Medimagazin logo

Çocukları güneşin zararlarından korumak için 5 yöntem!

Güneş yüzünü göstermeye ve içimizi ısıtmaya başladı. Çocuklarının güneşten faydalanmasını isteyen anne babalar kendilerini dışarıya attı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, çocukların güneşin zararlı etkilerinden korunması gerektiğine dikkat çekerek 5 önemli tavsiyede bulundu
Çocukları güneşin zararlarından korumak için 5 yöntem!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çocukların gelişimi için son derece faydalı olan güneş,  dikkat edilmezse birçok risk de barındırıyor. Güneş ışınlarının cilt altı yağ dokusunda D vitaminine temel oluşturan kolekalsiferolü aktive ettiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, kolekalsiferolün çeşitli enzimatik işlemlerden sonra D vitaminine dönüştüğünü söyledi.

Uzm. Dr. Sinem Karaca Atakan, D vitamininin bağırsakta kalsiyum ile beraber fosfor emilimini artırdığını ayrıca kemiklerde kalsiyumun depolanmasını sağladığına dikkat çekti. D vitamini eksikliğinde raşitizmin ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Atakan, D vitamininin diş ve kemik gelişiminde çok önemli olduğunu açıkladı.

Çocuğunuzun hassas derisini güneşten koruyun

Çocukların derisinin yetişkinlere göre daha ince ve daha açık renkli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Atakan, çocuklarda yağ salgısı çok az olduğu için ciltlerinin de daha kuru olduğunu bildirdi. Bu faktörlerden dolayı çocuklarda güneş yanığının daha kolay ve çabuk oluşabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Atakan, çocukların güneşten özenle korunması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuğunuzu güneşten korumak için bu önerilere dikkat edin!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan’dan çocuğunuzu güneşten korunmanız için 5 önemli tavsiye:

1.    Güneşin çok dik gelmediği öğle saatleri haricinde çocukların güneşten yararlanması gerekir. Saat 10.00-16.00 arasında bebekler ve çocuklar güneşe çıkarılmamalıdır.

2.    Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Çok açık tenli, renkli gözlü çocuklarda ve 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremleri kullanılmalıdır. Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve alerji yapmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. 

3.    Yaz aylarında çocuklara pamuklu, ince giysiler giydirilmeli, sentetik, terleten kumaşlar tercih edilmemelidir. Terleme ihtimalleri yüksek olduğu için sık sık üstleri değiştirilmelidir. Çocuğun gün içinde ısı değişimlerinden etkilenmemesi için ince pamuklu kumaşlardan birkaç kat giydirip, gün içinde hava ısındıkça katları çıkartılmalıdır. Ayrıca çocukların yüzünü güneş ışınlarından koruyan siperlikli şapka ve ultraviyole korumalı iyi bir gözlük seçilmelidir.

4.    Çocuklar güneşin geldiği bir araç içinde uzun süre bırakılmamalıdır. Yaz aylarında pencereleri kapalı ve güneş vuran bir araç içinde ısı, 40 derecelere kadar artar ve bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ayrıca çocukları giysiler kadar bebek arabası ve oto koltuk kumaşlarının da terletebileceği unutulmamalı ve ona göre önlem alınmalıdır.

5.    Yazın çocuklar daha fazla terlediği için sıvı kaybı oluşur. Ayrıca güneş çarpması olan çocukların da sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle yaz dönemi çocukların yeterli oranda sıvı aldığından emin olunmalıdır.


 

güneş
zarar
çocuk
Yorum (1)
Saslan
2 yas altinda mecbur olmadikca gunes kremi onerilmiyor.D vitamini sentezi icin uvb nin dik geldigu zamam diliminde 20 dk guneslenmesi oneriliyor ki bu ulkemiz icin 10 16 arasi en ideali de 12 1 arasi.Hastalarima gun icinde 12 1 arasi 15 20 dk gunrs alsin diyorum kollar ve bacaklar acik olcak sekilde.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir