Medimagazin logo

Tıp Ve Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyelerine Borç

Tıp Ve Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyelerine Borç
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakültelerinde görevli olup mesleklerini mesai saatleri dışında serbest olarak icra eden öğretim üyelerine özlük hakları kapsamında hangi tarihten itibaren hangi ödemelerin yapılmayacağını hususu 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun geçici 70 inci maddesinde düzenlenmiştir. Söz edilen geçici 70 inci maddede;

 

"Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez. Bunlardan belirtilen faaliyetlerini sona erdirmek isteyenler, 31/12/2014 tarihine kadar bu konudaki iradelerini görevli oldukları kurum yönetimlerine bildirirler ve bunların en geç 31/5/2015 tarihine kadar bu faaliyetleri sona ermiş sayılır ve çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir. Bu süre içinde mali hakları ve ek ödemeleri tam olarak ödenmeye devam olunur. Bu madde kapsamında bulunan öğretim üyelerinden belirtilen faaliyetlerinden dolayı görevi kötüye kullandıkları yargı kararı ile tespit edilenlerin, genel hükümlere göre sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla, serbest meslek veya özel sağlık kuruluşlarında çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir."hükmüne yer verilmiştir.

 

Ancak, serbest meslek faaliyetlerini sonlandırmak için 31/12/2014 tarihine kadar kurumlarına yazılı olarak başvuran ya da başvurmayan öğretim üyelerine hangi tarihten itibaren hangi ödemelerin yapılacağı ya da yapılmayacağı hususunda tereddütte düşülmüş ve bu çerçevede üniversitelerce farklı uygulamalara gidilmiştir.

 

Üniversitelerin büyük çoğunluğunda, 31/12/2014 tarihine kadar hangi öğretim üyesinin serbest meslek faaliyetini sonlandırmak için dilekçe vereceği belli olmadığından ( başka bir anlatımla bu öğretim üyelerinin tümünün 31/12/2014 tarihine kadar potansiyel muayenehanesini kapatmak isteyen öğretim üyesi adayı olduğundan)  muayenehanesi olan bütün öğretim üyelerine 31/12/2014 tarihine kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme tahakkuku yapılmış, 01/01/2015 tarihinden sonra ise,  muayenehanesini kapatmak için dilekçe vermeyenlerin bu ödemeleri kesilmiş, dilekçe verenlere ise bu ödemelerin verilmesine devam edilmiştir.  

 

2547 sayılı Kanunun geçici 70 inci maddesi hükmünün,  farklı yorumlara meydan verecek şekilde düzenlenmesi nedeniyle bu kez çeşitli yükseköğretim kurumları tarafından Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne görüş sorulmuş, adı geçen Genel Müdürlük de oluşan tereddütlerin giderilmesine yönelik olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına hitaben yazmış olduğu 21/01/2015 tarih ve 45516914-110.04.05- 821-79-648 sayılı yazısıyla konuya ilişkin görüşünü bildirmiştir.

 

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün söz konusu görüşünde;  öğretim üyelerinden mesleğini serbest olarak icra etmeye devam edenlere 26/11/2014 tarihinden itibaren üniversite ödeneği ve ek ödemenin ödenmemesi, 31/12!2014 tarihine kadar bu faaliyetlerini sona erdireceklerine dair bildirimde bulunanlara ise 26/11/2014 – 31/05/2015 tarihleri arasındaki dönem için üniversite ödeneği ve ek ödemelerin ödenmeye devam edilmesi gerektiği hususu bildirilmiştir.

 

Üniversitelerin büyük çoğunluğunda, muayenehanesini kapatmak için 31.12.2014 tarihine kadar dilekçe vermeyenlere yasanın yürürlük tarihi olan 26/11/2014 tarihinden 31/12/2014 tarihi arasında kalan dönem için üniversite ödeneği ve ek ödeme (döner sermaye katkı payı) tahakkuk ettirildiğinden, Maliye Bakanlığı’nın söz konusu görüşü doğrultusunda harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin herhangi bir mali sorumlulukla karşılaşmamaları için bu öğretim üyelerine 26/11/2014 – 31/12/2014 tarihleri arasındaki dönem için ödenen üniversite ödeneği ve ek ödeme için borç çıkartılması gerekmektedir.

 

 

Cemil Yaşar ATİLA

 

Dokuz Eylül Üniversitesi

 

 

EK:

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün görüşü

tıp
ve
diş
hekimliği
fakültesi
öğretim
üyelerine
borç
Yorum (16)
himmetdede
Uğraştıkları işe bak. Muayenehane sanki suç. 20 yıllık profesörüm 40 yıllık hizmetim var. 15 yıldır muayenehanem var. yani 2 yıllık profesörlükten sonra muayenehane hakkı elde edebildim. bizim üniversite 26 kasım'ı esas aldı.neyse ki borç çıkmadı. şimdi aldığım aylık sadece 4000 TK 2500 maaş (zamla birlikte profesör maaşı 6200-6500) 2400 sabit döner yaklaşık 5000 TL kestiler. anayasa eşit işe eşit ücret der. üniversiteler borç içinde. idare özel muayeneyi teşvik ediyor. yani herkes muayenehaneyi üniversiteye taşıdı. özel muayene farkı ödemeden hiç bir dğç/prof öğretim üyesi acil dışında hastaya el sürmüyor. asistan uzman yard doçla yürüyen bir sağlık hizmeti. hevesi çalışma arzusunu kırmak için elinden geleni yapıyor hükümet. ne o AYM 300 muayenehaneyi kapatmadı hükümet 5000 tl geliri kesti. bakanlık ta aklı sıra üniversitelerde hizmetin kalitesini arttırdı. çapa cerrahpaşa ankara gazi ege 9 eylül çukurova antalya kocaeli bursa gibi hatırı sayılır üniversiteler git bakalım ek para ödemeden hocaya ulaşabilir misin? bir çok hastane yönetimi döneri kesip hastane içi özel muayeneyi destekliyor çünkü tıp fakülteleri borç batağında... bakanlık 300 muayenehaneci hocayı 5000 gelirini keserek cezalandırdı aklı sıra. buna rağmen bizim fakültede hiç kimse kapatmadı. yarın biri çıkar ya danıştay ya da AYM başvurur yasayı iptal eder. muayenehane benim 5 ten sonra özel yerim. karımın eczanesinde durursam maaşımı tam alıyorum. oğlumun fast food dükkanında kasaya yardım edersem aylığımı tam alıyorum ama muayenehaneme gidersem 5000 tl eksik alıyorum. tam güncülerin 10 kuruş performansı eksik ödendi mi kıyameti koparıyor. iş huzurunu bozan sistem. tamamen kapansaydı da ak koyun kara koyun belli olsaydı. 38 yıllık hekim 20 yıllık profesör. işi öğrettiğim (tam güncülerle aynı mesai saati çalışarak) asistanımla aynı maaşı alıyorum. sonuç: şimdi artık asistana fazla eğitim vermiyorum.gitsin tam güncüden öğrensin. kıdemlisinden öğrensin.benim tecrübemden istenilen acil /hayati işer dışındn sadece muayenehanemden gelen hastalarla ilgileniyorum. Kıssadan hisse: Avcı ne kadar tuzak bilirse av da o kadar yol bilir
0
Cevapla
OPDR
himmetdede rumuzlu hoca görüşlerini söyleyip en son cümlesinde asıl karakterini belli etmiş. Asistana eğitim vermezmiş artık. Hocam bunun neresi doğru? o asistan mı senin muayenehaneni kapatmaya çalıştı? tıpta öğrenilen bilgileri hep kıdemlilerimizden hocalarımızdan öğrendik. bilgi saklamak kınanması gereken ayıp bir durumdur. sizi kınıyorum. Üniversitede bulunmamanız gerekir komple muayenehaneye gidin de kadronuza işini seven biri gelip eğitime devam etsin lütfen.
0
Cevapla
aydin sinal
asistanlar her zaman ve her ülkede ilk önce kendi gayreti(okumasi,kongreler,symposyumlar,baska bölümlerde rotasyonlar....) ile basasistanlarindan ve kendinden kidemli asistanlardan ögrenirler.Ben daha Almanyada klinik direktörü veya diger profosörlerden bir sey ögrenmedim,ögrenenide görmedim,zaten profosör üniversitede,yüksek okulda ders anlatan ögretmen demektir,yeterki ders anlatsin,deney yapsin,bulus yayinlasin,yayinlar,kitaplar hazirlasin yani esas meslegine gelsin,hasta bakimida onun icin tali bir ugrastir.sayin Profosör Himmeldede 40 yili dolmus ,yarim yamalak tutunmaya calistigi fakülteden ayrilip tamamen özelde calismasi kendisi icinde,fakültesi icinde,asistanlari,talebeler icinde faydali olur kanisindayim.
0
Cevapla
atilla gündüz
Doç,Prof akademik ünvan değil miabi?Üniversiteden ayrıldı mı dışarıda ömür boyu ünvanı kullan mesleğini yap.Nerede bu akademik ünvanın gerekliliğini yerine getirecek yayın,akademik puan vs.Önce bunu bir yeniden düzenlemek,abd gibi bazı ülke standartlarını koymak gerek.
0
Cevapla
Koray Satılmış
Himmetdede ve onun gibi prof/doç ler. Maksat sizin paranızın kesilmesi değil. Asıl amaç sizin gibi asistana öğretmem, hasta bakmam gibi cümleler kuran, kendini çok yükseklerde gören sözde hocaların üniversitelerden ayrılması için. Ne yazık ki halen üniversitelerden ayrılmayıp hakeden gençlerin önünü kapıyorsunuz. Devlet size asgari ücret verse bile üniversiteyi bırakamazsınız. Bırakırsanız ak kara belli olur piyasa şartlarında. Bakalım o zaman kaç hasta muayenehaneye geliyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir