Medimagazin logo

En itibarlı meslek doktorluk

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün geliştirdiği Mesleki İtibar Skalası'na göre, Türkiye'de en fazla itibarı bulunan meslek, tıp doktorluğu oldu.
En itibarlı meslek doktorluk
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜBİTAK'ın desteğiyle İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün geliştirdiği Mesleki İtibar Skalası ile Türkiye'de mesleklerin toplumdaki itibarı sıralandı. Mesleklerin itibarı ile kazanç seviyeleri arasında yakından bir ilişki gözlemlenirken, bir işte aranan özelliklerin başında "iyi bir ücret" geldi.

Türkiye’de 32 ilde 2 bin 500 kişi ile yapılan anketlere dayanarak gerçekleştirilen araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Elde edilen skalaya göre, Türkiye'de en fazla itibarı bulunan meslekler, tıp doktoru, üniversite profesörü, hakim, öğretmen, diş hekimi, general, vali, yüzbaşı, büyükelçi ve mimar meslek grupları oldu.

Milletvekilliği 22. itibarlı meslek grubu olurken, katılımcılara göre hemşirelik, belediye başkanlığı ve avukatlık gibi meslekler milletvekilliğinden daha itibarlı meslekler olarak sıralandı.

En az itibarı bulunan mesleklerin başında ise dansözlük gelirken, oryantal mesleği sırasıyla, astrolog, falcı, seyyar satıcı, otopark görevlisi, hamal ve çamaşırcı meslekleri izledi.

Hakkında cinsiyete göre yargıların değişebileceği astrolog, falcı, dansöz, temizlikçi gibi mesleklerle ilgili puanlamalar erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar'ın öncülüğünde gerçekleştirilen ve birinci safhası tamamlanan ve ikinci aşamasındaki çalışmaları devam eden araştırma projesinin neticesinde Türkiye’ye mahsus bir sosyoekonomik statü (SES) endeksi geliştirilmesi hedefleniyor.

en
itibarlı
meslek
doktorluk
Yorum (20)
DR.ERDAL
NE DEMEZSİN VALLA ÇOK İTİBARLIDIR BU MESLEK...
0
Cevapla
aydin sinal
Almanyadaki 2014 yilinin en itibarli(yardim eden,kendini düsünmeyen,alcak gönüllü,insancil v.s. kritikler) meslekler; __ MESLEK secim yüzdesi Itfaiyeci %95 Hemsire-saglikci %90 Hekim 89 Polis 84 cocuk yuva bakici 83 Hakim 81 pilot 78 Cöpcü 78 profosür 74 ögretmen 72 tekniker 69 teren makinisti 69 postaci 63 asker 62 avukat 59 isveren 58 memur 36 bankaci 35 maliyeci 35 menejer 32 sendikaci 32 politiker 21 sigorta pol.saticisi 12
0
Cevapla
Özgür
Hiç inandırıcı bir çalışma değil,milletvekilliğinin alt sırada olması çok komik.Bir düğüne davetli olarak bir milletvekili ile doktor yan yana gelsin düğün sahibi önce kime yer gösterip eline sarılır tabiki milletvekiline.Soruyu yanlış anlamış katılanlar sevmek olarak algılamış olabilirler.
0
Cevapla
m. murat
Dayak yiyen, horlanan, performans sistemiyle at koşturur gibi çalıştırılan itibarlı (!) meslek. Bu itibara karnımız tok.
0
Cevapla
postenflamatuar
Hadi ordan, nasıl araştırmaysa artık. En itibarlı meslek üyeleri her gün sözlü ve fiili saldırılara uğramaz, o ülkenin başbakanları ve bakanları tarafından alaya alınmaz. Ücretleri hakim ve savcılardan düşük olmazdı. Ne itibarından bahsediyorsunuz? Yapanlar alınır mı bilmiyorum ancak araştırmanın tekrarlanması lazım, yöntemde, yapanlarda bir problem olması lazım. Bana sağlam bir çalışma gibi gelmedi. Hekimlik bence itibar sıralamasında bence ilk 20 mesleğe bile girmez.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir