Medimagazin logo

Tıp eğitiminde Türkiye'de bir ilk başlıyor

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi (USİM) açıldı.
Tıp eğitiminde Türkiye'de bir ilk başlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de ilk olan merkezde tıp fakültesi öğrencileri sanal hasta mankenler ile birebir uygulama yaparak eğitim alabilecekler.
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve tıp öğrencilerinin eğitim şeklini değiştirecek olan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi ( USİM), Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açıldı. Açılış töreninde konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’de son 15 yıldır sağlıkta büyük ilerlemeler sağlandığını söyledi. Vali Münir Karaloğlu, sağlıkta dönüşüm projesi ile vatandaşın sağlık kurumlarına erişiminin, sağlık kurumlarında hizmet almasının çok kolaylaştığını vurguladı.
Eskiden vatandaşların gece 03.00’lerde hastanelerde sıraya girmeye başladığının altını çizen Vali Münir Karaloğlu, “Bugün herkesin istediği her hastanede sağlık hizmeti alabildiği ve artık hasta haklarından, hasta güvenliğinden ve hastanın doktorunu seçme imkânlarını konuştuğumuz bir ortama geldik. Artık öğrencilerimize hekimlik bilgi ve becerilerinin yanında en az onun kadar önemli olan iletişim becerilerinin de öğrencilerimize bu simülasyon merkezinde öğrenim süreci içerisinde veriliyor olmasını da çok önemli buluyorum. İletişim becerisinin de hekimlik mesleğinde önemli olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

"HATA PAYI AZALACAK"
Öğrencinin hiç kimseye zarar vermeden, herhangi bir hastaya zarar vermeden aynı uygulamayı öğreninceye kadar tekrar etme şansının merkezde yakalıyor olmasını çok önemli bulduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, “Öğrenci burada kendi yaptığı hatayı görebilecek veya hocası nerede hata yaptığını uygulama üzerinden göstererek çocuklarımızın eğitimlerini tamamlamasını sağlayacak. Bence bu konuyu Türkiye’ye daha fazla duyurmanız lazım. Çok büyük bir iş başarmışsınız. Ben bu uygulama merkezine katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Uludağ Üniversitesi bu konuda bir öncü olur. Tıp Fakültemiz de bu merkez ile diğer fakültelerimize örnek teşkil eder. Fakültelerimizin kontenjanları artıyor. Türkiye’deki hekim açığının çok büyük olduğunu gördük. Fakülte binalarını büyütmek, öğretim üyesi sayısını bir anda arttırmak mümkün değil ise o zaman buna benzer merkezlerin sayısını arttırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

TÜRKİYE’DEKİ İLK MERKEZ
UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise yaptığı açılış konuşmasında 3. Nesil üniversite vizyonu ile hayata geçirdikleri çalışmaların, Uludağ Üniversitesi’ni daha iyi bir konuma getirmeye devam ettiğini söyledi. İnsanların kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi, fiziksel yatırımlar kadar nitelikli sağlık kadrolarının yetiştirilmesi ile mümkün olacağını belirten Rektör Yusuf Ulcay, “Bu noktada, tıp fakültemizin eğitim anlayışında da değişime ve teknolojiye ayak uyduracak iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görmeye hak kazanan öğrencilerimiz artık çok daha şanslılar. Türkiye’de ilk defa başlattığımız İyi Hekimlik Uygulamaları Merkezi’mizde yetişecek doktorlarımız, daha ilk yıldan itibaren birçok tıbbı uygulamayı simülasyon sistemi ile görme imkanı bulacaklar. Böylece mezunlarımız, Türkiye’deki birçok tıp fakültesine göre daha donanımlı ve daha deneyimli birer hekim olarak yetişecekler” diye konuştu.

UÜ TIP FAKÜLTESİ REFERANS MERKEZİ OLACAK
Dünya tıp eğitimi literatüründe en yeni yaklaşımlar arasında yer alan ve temeli 2010 yılında atılan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi’ni tamamlamanın ve hizmete açmanın kendilerine nasip olduğunu kaydeden Rektör Ulcay, “Klinik Simülasyon ve Öğrenme Kaynakları Birimi ile Klinik Beceri Laboratuvarları ve Eğitim Salonlarının bulunduğu projemiz sayesinde, öğrenme ve eğitim etkinliğimiz daha da güçlenmiş oluyor. Burada yürütülecek uygulama, araştırma ve mesleki gelişim programları ile alanında parmakla gösterilen hekimler yetiştireceğiz. İnsani değerleri önceleyen tıp eğitimi ilkelerinin benimsetilmesi ile birlikte, mesleki beceri konusunda da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültemiz uluslararası alanda saygın bir referans merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdulkadir Karlık da büyükşehir belediyesi olarak her zaman Uludağ Üniversitesi’nin yanında yer aldıklarını ve bundan sonra da yeni projelerde ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini söyledi.

SANAL HASTA DERSİ BAHAR DÖNEMİNDE BAŞLAYACAK
UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, yaptığı konuşmada iyi hekim kavramına değindi. Tıp Fakültesi olarak bu yıl insan bilimleri dersini başlattıklarını açıklayan Dekan Selim Gürel, tıp eğitiminin sürekli geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dekan Gürel, Türkiye’de ilk sanal hasta dersinin 2016 bahar döneminde UÜ Tıp Fakültesi’nde başlatılacağını duyurarak, “Ders boyunca hasta hekim görüşmesi sanal hastalar ile yapılacaktır. Hastalarımız da Türkiye’de ilk defa Türkçe konuşacaklardır. Bunu da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ndeki hocalarımız ile yapacağımız proje ile hayata geçirmiş olacağız” dedi.

tıp eğitimi
tip fakultesi
uludag universitesi tip fakultesi
iyi hekimlik uygulamalari
simulasyon merkezi
prof. dr. yusuf ulcay
prof. dr. selim gurel
Yorum (4)
G. Ulufer Sivrikaya
Uludag Universitesi Tip Fakultesi'nde kurulmus olan İyi Hekimlik Uygulamalari ve Simülasyon Merkezi ogrencilerin simülasyona dayali egitim metodundan yararlanmalari adina cok faydali olacaktir. Yalniz bu Merkez Turkiye deki ilk merkez degildir. İstanbul Saglik Müdürlüğü bunyesinde hizmet veren SİMMERK, Acibadem Universitesi Simülasyon Merkezi CASE, Hacettepe Universitesi Tip Fakultesi Tip Egitimi ve Bilisimi Anabilim Dali Simülasyon Merkezi ve Florence Nightingale Hemsirelik Fakultesi Simülasyon Merkezi, Antalya Saglik Mudurlugu Bolge Egitim, Arastirma ve Simülasyon Merkezi gibi farkli illerde hizmet vermekte olan Simülasyon Merkezleri mevcuttur. Türkiye deki ilk Simülasyon Merkezi 2007-2008 yillarinda faaliyete baslayan yukarida da adi gecen SİMMERK'dir.
11
Cevapla
G.Ulufer Sivrikaya
Haberle ilgili yorumum sırasında Türkiye'deki mevcut Simülasyon Merkezleri'nden yaklaşık son 6 aydır sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlenen, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Simülasyon Merkezi SAME'den bahsetmediğimi farkettiğim için ekleme yapmam gerektiğini düşündüm.
4
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın G.Ulufer Sivrikaya (Uzman Doktor) Tıp eğitimi yanında mezuniyet sonrası hastanın sağlık sisteminde "oryantasyon" sorunları vardır.Kastettiğim hangi hasta, ne zaman, nereye , hangi arka planda yani bilgi yükü ( anemnez-hasta öyküsü , tıbbi kayıt ) ile gidecek ! Bu konu sağlık konvensiyonel olarak "sevk sistemi" tabiriyle ifade ediliyor.Fakat böylesi bilgi yükü ve empati eşgüdüm sistemlerinin bozulduğu , yanda ve branş hekimliğinin uzmanlığın teşvik edildiği sağlık ortamında bizim kaçırdığımız bir kural var.HAstanın sağlık sisteminie iyi kayıdı aynı zmanda iyi ve kolay takibi demektir.Hastanın birinci basamak tarafından takibi demektir. Teknolojiyi bu kayıt , takip , sevk sistemiyle yeteri kadar kullanmıyoruz.Hastanın sağlık sistemi içinde yeteri kadar adresleyemiyoruz. Kaybeden hasta , hekim , sağlık sistemi oluyor. Oysa böyle olmaması ve bütünsel yaklaşan branşlaşların "her daim" geri bildirim alması gerekiyor.Geri bildirim alması sağlık ortamında eğitim ve sistemin kendi içinde interaktif kurması demek ! İhmal ediliyor ! Tanımlı değil.Sistemi bu anlamda bilgi ve tecrübe aktarımı sorunu yaşıyor.Hastada sistem içinde "yalnızlaşabiliyor" Aynı sorun hekim için "konfor " , etkinlik , yukarıda anlattığım üzere aynı zamanda geri bildirim alma anlamında bir yerde bilgi kaybı demektir. Bu konuları ele almanızı , geniş çevrelere iletmenizi ve mümkünse cevap vermenizi umuyorum.Böylesi kontrolsüz iş yükünün olduğu sağlık ortamımızda ihtiyaçtır. Saygılarımla Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 21 Ocak 2016
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın G.Ulufer Sivrikaya (Uzman Doktor) Tıp eğitimi yanında mezuniyet sonrası hastanın sağlık sisteminde "oryantasyon" sorunları vardır.Kastettiğim hangi hasta, ne zaman, nereye , hangi arka planda yani bilgi yükü ( anemnez-hasta öyküsü , tıbbi kayıt ) ile gidecek ! Bu konu sağlık konvensiyonel olarak "sevk sistemi" tabiriyle ifade ediliyor. Acaba teknolojiyi neden buralarda "yeteri kadar" kullanamıyoruz ! Hatta ben aklı affınıza sığınarak "aklı" kullanamıyoruz diyeceğim. Kültürler aklı teknolojiyle birlikte, uyumlu kullanamazsa ne olur ? Sömüre olur. Yanlıyorsam düzeltin lütfen. Sağlık sistemi hasta oryantasyonu , bilgi oryantasyonunu , İNSANINI ! "doğru ve akılcı " kullanması gerekiyor ! ilkleri atlamayalım. Sonra diğerleri ! Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir