Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Hekim fazlası olmaması için tıp fakülteleri kontenjanlarını DONDURUYORUZ!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamaları, "Tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak"
Kaynak: AA - YEŞİM SERT KARAASLAN
Sağlık Bakanı: Hekim fazlası olmaması için tıp fakülteleri kontenjanlarını DONDURUYORUZ!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 2023'ten sonra hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültesi kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız" dedi.

 

 

Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada hekim ve hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki iki üç yıl içindeki en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72 hekim düşüyor. Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkelerinin ortalamasını aldığımızda, o ortalama 37, bizde 17. Yani yarısından daha az hekim sayımız var" diye konuştu.


YÖK Tıp fakülteleri kontenjan sayısını açıkladı


Müezzinoğlu, hemşire ve sağlık çalışanı sayısının ise OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan düzenlemeler sonrasında hemşire açığının hızla kapanmaya başladığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl 20 bin, bu yıl yanılmıyorsam 30 bin ve gelecek yıl 40-50 binli rakamlarda hemşire olacak. Onların da istihdamıyla hemşire ve sağlık çalışanı açığımız büyük oranda kapanmış olacak.

Hekim açığında ise ilk defa bu yıl ilave 2 bin 500 fazla geldi, gelecek yıl 4 bin gelecek ve sonraki birkaç yıl 4 bin daha. Sonra da 5 bin ve 6 bin geliyor. Önümüzdeki 4-5 yılda yaklaşık 20 bin hekim normal rutin dışı ilave gelecek. Şu anda söylediğim rakam bu. Bizim sağlıklı sağlık hizmeti sunabilmemiz için 20 bin uzman hekim açığımız, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Bu 2 bin 500'ler ve 4 binler, önümüzdeki 5 yılda bugünkü açığımızı kapatmaya yardım edecek. Ama ne yaparsak yapalım önümüzdeki 7-8 yılda hekim açığını öyle ya da böyle konuşacağız."


1 YIL ÖNCE MEDİMAGAZİN UYARMIŞTI


Hekim açığını kapatmak için son yıllarda tıp fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanların artırıldığına işaret eden Müzzinoğlu, bu kontenjanlarla uzun süre öğrenci alınması halinde ilerleyen yıllarda bu defa hekim fazlalığının gündeme gelebileceğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 2023'ten sonra da hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. Onu 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız ki çok öğrenci alarak yarın çok mezun vermek ve sonra da 'çok mezunu ne yapacağız' demek gibi bir fotoğrafla karşılaşmayalım" dedi.

Hemşirelere yönelik de geçen yıl bir düzenleme yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, sağlık meslek liselerinden mezun olanların artık hemşire değil yardımcı hemşire ya da sağlık elemanı olacaklarını anlattı.

- "50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı"

Müezzinoğlu, yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmesi için Türkçe bilme şartı aramadıklarını belirterek, "Bize onun mesleği lazım. Düşünün ki çocuk kalp cerrahı. Cerrahın bana cerrahlığı önemli. Anneye soracağı ya da vereceği bilgi on cümledir. MR, tomografi, tetkik ve cerrahın yaptığı uygulamadır bize lazım olan" dedi.

Bu alanda görev yapan çok sayıda tercüman olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, öncelikle hekimin bilgisi, tecrübesi ve Türkiye'ye, sağlık hizmetine sağlayacağı katkının önemli olduğunu bildirdi. Müezzinoğlu, "Şu anda yaklaşık 500 civarında yabancı uyruklu hekim Türkiye'de sağlık hizmeti veriyor. Bu, özel sektörde daha fazla. Çünkü önce özel sektörün önünü açmıştık. Son dönemde de 50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı" açıklamasında bulundu.

hekim fazlası
tıp fakültesi kontenjanı
Yorum (30)
Dr özgür
Resmen komedi bir ülkede yaşıyoruz..daha Çemişgezek tıp fakültesi kurulmadan böyle denir mi? Yaşadığım ilde 3 tane tıp fakültesi var, yeni kurulan 2'sinin ne hocası var,ne binası var ama öğrenci alıyorlar.. Planlama,bilimsellik ülkede sıfır düzeylerinde.. Ahbap,çavuş ilişkileriyle koca ülkenin sağlık politikaları şekillendirilmeye çalışılıyor.. Yazık bu ülkeye ve gençlerine..
38
Cevapla
ahmet öksüz
Tükürdüğünü yalamak deyimini bu kadar iyi anlatan bir olay hayatımda görmedim. Sen bakanlık kariyerine başladığından beri ithal hekim diye kendini parçala ve en sonunda böyle bir hüsran yaşa, olacak iş değil. herhalde Sayın Başbakanımız veya Sayın Cumhurbaşkanımız olayın vahametini anlayıp gerekli direktifleri vermişlerdir. Bu anlamsız psikotik hezeyana son verdikleri için Sayın Devlet büyüklerimize (bakan hariç) en derin şükranlarımı sunuyorum. Sayın bakanımızın (ve bazılarının hastanelerine) ucuz amele ithal hekim projesi de böylelikle bitmiş oluyor, gözümüz aydın.
7
Cevapla
kadir küçük
Elin oğlu dil bilmeyeni neredeyse sınırından içeri sokmuyor, sen doktorluk yaptırıyorsun. Gecekondu tıp fakültelerinden doktor yetiştireceğine nüfus artış hızını düşür, aynı hesaba gelir.
12
Cevapla
m. murat
Düzinelerce tıp fakültesi açtıklarıyla kaldılar. En az yarısı ya da kontenjanlarının yarıya düşürülmesi de gerekli.
4
Cevapla
dr
Bardağın neresinden baktığımıza bağlı. Bazen yarısı dolu, bazen yarısı boş. Yarın tekrar yarısı boş denilebilir. İnanın bardak hep aynı bardak.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir