Medimagazin logo

Özel hastanelerle ilgili gündemi sarsacak iddia

Başhekim Prof. Dr. Sedat Altın, özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Altın, “Yoğun bakım harcaması normal servisten 5 kat fazla. Yatak sayısı fazla gösterilip devletten haksız para alınıyor” dedi.
Kaynak: BUGÜN - NESRULLAH SONAY
Özel hastanelerle ilgili gündemi sarsacak iddia
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Toraks Derneği Başkanı ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın başta özel hastaneler olmak üzere yoğun bakımda yaşanan istismarı gündeme getirdi. Antalya’da düzenlenen Türk Toraks Derneği Kongresi’nde BUGÜN’e konuşan Prof. Dr. Sedat Altın, Türkiye’de yoğun bakım yatak kapasitesinin son 10 yıl içerisinde 9 kat artmasına rağmen verimli kullanılamadığına işaret etti.

Yoğun bakım hasta sayısının arttığını ancak yatak sayısındaki artışın daha çok özel hastanelerde olduğunu belirten Altın, “Yoğun bakımda bir paket uygulaması var. İkinci ve üçüncü basamak yoğun bakım hizmetlerinde diğer hizmetlerden daha fazla ödeme yapılıyor. Böyle olunca da bazı hastaların yoğun bakımda daha fazla tutulduğunu görüyoruz” dedi.

GEREKSİZ HASTA YATIŞI

Prof. Dr. Altın, hastaların özel hastanelerin yoğun bakımlarında kalış süresinin kamudan fazla olduğunu aktararak “Hasta yoğun bakımdan normal servise alındığında ilave ücret talep ediliyor. Hasta ekstra ücret ödemeyi kabul etmeyince özeller o hastayı yoğun bakımda daha fazla tutuyor. Yani gereksiz hasta yatışı söz konusu. Bu, yoğun bakım servislerinin yeteri kadar verimli kullanılmadığını gösteriyor. Yoğunluğun artmasıyla bu defa gerçekten yoğun bakıma yatırılacak hastaya yatak bulamıyoruz” diye konuştu.

YOĞUN BAKIM’DA ‘ÖZEL’ iSTiSMAR

Yoğun bakım harcamasının normal servis harcamasının 5 katı olduğunu kaydeden Altın, bazı özel hastanelerin bunu istismar ettiğini vurguladı. Altın, “Bu hastaneler yoğun bakımda 5 yatağı olduğu halde 8-10 hasta yatırmış gibi gösteriyor. Hatta bunu daha da abartıp 20 yatağa bile çıkaranlar var. SGK tarafından yapılan denetimlerde kimileri ortaya çıkıyor. Bunlar hoş şeyler değil” ifadelerini kullandı.

Özel Hastaneler: Sorun izin vermeyen belediyeler

Özel Hastaneler Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat özel hastanelerle belediyeler arasında imar sorunu olduğunu belirterek, “Eski yönetmelikte ruhsatlı yataklar belediye onayından geçirilemediği için onaylatılamıyordu. Belediye ile yaşanan tescil sorunu nedeniyle böyle bir fazlalık gözüküyor” dedi.

SON DÖNEMDE FAYDASI YOK

Prof. Dr. Sedat Altın gereksiz yoğun bakım tedavisiyle ilgili de şunları söyledi: “Batı’da yaşamının son 6 ayına gelmiş hastalara, rahatlatıcı tedavinin uygulandığı bakım evlerinde bakılıyor. Türkiye’de ise yoğun bakımlara hastaların ölürken bulunması gereken üniteler olarak bakılıyor. Yoğun bakım geri dönüşebilir hastalığı olanlarda olmazsa olmazdır. Son dönem hastaların yoğun bakıma alınıp yapay solunum cihazına bağlanmasının hastaya hiçbir faydası yok. Türkiye’de yoğun bakımlarda ölen hastalara yoğun bakımda yaşayan hastalardan daha fazla harcama yapılıyor. Sonuç olarak yaşamın son dönemindeki hastalarda yoğun bakım üniteleri faydasının olmadığı gibi hasta yakınlarının ızdırabını artıran yerler oluyor.”    

Kamuda yüzde 75 özelde yüzde 50

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada yoğun bakım yatak sayısının yeterli olduğunu belirtti. Toplamda 4 bin 887 yoğun bakım yatağı olduğunu kaydetti. Bakanlık, “Yoğun bakım yataklarımızın bin 383’ü Bakanlığımıza ait olup yüzde 75 ortalama yatak doluluk oranı ile hizmet vermekte. Üniversite ve özel hastanelerde doluluk oranı ise yüzde 50’lerde” bilgisini verdi.
 

özel
hastanelerle
ilgili
gündemi
sarsacak
iddia
Yorum (4)
kevser sert
Hemen hemen her gün özel hastanelerin çeşitli konularda devleti soyduğu gündeme gelmesine rağmen, devletin herhalde gücü yetmiyorki bu suistimallere bile bile göz yumuyor.Ama unutmasınlar,onların özellikle zincirleşmiş özel hastenelere aktardıkları bu paralarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı,yani dinimizde en ağır günah olarak nitelenen kul hakkı var.Umarım eğer varsa herkes vicdani hesabını kendi kendine yapıyordur.
0
Cevapla
Adnan Öbek
Beyefendi nereden biliyormuş? Tek tek yoğun bakımları mı gezmiş ? Gereksiz yere hiç bir dr. y.bakıma hasta yatırmaz. Ön yargılı düşüncelere şaşmamak mümkün mü? O zaman al kendin tedavi et. Acile gece yarısı gelen hastaya gidip bakıyor musun ? Yoksa 3 aylık asistana mı teslim ediyorsun ? Anayasa Başkanı ndan ibret alsınlar... Hukukçular hata yapmıyor mu ? Onlara laf söylenmesine bile tahammülleri yok...Gerisini varın siz düşünün... Hata yapanı yargılıyorlar mı ? Aleyhlerinde işlem yapıyorlar mı ? Bu memleket hukuk cinayetleriyle dolu.
0
Cevapla
Çetin Gültekin
Sn. Altın cep telefonunu versin, yoğun bakımlarda yer bulamayınca onu arayalım.
1
Cevapla
s su
yine birisi yumurtlamış devlet-üniversite hastanelerinin yatırımları, personel maaşları, finans maliyetlerinin hepsi genel bütçeden çıkıyor. yoğun bakımlardan fark almak yasak, özel-devlet birim maliyetleri özellerin aleyhine yine de en az devlet lehine 2 misli, hala boş boş konuşuyor ve birde bilim adamı olduklarının söylüyorlar ayıp, ayıp, hangi veriniz var beyler sürekli özellere saldırmaktan yorulmadınız mı? yapamadıklarınızı yaptıkları için mi bu kadar kininiz var? hanginize özeller kadar sgk-sağlık müd denetimi ve yönetmelik uygulaması var.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir