Medimagazin logo

Açılan davalar doktorların kabusu!

Doktorlar, açılan davalar ve yüklü tazminat cezaları nedeniyle mesleklerini yapamaz hale geldiklerinden yakındı.
Kaynak: SÖZCÜ
Açılan davalar doktorların kabusu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktorlar, davalar ve yüklü tazminat cezalarından dert yandı, “Bilinmezlerle dolu insan bedeninde çalışıyoruz. Bizi sadece tıp dosyalarına bakacak uzman mahkemeler yargılasın. Aksi halde riskli vakalara bakacak doktor bulunamayacak” dedi.

 

Tıbbi müdahaleden kaynaklanan uyuşmazlıklar Gediz ve Dokuz Eylül üniversitelerinin düzenlediği bilimsel sempozyumda ele alındı.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği yaptı. “Tıbbi Müdahaleden Kaynaklanan Uyuşmazlıklarda Tüketici Hukukunun Uygulanması Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, DEÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Erdem Özkara, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Emre Gökyayla, Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Atalı, DEÜ Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Serkan Ayan, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan PetekProf. Dr. Yasin Sezer ve Doç. Dr. Vural Seven ile İstanbul Barosu Sağlık Hukuk Merkezi’nden Dr. Yakup Gökhan Doğramacı konuşmacı olarak katıldı.

 Hekimlerin ve hukukçuların buluştuğu bilimsel toplantıda, hastalar ile doktorlar arasında yaşanan ihtilaflar tüm yönleriyle ele alındı. Doktorlar açılan davalar yüzünden mesleklerini yapamaz hale geldiklerinden yakındı, genel mahkemeler yerine, tıpta uzmanlaşmış ihtisas mahkemelerinde yargılanmaları gerektiğini ifade etti.

“TIP AYRI YERDE TUTULSUN”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu, “Yargılanmaktan ve hesap vermekten korkmuyoruz, tüketici mahkemelerinde yargılanmaktan ürküyoruz” dedi, şunları söyledi: “Bir çaydanlık üreticisi ile bir hekimin aynı mahkemede yargılanması bizleri incitiyor, güvenimizi zedeliyor. Milyarlarca hücreden oluşan insan bedeni üzerinde şifa vermeye çalışan doktorlar, ancak bu alanda uzman sağlık hukuk mahkemelerinde yargılanabilir. İş hukukunda olduğu gibi tıp dosyaları için de ihtisas mahkemeleri kurulursa kendimizi daha güvende hissederiz.”

Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Erdem Özkara, yargılamada tıbbın ayrı bir yerde tutulması gerektiğinin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Özkara da bilinmezlerle dolu insan vücudu üzerinde çalıştıklarına, bu durumun kesinlikle gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekti, şöyle konuştu:

“Bilmediklerimiz bildiklerimizden daha fazla. 25 yıl önce tıp öğrencisiyken bana öğretilenlerin çoğu şu an yanlış, bildiklerimiz sürekli eskiyor. Böyle muazzam ve herkeste farklı çalışan bir yapıda teşhis-tedavi işlemleri uyguluyoruz. Ne yazık ki her şeyi de önceden öngöremiyoruz, çünkü insan bedenini hala öğrenmeye çalışıyoruz. Tüm testlere rağmen tespit edemediğimiz hastalıklar olabiliyor, bundan dolayı bir hekimi nasıl sorumlu tutabiliriz? Hata yapan her meslekte olursa olsun mutlaka cezalandırılsın, ancak tıp hepsinden ayrı bir yerde tutulsun. Aksi halde hekimlik mesleği yapılamaz hale gelebilir, doktorlar riskli vakalara bakmak istemeyebilir ve tıp kitlenebilir.”

BU CEZALAR NASIL ÖDENİR?

Hem hukukçu hem de hekim olan Dr. Yakup Gökhan Doğramacı, doktorlar aleyhine çıkan yüklü tazminat cezalarının tıp mesleğine zarar verdiğine değindi. İstanbul Barosu’ndan Dr. Doğramacı en son bir hekime 4.5 milyon TL tazminat cezası verildiğini dile getirdi, “Maaşla çalışan bir doktor bu parayı nasıl ödeyebilir ve mesleğini nasıl sürdürebilir” diye sordu.

Dr. Doğramacı gibi hem hekim hem hukukçu olan Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Opr. Dr. Nazan Pedükcoşkun da tıp dosyalarına bakacak özel mahkemelerin kurulmasının önemini vurguladı.

tıp hukuku
tazminat
dava
malpraktis
Yorum (13)
bigmücahid2002
Ya tüm bunları bizzat başbakanın hanımı Başbakana saatlerce anlattı. Bakanlığa her ay devlet hastanelerinin istatistikleri yağıyor. Bir tane bile yüksek riskli ameliyat yok, şifa niyetine bir tane dahi. Tüm bu toplantılarda hükümet uyarılıyor, hekimler riskli vakalara girmez diye! ! Saç baş yoluyorum , bu akıllara zarar malpraktis yasasını ne zaman düzeltecekler? Yani daha ne olmasını bekliyorlar? Buradan tüm hekimlere sesleniyorum, bu işten riskli vakalardan kaçarak asla kurtulamazsınız. Ya birlik oluruz yada bu yasanın kurbanları her geçen gün artar. Baksanıza bir hekim 4,5 milyon ceza almış. Ömrü boyunca bunu ödeyemez, böyle gitmez arkadaşlar. Acil Eylem lazım
24
Cevapla
postenflamatuar
TTB siyasetten ideolojik eylemlerden, söylemlerden ve de etkisiz atraksiyonlardan zaman bulursa bu konuya da el atsın. Adamlar bu konuyu gündemlerine bile almıyorlar neredeyse. Bizleri ard arda gelen hükümetlere yem ettiler ve hiçbir yönetici özeleştiri vermeyip, her görev bitiminde pişkince başarılarından söz eder. Suçu hükümete atıp kurtulma oyununda son derece başarılılar. Savaşta mağlubiyetten düşmanı sorumlu tutmak gibi bir akıl tutulması yani.
11
Cevapla
Hakan Meriç
Hastane şartlarımız Hindistan,mahkemeler Fransa..
23
Cevapla
m. murat
İhtisas mahkemeleri de olsa sonunda yargı sürecinin sancını çekeriz. ABD'den haberiniz yok galiba. Orada doktor yargılamak imkansızlaştı nerdeyse. Çoğu vakalar ön kurulda eleniyor. Talep ettiğiniz bu olsun. Yoksa "şu mahkeme yargılasın" da ne oluyor be!!
17
Cevapla
ÖMER AKPINAR
sigorta hiç bir işe yaramamaktadır sigortaya güvenmenizi önermem, özellikle cerrahlara Allah ( C.C ) sabır versin işleri çok ama çok zor.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir