Medimagazin logo

Yanlış tansiyon ölçülmesi, gereksiz ilaç kullanımına yol açabilir

Yanlış tansiyon ölçülmesi, gereksiz ilaç kullanımına yol açabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Sungur, son derece olağan bir işlem gibi gelse de kan basıncının ölçülmesi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu, koşullar sağlanmadan ölçüm yapılmışsa değerlerin yanıltıcı olabileceğini ve hastaya gereksiz ilaç tedavisi başlanabileceğini söyledi. Sungur, şunları kaydetti:
 
“Doktorunuza gittiğinizde kan basıncınızın ölçülmesi size son derece olağan bir işlem gibi gelebilir. Öte yandan görünüşte önemsiz gibi gözüken ayrıntılar kan basıncı ölçümünüzü etkileyebilir. Bunun sonucu olarak da kan basıncınız 2 ila 40 mm HG daha yüksek ölçümlenebilir.
 
Hangi durumlar, ne ölçüde hata yaratır?
 
Kan basıncının gerçek değerinden daha fazla ölçümlenmesine neden olan sorunlar ve yol açtıkları kan basıncı yükselmeleri aşağıda özetlenmiştir.
 
·         İdrara sıkışık olunması: 40 mm Hg
·         Otururken sırt desteğinin olmaması: 5 - 10 mm Hg
·         Ayakların yere basmaması: 5 - 10 mm Hg
·         Ayakların çapraz konumda olması: 2 - 10 mm Hg
·         Kan basıncı ölçüm manşonunun giysilerin üzerinden takılması: 10 - 40 mm Hg
·         Ölçüm sırasında konuşma: 5 - 10 mm Hg
 
Bir erişkinin kan basıncının ölçümlenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
 
·         Hastanın sırtına yaslanması ve koluna destek sağlanması,
·         Hastanın tuvalet ihtiyacının olmaması ve sakin bir şekilde oturuyor olması,
·         Kan basıncı ölçüm cihazının manşonunun giysi üzerinden değil hastanın cildine temas edecek şekilde yerleştirilmesi,
·         Hastanın konuşmaması ve en az 3 dakika süreyle istirahat etmiş olması.
 
Gereksiz ilaç tedavisi başlanabilir
 
Eğer bu koşullar sağlanmadan kan basıncı ölçümlenmişse, ölçülen değerler yanıltıcı olabilir, hastaya gereksiz bir ilaç tedavisi başlanılabilir. Bu sorunların üstesinden gelinmesi konusunda hastaların evde tekniğine uygun olarak yaptıkları ölçümler ve giderek yaygınlaşan ayaktan kan basıncı izlemi sağlayan araçlar (ambulatuar kan basıncı monitörleri) çok değerli katkılar sağlamaktadır.”

yanlış
tansiyon
ölçülmesi
gereksiz
ilaç
kullanımına
yol
açabilir
Yorum (1)
aydin sinal
Türkiyede kullanilan ilaclarin %80 ni gereksizdir,hekimler teshisten tedaviye degil,tedaviden teshise gidiyorlar,ilac veriyor hasta memnunsa sorun yok,Oda akrabalarina,komsularina tavsiye ediyor,misal antibiyotik almis bas agrisi gecmis,bütün sülale bas agrisinda antibiyotik kullaniyor.Zaten hasta doktora"ilac yazdirmaya" geliyor,birinin evinde kullandigi-kullanmadigi 33 cesit ilac saydim!ne diyelim doktor memnun,hasta memnun,ilac sirketleri katmerli memnun,onlar ermis kerevetine,bizede sukut etmek düser
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir