugün üniversitemizin kongre merkezimizi tıp fakültesi kullanıyor. Gelecek yıl da kontenjan artarsa ders işlememiz mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.

‘Yabancı öğrencilerle kriter farkı var’

Türk Tabipler Birliği  Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan: “Mısır ve Suriye’deki tıp öğrencileri ile Türkiye’deki öğrencilerin seçilme kriterleri çok farklı. Örneğin Çapa ve Cerrahpaşa’ya giden öğrenciler Türkiye’nin en yüksek not almış öğrencileri. Bunlar aynı ortamda eğitim alacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil, adeta felaket. Birçok yönden uygun olmayıp ayrıca oradaki öğrencilere büyük bir haksızlıktır. Son 5 yılda öğrenci sayısı katlanarak artarken yeni kurulan fakültelerin altyapısı, öğretim üyesi ve hastanesi yok. Tıp eğitimi sadece teorik değil aynı zamanda pratik eğitim tarafı da çok önemli. Kaliteden ödün vererek kontenjan artırmak doğru değil. Doğrusu daha uzun vadeli bir programda artırıma gidilmesi.” 

İstanbul Üniversitesi: Öğrencileri gruplara bölerek ders işliyoruz

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Feyza Darendeliler “Genel kontenjanlarla ilgili zaten sorun yaşıyorduk. Şimdi Mısır ve Suriyeli öğrenciler için bizden ek kontenjan istemeleri sorunu daha da artıracak. Şu an eğitimleri aksamasın diye öğrencileri birkaç gruba bölerek ders işliyoruz. Ne zamana kadar böyle devam ederiz bilemiyoruz” diye konuştu.

 
tıp
fakültelerinde
altyapı
kontenjan
artışını
karşılamadı
Yorum (11)
hasan
Gerek yok hepsine diplomayi versinler, zaten kalite diye birsey kalmadi, yabanci ögrencileride anlamis degilim egitimin temelini olusturan Avrupa varken neden türkiyeye geliyorlar, büyük bir ihtimalle avrupada okuma kriterlerini karsilayamadiklari icindir...
0
Cevapla
aydin sinal
Almanyada tip tahsili cok zayif diyen arkadaslar,lütfen yukardaki resme baksinlar,plastik preparatlarla(hocada korkarim vetener) Anatomi dersi verliyor,böyle Almanyada lise talebeleri Biyoloji dersinde anatomi ögrenirler.Ben 1968 yilinda anatomi dersinde N.Vagus cikisi ve inhibe ettigi bütün organlari kadavrada preparasyon yapmis gruptaki ardaslara anlatmistim.ders harici bos zamanda gerceklestirmistim.Eski saglik bakani Osman Durmusla beraber.Doc.Türkan hanimdam tesekkür ve aferin almistik,her 15 kisiye bir kadavra düserdi.bu vesileyle Hocalarimiz,Prof.Ibrahim veli Odar,Kaplan Arinci,(kemik) yasar.(iskelet)Turgut agbilere,(t....l)Türkan ve olcay ablalari anmak istedim ölenlere rahmet,kalanlara sihhat dilerim,daha bu hususta cok yorum yazacagim,klinik öncesi egitim yoklugu Türk tippinin yarasidir,temelsiz bina gibi ilk4.5 kuvvetinde depremde cöker,cökmektedir .
0
Cevapla
Frankie Bellevan
bu hükümet ve rezil politikaları gidene dek bu işler böyle devam eder durur. tıp fakültesindeki kardeşlerimiz fazla üzülmesinler. mezun olduktan sonra,kendilerini hasta zanneden ve hiçbir türlü tedavi olamayan sürekli kalp krizi geçirdiğini zanneden o kadar çok insanla karşılaşacaklar ki,o yüzden hastasız! günlerin,öğrencilik günlerinin,gençliklerinin kıymetini bilsinler. geleceğin doktorları kardeşlerimizin ve gerçek hastaların allah yardımcısı olsun. vebal ve günah "herşeyi herkesten çok bildiğini zanneden,hemen her konuda ahkam kesen" başka birilerinin boynuna.
0
Cevapla
Soner Recai Öner
İşin en acı tarafı ne biliyor musunuz? Bu şekilde yetişenlerin çocuklarına ve torunlarına bakacak doktorların, yine kendilerinin kuşağından olacağı gerçeği!...
0
Cevapla
ahmet
böyle bir rezillik olamaz. biz 8 buçuktan 4'e kadar ders görüyoruz. nasıl öğrencileri sabahçı öğleci olarak ayırabiliyorsunuz. hadi teoriği slaytlardan çalıştın geçtin, bunun bir de pratiği var. düşünsenize 15 kişi vizite gidiyorlar. o kadar kontejan arttırdılar bir de üstüne mısırlıları, suriyelileri dolduruyorlar. düşünebiliyor musunuz arkadaşlar on öğrenciden biri mısırlı veya suriyeli olacak. onlara acımıyorum değil ben çalışıp hakkıyla tıp fakültesine giren insanlara acıyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir