Medimagazin logo

'Türkiye’de her 100 sünnetten 85’ini sünnetçiler yapıyor’

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ''Tek Kullanımlık Sünnet Tıbbi Malzemelerinin STD Analizi’’ projenin açılış toplantısında yer alan konulardan biri de sünnet uygulamalarıydı. Araştırmalara göre Türkiye’de her 100 sünnetten 85’ini sünnetçiler, yüzde 10’unu sağlık memurları, yüzde  5’ini ise cerrahlar yapıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Türkiye’de her 100 sünnetten 85’ini sünnetçiler yapıyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü Sağlık Teknolojisi Değerlendirme(STD) Daire Başkanlığı tarafından yürütülen  ‘’Tek Kullanımlık Sünnet Tıbbi Malzemelerinin STD Analizi’’ başlıklı projenin açılış toplantısı 31 Temmuz’da Ankara’da yapıldı.

Sağlık Bakanlığı öncüğünde, Türkiye Klinikleri ve CarthaGenetics ortak girişimi ile hayata geçirilecek olan projede; tek kullanımlık sünnet tıbbi malzemelerinin önemi, geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda yol haritası ortaya konulacak.

Sağlık Bakanlığı yetkililerin yanı sıra Diyanet İşleri ve Musevi toplulukların da yer aldığı klinik etkinlik ve hasta güvenliğinin ön planda tutulduğu, Dünya Bankası tarafından desteklenen ’Tek Kullanımlık Sünnet Tıbbi Malzemelerinin STD Analizi’’ projesinde yer alan editör ve yazar kadrosu ise şu şekilde: Prof.Dr.Nesrin Erdemli Çilingiroğlu, Prof.Dr.Jülide Yıldırım Öcal, Prof.Dr.Haluk Öztürk, Prof.Dr.Emin Aydın Yağmurlu, Prof.Dr. Hayriye Erbaş,  Prof.Dr. İlhan İlkılıç, Yrd.Doç.Dr.Gülpembe Ergin Oğuzhan ve Uzm.Dr.Selçuk Şen. 

Yrd.Doç.Dr.Güvenç Koçkaya tarafından yönetilen proje ekibinde ise Dr. Deniz Akagündüz Akgül, Dr. Figen Yavuz, Sinem Kazan, Dr. Amir Sharaf ve Dr. Aroussi Bidani yer alıyor.

Projede sünnet uygulamalarında ortaya çıkacak komplikasyonların ve maliyetinin azaltılması, sünnetin psikolojik boyutu gibi çok sayıda konunun yanı sıra toplumun sünnet konusunda daha bilinçli hale getirilmesi de amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen teknoloji projelerinde ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi tedavi yöntemleri ve cerrahi tekniklerin yanı sıra sağlık hizmeti sistemleri de yer alıyor. 

‘’Her 100 sünnetten 85’ini sünnetçiler yapıyor’’

Proje kapsamında sünnet ve sünnet uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aydın Yağmurlu, ‘’Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre,  her 100 sünnetten 85’ini sünnetçiler, yüzde 10’unu sağlık memurları, yüzde  5’ini ise cerrahlar yapıyor. Toplumun sosyokültürel yapısının değişmeye başlaması ile aileler sünnet için doktora başvurmaya başladı.’’ şeklinde konuştu.

 Ameliyathane ortamlarında yapılmayan sünnetlerin çok sayıda komplikasyona neden olabileceğini ifade eden Yağmurlu, ‘’2015 yılında Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bir genelge yayınladı bu genelge ile birlikte hekim dışı kişilerin sünnet yapmasını tamamen yasakladı,  bir tek Yahudiler için özel bir düzenleme söz konusu.’’ dedi.

Genelgeye göre tabip dışındaki kişiler tarafından sünnet işleminin yapıldığının tespit edilmesi durumunda, “Diploması olmadığı hâlde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” ifadeleri yer alıyor.

sünnet
türkiye
Yorum (3)
y.k.
sünnetin ve mevlüdün islamiyetle ilgisi yok.KURAN ölülerin arkasından okunması için değil.kuran kişilerin hayatı boyunca uyması gereken kuralları koymuştur.
6
Cevapla
mert
sünnetin performans puanı 175. ve dönere katkısı pek yok. ancak eziyeti var. performans puanı artar yada başka bir katkı verilirse o zaman % 100'ü nü doktorlar yapar. yoksa zor.
5
Cevapla
Selahattin altıntaş
Yüzde 85 ini sunnetçiler, yuzde 10 saglik memurları yuzde 5 cerrahlar yapıyir ifadesi tamamen yanlış. Artik sünnetlerin yuzde 90 inı hastanede doktorlar yapıyor..eski sünnetçiler ise kalmadı..
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir