Medimagazin logo

Branş seçiminde trend değişiyor!

Hekimlerin branş seçimlerinde önemli değişiklikler yaşanıyor. “Hastaya dokunulmayan” branşlar yükselirken, özellikle cerrahi branşlarda düşüş yaşanıyor. 5-6 yıl önce en yüksek TUS puanıyla alan kadın doğum branşı ise şimdilerde çok düşük puanlarla almaya başladı. Branşlardaki bu trend değişiminin nedeni ise; Sağlıkta Dönüşüm Programı, hekime şiddet ve malpraktis davaları olarak gözüküyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Branş seçiminde trend değişiyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son altı yılda tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji puanları yükselirken, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi ve çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarının taban puanlarında belirgin düşüşler oldu. 2009 yılı sonrasında cerrahi branşlara göre dâhili branşlarda daha az olmakla birlikte, yataklı hizmeti olan branşların puanlarında tedrici bir düşüş gözlenirken, yataklı hizmeti olmayan branşların puanlarında yıllar içerisinde bir artış olduğu dikkati çekti.

 

Yıllar içerisinde Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’nda branş tercihindeki eğilimler değişiyor. Gelecekte sağlık hizmeti sunumunda, branş hekimlerinin sayıları arasında oluşabilecek dengesizlikten kaynaklanacak aksaklıklar olabileceğinden, TUS kontenjanlarının ve tercihlerinin belirlenmesinde bu eğilimin doğru analiz edilmesi önem taşıyor.
 
Sağlıkta Dönüşüm Projesi, Tam Gün Yasası ve hatalı tıbbi uygulama davalarının ve cezaların artması gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle hekimlerin TUS tercihleri değişmeye başladı. Tam Gün Yasası öncesi muayenehaneden ek gelir kazanabilen hekimlerin, Yasa yürürlüğe girdikten sonra bu imkânları azaldı. Ayrıca, hatalı tıbbi uygulama davalarının artması sonucu, özellikle bazı cerrahi branşların TUS sınavında tercih edilebilirlik oranlarında da azalma olduğu gözleniyor.
 
Yapılan bir araştırmada, 2007-2013 yılları arasında hekimlerin branş tercihlerindeki değişimler, 13 adet TUS kadro ve puanları incelenerek yıllara ve alanlara göre analiz edildi.
 
Araştırmada temel, dâhili ve cerrahi tıp bilimlerinin hepsini kapsamak üzere daha çok son yıllarda puanlarında değişiklik gözlenen tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, aile hekimliği, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, radyoloji, dermatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, kardiyoloji, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi, göz hastalıkları ve kulak burun boğaz bölümleri ile ilgili veriler toplandı.

Doksan farklı kuruma (40’ı üniversite, 50’si Sağlık Bakanlığı) ait verilerin incelendiği araştırmada, TUS kontenjanlarının yıllar içerisinde 1.953 (2008 Nisan Dönemi) ile 4.250 (2008 Eylül Dönemi) arasında değiştiği, incelenen yedi yıllık dönemde toplamda 37.937 kadronun ilan edildiği görüldü. Çoğu branşın kontenjan yüzdeleri yıllar içerisinde sabit seyrederken, aile hekimliği ile çocuk sağlığı ve hastalıklarında yıllar içerisinde bir artış olduğu, genel cerrahi kontenjanlarının ise düştüğü izlendi.
 
Branş taban puanlarında ise bazı branşlarda belirgin değişimlerin olduğu dikkat çekti. Tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji puanlarında yükselme görülürken, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi ve çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarının taban puanlarında belirgin düşüşler oldu.

 


 
2009 yılı sonrasında cerrahi branşlara göre dâhili branşlarda daha az olmakla birlikte, yataklı hizmeti olan branşların puanlarında tedrici bir düşüş gözlenirken, yataklı hizmeti olmayan branşların puanlarında yıllar içerisinde bir artış olduğu dikkati çekti.
 
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalından Dr. Abdülkadir Kaya ve arkadaşları tarafından yapılan araştırma, Ankara Medical Journal”da yayımlandı.

 

Bu yazının tüm hakları Medimagazin'e aittir. "www.medimagazin.com.tr" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

branş
seçiminde
trend
değişiyor!
Yorum (61)
yakup
Malpraktis olduğu müddetçe ne doktorlar hastaya elini sürecek,ne cerrahi branşlar ameliyat edecek ve nede bu maaşa hastanede çalışacak.Bu daha iyi günler.. Vatandaş doktoru mumla arayacak.Hani sağlıkta şiddet yasası nerede,özlük hakları,maaşlar polis memuruna bile yakın değil.!!!
0
Cevapla
surgeon
eğer siz ayın bir biyokimya uzmanına ortalamadan döner verip, en az 1 haftasını icapcı olarak geçiren,komplikasyonlarla boğuşan,risk alan, hasta ve yakınları ile uğraşan ama yine de performans sisteminin altında ezilen ,ortalamanın altında kalan ve yaşam enerjisi tükenen branşlara üç kuruş döner verirseniz olacağı buydu zaten...biyokimya uzmanı arkadaşlarıma saygısızlık yapmak için bu yazıyı yazmadım şimdiden eğer onları rencide ettiysem özür dilerim..yeni mezun olsam ben de biyokimya tercih ederdim...
0
Cevapla
surgeon
'eğer siz ayın bir biyokimya uzmanına' kısmındaki 'ayın' ifadesi şehven yazılmıştır...
0
Cevapla
Dr erhan
Zaten biz medimagazin'in yorumcuları yıllardır bunu yazıp duruyoruz. Devamlı yetkilileri buradan uyarıyoruz ama malesef hiçbir işe yaramadı. Henüz malpraktis davalarında yeterince doktorun canı yanmadı. Bu davalar ve cezaları artınca bırakın düşük puanları, tek bir doktor bile kadın doğum ve cerrahi gibi riskli bölümleri en son tercihine bile yazmayacak. O zaman türk tıbbının düştüğü durumu kurtarmak çok zor olacak. Lütfen acilen malpraktis yasasını yumuşatın.
0
Cevapla
selim a.
Ne olmasını bekliyordunuz?! Bunu ben taa 10 yıl önce öngörmüştüm. Cıvatayı fazla gevşetmeye gelmez bu meslek. Yakın zamanda mesleği bırakan ya da değiştiren bir sürü doktor göreceksiniz piyasada.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir