Medimagazin logo

Azospermi sorunu yaşayan erkeklere ROSI umudu

Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin baba olmaları için mikro-TESE yönteminde, olgun spermler bulunarak yumurtalar döllenebiliyor ancak hiç olgun spermi bulunmayan erkekler çocuk sahibi olamıyor. Son yıllarda kullanılan “Round Spermatid Enjeksiyonu” yani ROSI yöntemi ise spermi bulunmadığı için baba olamayan erkeklere yeni bir şans tanıyor.
Azospermi sorunu yaşayan erkeklere  ROSI umudu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Azospermi, yani meni örneğinde hiç sperm olmaması durumu, önemli kısırlık nedenleri arasında yer alıyor. 

Azospermi tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş yeni tekniklerin başında ise “round spermatid enjeksiyonu” yani ROSI yönteminin geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, ntv.com.tr’den Tülay Karabağ'a yaptığı açıklamada, Antalya’da bugün başlayan Dünya Tüp Bebek Kongresinin önemli başlıklarından birinin de bu yöntem olduğunu söyledi. 

Dr. Gürgan’ın bahsettiği ROSI tekniği aslında yeni değil, ancak tekniğin yeni uygulanış şekli ile hem döllenme hem de gebelik oranlarında artış gözlendi.

YÜZDE 60'LIK DÖLLENME ORANI SAĞLANDI

“Son yıllarda tüp bebek tedavisindeki en önemli yeniliklerden biri, azospermisi olan çiftlerde round sperm injeksiyonu ile gebelikler elde edilmesidir” diyen Dr. Gürgan, Japonya’dan Prof. Dr. Atsushi Tanaka’nın, kongrede bu konudaki çalışmasını sunacağını belirtti, “Dünyanın saygın bilim dergilerinden PNAS’da ilk sonuçları 2015’de yayımlanan bu çalışma oldukça umut vadediyor” dedi. 

Yöntemle yüzde 60'lık bir döllenme oranı elde edilebildiğini aktaran ve aynı zamanda kongrenin başkanı olan Prof. Gürgan, Dr. Tanaka’nın çalışmasıyla ilgili detayları şöyle anlattı: 

SPERMİ OLMAYAN ERKEĞE BABA OLMA UMUDU


“Dr. Tanaka’nın daha önce yayınını yaptığı çalışmanın son verileri ve gelişmeleri bu kongrede açıklanacak. Bu çalışmanın sonuçlarına göre toplamda 12 kadından elde edilmiş 734 yumurtada round spermler kullanılarak yaklaşık % 60’lık bir döllenme oranı elde edilmiştir. Geliştirilen embriyoların transfer edilmesiyle yaklaşık % 20 gebelik oranı yakalanmıştır. Bu gebeliklerin sonucunda ise 14 adet canlı, sağlıklı ve herhangi bir genetik rahatsızlığı olmayan bebek dünyaya gelmiştir. 

“ÖNEMLİ BİR GELİŞMEYİ MÜJDELEMEYİ UMUT EDİYORUZ”

Prof. Tanaka, bu çalışmanın başarılı olmasını, mikroskop altında tanınması son derece zor olan round spermlerin, embriyologlar tarafından tanınabilmesine bağlamıştır. Ekibimizden Dr. Halil Ruso tarafından Tanaka grubu ile ilk çalışmalarımız başlatılmış ve ülkemizde de ROSİ uygulaması ile genetik yapısı normal ilk döllenme sağlanmıştır. Yıl sonuna kadar bu konuda önemli bir gelişmeyi müjdelemeyi umut ediyoruz.”

SPERM DETOKSU İLE EN İYİ SPERM SEÇİLİYOR


“Sperm seçimi”, kısırlık tedavisinin etkinliği ve başarısı açısından kritik öneme sahip konulardan biri. Bu noktada devreye giren sperm detoksu ile işe yaramayan ya da bebekte hastalık yapabilecek kötü spermler ayıklanıyor, en sağlıklı ve DNA hasarı içermeyen spermler döllenmeye tabi tutuluyor. 

SPERM YAPISINI NELER BOZUYOR?

Dr. Gürgan, “en iyi spermi” seçmede rol oynayan sperm detoksunun da kongrede konuşulacağına dikkat çekti, “İlerlemiş erkek yaşı, kötü beslenme alışkanlığı, çevresel faktörler, şişmanlık, artmış yorgunluk, uykusuzluk, stres, sigara ve alkol  kullanımı  spermin yumurtayı dölleme kabiliyetini  düşürür. Bu faktörler spermlerde reaktif oksijen türleri (ROS)  denilen maddeleri arttırarak  hücresel mekanizmalarını bozar. Belirli bir değerin üstündeki ROS aktivitesi spermin DNA’sında hatırı sayılır bir zarara sebep olur ve sperm DNA’sında kopmalara yol açar. Sperm detoks programı ile bu hasar azaltılabilir. Mikro akışkan çip ve polarize mikroskop ile spermlerin ikili  ayrıştırma tekniği ve sperm  detoks programı birlikte kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir” dedi.

DÜNYA NEDEN KISIRLAŞIYOR?


Toplumdaki kısırlık oranının yaklaşık % 15 olduğunu belirten Dr. Gürgan’ın verdiği bilgilere göre kısırlık, hem dünyada hem de Türkiye’de giderek artıyor. Bu artıştaki en önemli etkenler ise, evlenme yaşının gecikmesi, obezite,  GDO’lu ve katkı maddeli gıdalar, sigara, alkol, toksinlere maruz kalma, cinsel fonksiyon bozuklukları, iklim değişikleri, bilgisayar ve sosyal medya gibi uyaranların fazlalaşmasıyla cinsel temas sıklığının azalması ve çağın en önemli problemlerinden biri olan stres katsayısının artması.

azospermi
prof. dr. timur gurgan
rosi
Yorum (2)
Umut Yolcu
Hormon tedavisi uygulamadan cerrahi operasyon bence yanlistir. Sperm ureten sac telinden ince kanallar bulunan dokudan parca alinir TESE veya Mikro-TESE ile. Alinan parcada sperm var mi diye inceleme yapılır. Bulunamadiginda da buyuk ihtimalle sonuc certoly cell only(sadece sertoli hucreleri bulunabildi) seklindedir. Sonrasinda senin cocugun olmaz denir hastaya. O yuzden tedavi uygulamadan cerrahi operasyon yapilmasina karsiyim. Keske olmasaydik. Parca alinan yer bir daha kendisini onaramaz, ultrasonda da surekli gozukur. Aslinda agac meyve vermiyor diye kokune dalmaktir bu operasyon. Ameliyat olmadan bazi hormon tedavileriyle daha rahat sonuc alınabilirken, TESE ile zaten az olan sans daha da dusmektedir. Halbuki dunyada guzel gelismeler var. Japon bilim adami Atsushi Tanaka round spermatid (olgun spermin gelismemis hali) ile dogan bebeklere vesile oldu Rosi Teknigi ile.
32
Cevapla
ahmet
azosperm karşılaştım dünyam yıkıldı dediler tesa olacaksın şansımız olur dediler bu ameliyatı olursan 2 yumurtalığımdan parça aldılar sonra doktor senin çoçugun olmayacak dedi bir daha dünya başıma yıkıldı eşimle o kadar çok uğraşıyoruz otlar belki tedavi yapar ama maalesef kimse yönlendirmiyor gitdiğim dr'lar umut vermiyor ne yapacağımı bilmeden sağa sola çarpıp duruyorum Allah düşmanıma bilen vermesin böyle anlamsız böyle tedavisiz hastalığı
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir