Medimagazin logo

22 yıllık verileri taradı: Hepatit B aşısı, MS vakalarını artırdı

Fransız doktor Le Houezec'e göre ülkede 1992'den itibaren yapılan hepatit B aşısı, aynı zaman aralığında MS vakalarında yaşanan hızlı artışa yol açtı
Kaynak: SABAH
22 yıllık verileri taradı: Hepatit B aşısı, MS vakalarını artırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Fransa'da son 20 yılda ani bir artış gösteren multipl skleroz (MS) hastalığıyla hepatit B aşısı kullanımı arasında ciddi bir bağlantı olduğu tespit edildi. Dünyaca ünlü bilim dergisi Springer'de konuyla ilgili bir makale kaleme alan Fransız uzman Dr. Dominique Le Houezec, 1990'lardan bu yana kitlesel olarak uygulanan hepatit B aşılarının, MS vakalarında görülen ani ve hızlı artışta birinci derecede etken olduğunu iddia etti.

22 YILLIK VERİLERİ TARADI
Makalesinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri doğrultusunda 1992'den itibaren Fransa'da hepatit B aşısı uygulandığını hatırlatan Dr. Dominique Le Houezec, 1994 ila 1997 arasında en az 20 milyon insanın aşılandığını belirtti. Aşının yapılmasından sonra MS vakalarında görülen artışa ilişkin verileri ayrıntılı şekilde inceleyen Dr. Le Houezec, MS hastalığı artışının rakamlarla da teyit edildiğini örneklerle gösterdi. 1993'te MS hastalığı vakasının 2 bin 500 dolayında olduğunu vurgulayan bilim adamı, 1996'dan itibaren yeni vaka sayısının 4 bin 500'e tırmandığını ve o seviyede sabit kaldığını açıkladı. Hepatit B ile MS hastalığı artışı arasındaki dikkat çekici bağlantı, ilk kez 1998'de Fransız basını tarafından ele alınmıştı. O tarihten bu yana birçok çalışmada atıf yapılan bu durum, Dr. Le Houezec'in makalesiyle bir kez daha ortaya konmuş oldu.

22
yıllık
verileri
taradı:
hepatit
b
aşısı
ms
vakalarını
artırdı
Yorum (10)
Alişan Yıldıran, Prof. Dr.
Hepatit B ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmalarda HBs pozitifliğinin düşük olduğu şeklindedir(%0.5-17). [http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/cocuk_sagligi/dr_burcin_nalbantoglu.pdf] Arama motorlarına hepatit b vaccine ve multiple sclerosis anahtar kelimeleri ile yazdığınızda çok sayıda araştırma ve çekince çıkmakdadır. Aşıların otoimmüniteye yol açdığı hatta bu durumun epidemik (salgın) haline geldiği konusunda endişeler vardır. (http://iospress.metapress.com/content/e78n0861qlv220x7/) Yenidoğan bir bebeğe doğar doğmaz bu aşının mecburi (mandatory) olarak yapılmasının bilimsel bir temeli yokdur ve etik değildir. Ancak annenin HBs pozitif olması durumunda bebeğine hepatit B immünglobulini yapılmalı, immünolojik durumu değerlendirildikden ve ailenin muvafakati alındıkdan sonra aşı düşünülebilir. Yenidoğan bir bebeğin tek ihtiyacı annesinin memesidir. Sağlık Bakanlığı'nı bu vesile ile çocukluk çağı aşı takvimini mecburi değil tavsiye niteliğinde uygulamaya davet ediyorum.
14
Cevapla
Çayan Çakır
Branşım değil ama yine de yazmak istedim. Hepatit b aşısı ile önlenen kronik karaciğer hastalığı sayısı ve aşı ile indüklenen MS sayısını karşılaştırıp kar zarara bakmak lazım. Güneydoğuda çok sayıda kronik hep B olduğunu göz önüne alırsak aşının faydası aşikardır diyebiliriz.Her ülkenin , her ülkenin değişik bölgelerinin kendi özgün durumlarına göre karar vermek gerekir.
5
Cevapla
m.d.
her diş hekimi adayının ilk yıldan yaptırması gerekir..bu virüsle kontaminasyon bizim meslekte kaçınılmaz..
2
Cevapla
çrsh
Bu tarz haberlere dikkat etmek gerek.benim branşım değil ama branşımla ilgili otizm ve aşılar arasında bağlantı kuran çalışmanın yazarları imzalarını geri çektiler. ayrıca iskandinav ülkelerinden biri aşılamayı durdurduğu sürede otizm sıklığında artış saptandı. bu tarz haberler konusunda ve veriliş tarzına dikkat etmek gerek. ayrıca springer bir yayınevidir dergi değil.sabah gazetesinin haberi olması da nedense şaşırtmadı.
3
Cevapla
Oz Can
MS vakaları artmadi bilakis MR kullanımının gelişmesiyle MS tanısı artık atlanmıyor kolaylıkla tanı alıyor ve sanki MS insidansi artıyor gibi bir algı ortaya çıktı Hepatit aşısı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum o zaman son yıllarda bilgisayar kullanımı artti MS arttı televizyonda diziler arttı MS arttı diye de istatistikler anlamlı olabilir:)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir