Medimagazin logo

Doktor göçü bu ülkelerde endişe verici hale geldi

Batı Balkanlar'daki sağlık çalışanları, sağlık sektöründeki yetersizlikler ve düşük maaşlar nedeniyle doğup büyüdükleri ülkelerini terk ederek daha gelişmiş Batı Avrupa ülkelerine gitmeyi tercih ediyor.
Kaynak: AA - EMRE BAŞTUĞ
Doktor göçü bu ülkelerde endişe verici hale geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SARAYBOSNA - Batı Balkanlar'daki doktorların son yıllarda Batı Avrupa ülkelerine göç etmesindeki artış, bölge ülkelerinde endişe verici seviyeye ulaştı. Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Arnavutlukluk ve Karadağ'dan her yıl binden fazla doktor Batı Avrupa ülkelerine göç ediyor.

Beyaz önlüklülerin daha iyi imkanlara sahip Batı Avrupa ülkelerine göç etmesinin ana sebebi olarak kendi ülkelerinin sağlık sistemindeki yetersizlik ve doktor maaşlarının düşük olması gösteriliyor.

2016 yılına ait resmi rakamlara göre, Makedonya'dan 500, Bosna Hersek'ten 350, Arnavutluk'tan 130, Karadağ'dan 20 doktor Batı Avrupa ülkelerine göç etti. Öte yandan son 3 yılda Hırvatistan'dan 525 doktorun daha gelişmiş AB ülkelerine göç ettiği kaydedilirken, Sırbistan'da ise geçen yıl 599 doktor, yurt dışında doktorluk yapabilmek için gerekli sertifikayı almak için ilgili makamlara başvurdu.

Bölge ülkelerinin yüzleştiği bu sorun özellikle Karadağ gibi küçük ülkelerin sağlık sisteminde ciddi bir tehlikeye yol açıyor. Karadağ gibi küçük ülkelerde tek bir uzman doktorun gidişi dahi sağlık sisteminde büyük bir boşluğa neden olabiliyor.

Doktor adayları Almanca öğreniyor

Son yıllarda artan göç dalgasına genç doktor adayları da dahil oluyor.

Tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra uzmanlaşmak için kendilerine ülkelerinde imkan bulamayan onlarca tıp öğrencisi, çareyi Almanya, İngiltere, Slovenya ve İsviçre gibi sağlık sistemin daha düzenli işlediği ülkelere gitmekte buluyor. 

Bosna Hersek'teki Saraybosna Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi İrnis Bisco, mezuniyetine bir yıl kala Almanca öğreniyor.

Birçok arkadaşı gibi ülkedeki sağlık sisteminden şikayet eden Bisco, doktorluk mesleğini hak ettiği şekilde yapabilmek için, Almanya'ya gitmeye hazırlanıyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Bisco, gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinde sağlık sisteminin ve çalışma koşullarının çok daha iyi olduğunu belirterek, hak ettiği maaşı almak istediğini ancak bunun Bosna Hersek'te mümkün olmadığını savundu.

Almanya'da doktor olarak çalışmaya başladığı taktirde uzmanlığını bir yıl sonra alabileceğini kaydeden Bisco, "Uzman doktor olabilmeniz için burada bir siyasi geçmişinizin olması ya da birisinin sizi desteklemesi gerekiyor. Yaşım 40 olduğunda uzmanlığımı almak istemiyorum." dedi.

Bisco, devletin kendi eğitimine çok para harcadığını ve gitmek istediği için kendisini biraz bencil hissettiğini ifade ederek, devletin doktorları ülkede tutmaya yarayacak politikalar üretmesi gerektiğini söyledi.

Mezun olduktan sonra Almanya'ya gitmek isteyen bir diğer tıp öğrencisi de Bekir Rovcanin.

Tıp fakültesinin son sınıfında okuyan Rovcanin, gitmek zorunda kalmasa ülkesini terk etmeyeceğini belirterek, tıp fakültesine başlarken hayalinin ülkesinde kalarak kendi insanlarına yardım etmek olduğunu dile getirdi.

Batı ülkelerinin iş gücüne ihtiyacı olduğunu kaydeden Rovcanin, "Onlar bizim bilgimizi ve beyinlerimizi alıyor. Bu fakir ülkeler için bir sorun. Her fakir ülke en iyi insanları bu şekilde kaybediyor." dedi.

- "AB ülkelerine güzel bir hediye"

Bosna Hersek Federasyonu Tabipler Odası Başkanı Harun Drljevic ise bölge ülkelerinden geçmişte de yurt dışına doktor göçü yaşandığına işaret ederek, "Ancak son dönemde bir artış var. Yeni dönemde genç doktorların göç etmesi yeni bir durum." diye konuştu.

Bosna Hersek'teki sağlık kurumlarında daha çok eski nesil doktorların hizmet verdiğini kaydeden Drljevic, genç doktorların göç etmesi nedeniyle gelecekte sağlık alanındaki talebin karşılanamayacağını, bu gerçeğin sağlık sistemini tehdit ettiğini vurguladı.

Drljevic, bir doktorun eğitiminin uzun ve masraflı olduğuna dikkati çekerek, "Avrupa ülkeleri onların eğitimine ve gelişmesine hiçbir katkı sunmadan hazır doktorları bizden alıyor. Adeta bedava gelen ürünler gibi. Bunun, AB ülkelerinin sağlık sistemine verilmiş güzel bir hediye olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

- "Beyin göçü durdurulmalı" 

Sağlık alanında yaşanan bu gelişmeler, Batı Balkanlar'daki ülkelerin son dönemde yaptığı açıklamalarda da durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Hırvatistan Tabipler Odası (HLK) tarafından hazırlanan raporda, Hırvatistan'ın AB'ye üye olduğu 1 Temmuz 2013 tarihinden bugüne kadar 525 doktorun ülkeyi terk ettiği belirtildi.

Hükümete doktorlar arasında gün geçtikçe yaygınlaşan bu eğilime nelerin sebep olduğunu araştırması çağrısında bulunan HLK, beyin göçünün bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

Karadağ Doktorlar Sendikası da sağlık çalışanları arasında yaygınlaşan göçün durdurulmaması halinde sağlık hizmetlerinin imtiyaz haline geleceğini bildirdi.

AB standartlarına göre her 100 bin kişiye 335 doktor düşmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Karadağ'da bu sayının 115 olduğu ve ülke genelinde 700 doktora ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Batı Balkanlar'da önemli bir sorun haline gelmeye başlayan doktor göçlerinin önüne geçilmediği takdirde bu ülkelerin sağlık sistemlerinin yakın gelecekte büyük bir tehditle karşı karşıya kalmasından endişe ediliyor.

doktor göçü
balkanlar
avrupa
makedonya
bosna hersek
sirbistan
hirvatistan
Yorum (1)
Osman D
Bundan yaklaşık 8 yıl önce Saraybosna'da bir hastaneyi gezmiştim. Hastane gayet düzenli ve tertemizdi. Ancak bir o kadar da garibandı. Servis zeminleri mozaik beton, hasta yatakları bizim 1970'lerde kullandığımız yuvarlak demir karyolalardandı. Yoğun bakıma gittik. Zar zor çalışan markasız bir ventilatörle bir adet monitörden başka birşey yoktu. Sormadık. Ama eminim doktor ve personel maaşı da bir o kadar düşüktü. Şimdi Bosna-Hersek ülke olarak AB'ye girdi. Çalışanların önünde de devasa bir alan açılmış oldu. Her ne kadar serde milliyetçilik olsa da insanlar bir noktadan sonra para kazanmak ve rahat etmek isteyeceklerdir. Daha iyi maaş veren diğer AB ülkelerindeki iş imkanlarını araştıracaklardır. Buna kimsenin diyecek bir şeyi olamaz. Çözümü de kendi ülkelerindeki durumu iyileştirerek sağlayacaklardır. Başka da yolu yok gibi.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir