Medimagazin logo

Sağlıkta şiddet nasıl çözülecek? Sağlık Bakanı açıkladı...

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için alınacak önlemler hakkında açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Demircan, "Personel sayısını artırarak acilleri personel açısından takviye ediyoruz. Pratisyen hekim ve acilde çalışacak olan uzman hekimlerimiz, acil uzmanlarımızın sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu konuda medyadan da yardım istiyorum." dedi.
Kaynak: AA
Sağlıkta şiddet nasıl çözülecek? Sağlık Bakanı açıkladı...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltılı basın toplantısında,  Iğdır Devlet Hastanesinde bir hekimin bıçaklanması olayının ardından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına ilişkin bir tedbirin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Demircan, şifa dağıtan ellerin sahibine el kalkmaması gerektiğini belirterek, şiddeti asla kabul etmediklerini bildirdi.

Hastanelerde personelin az olduğuna işaret eden Demircan, "İnsanlar, acil hastasıyla hastaneye geldiğinde kendisi ile ilgilenebilecek yol gösterecek bir ortamla karşılaşmazsa gerilir. Acil hasta onun hastasıdır. Başka bir şey düşünemez. Personel yetersizliğimiz burada etken olabilir." ifadesini kullandı.

İnsan ilişkilerinde herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini vurgulayan Demircan, şöyle devam etti:

"Ben hekim arkadaşlarımızın büyük bir fedakarlıkla iş yaptıklarını görüyor ve biliyorum. Oraya tedavi için gelen insanımız da bunları böyle değerlendirmeli. Günde 100'ün üzerinde hastaya bakan bir insanın elbette ki yüzü gülmeyebilir veya bir noktada geç cevap verebilir. Halkımız, bunda sabırlı olmalı. Mekanlardaki darlık ve sıkıntı, bunları çözüyoruz."

Bakan Demircan, acillerdeki mekan sıkıntısını çözdüklerini belirterek, "Personel sayısını artırarak acilleri personel açısından takviye ediyoruz. Pratisyen hekim ve acilde çalışacak olan uzman hekimlerimiz, acil uzmanlarımızın sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu konuda medyadan da yardım istiyorum." dedi.

Türkiye'de bir yıl içinde hastanelerde 650 milyon işlem yapıldığını aktaran Demircan, "Elbette ki birtakım sorunlar olacak ama şiddeti asla kabul edemeyiz. Asgariye indirmek değil sıfıra indirmektir hedefimiz. Yapılan saldırıları kendime yapılmış gibi hissediyorum ve öyle üzülüyorum." ifadesini kullandı.
 

şiddet
sağlık
çözüm
Yorum (24)
bozeren
personelinizin ardında durun yeter. başka şeye gerek yok.
55
Cevapla
drovuz
Hımmm, personel sayısını artırarak sürü içinden kapılma şansımızı azaltmaya çalışıyorlar sanırım...
0
Cevapla
Mustafa D.
Ben acil servislerin düzeleceğine inanmıyorum. Bakanım yıpranma payimizi ve mobbing tazminatimizı versin, uzmanlık hakkımdan feragat edip özel sektörde çalışmak istiyorum. 8 senedir mobbing'e (sağlıkta siddete) ugradım bakmam gereken hastanın 4 katına (sağlık istatistik yilligi bakınız acil başvuru sayilarina) baktım. Hergün sözlü sözlü şiddete uğradım. Hastanın dişini çekmeden diye, yakınının öldüğünü söyledim diye, hastasını yatiracagimizi söyledim diye, yemek yemeye gittiğim için, ambulans geç geldiği için darp edildim. 200,000'den fazla hasta baktım ve Avrupa'da bu sayıda hastaya 40 senede bakmaz bir hekim. Hakkımı isterim verin 8 senemi geri bana çünkü artık bu mesleği yapmak istemiyorum. Acillerinizde çalışacak başka köleler bulun!!!
0
Cevapla
m. murat
Dar bir bakış açısıyla sağlıktaki şiddet sorununu yine personel eksikliğine bağlamış. Şiddet sadece acillerde olmuyor ve yığılmaların olmadığı birimlerde de oluyor. Buna ne kılıf uydurulacak? Seçmene toz kondurmuyorlar! Ne de olsa politikacı... Fazla bir şey beklememeli.
0
Cevapla
Mustafa D.
BURADA SUÇU TEŞVİK; SUÇA YARDIM VE YATAKLIK VAR 1-Sağlık sektörü çalışanları diğer sektör çalışanlarına göre 16 kat daha fazla şiddete maruz kalır. 2-Sağlık sektöründeki şiddet vakalarının %70'i acil servis personeline karşıdır. 3-Bu vakaların ise neredeyse yarısı acil servis hekimlerine yöneliktir. 4-Yapılan çalışmalarda acil servis çalışanlarının %28-29'unun her nöbetinde bir kez şiddete maruz kaldığı belirtilmiştir. 5-Acil servis çalışanlarının ŞİDDETİ BİLDİRME ORANI %7'ye düşmüştür. 6-Şiddetin en önemli sebebi şu an 115 milyonu geçen acil servis başvuru hastasıdır (Tam sayı bilinmiyor). Bu hastaların %70-90'i ise aile hekimliğine başvurması gereken "1. basamağın" hastasıdır. 7-Yapılan çalışmalara göre acil serviste yaşanan şiddetin çoğunlukla sebebi; iletişim eksikliği (düşük muayene süresi, kritik hasta 3 dakikaya düşmüştür) ve uzun bekleme süresidir (kalabalık aciller) 8-Birbirimize risk satmaya çalışan bir medikal anlayış ile tıp bilimi çöküşe devam edecektir. Acilen sevk zinciri zorunlu hale getirilmeli, 1. basamakta çalışan hekime hukuki dayanak olabilmesi için sevk sistemleri skorlamalı klavuz haline getirilmeli, bu sevkler sırasında oluşacak iş kaynaklı zararlar ise devlet tarafından karşılanmalıdır. 9-Sabah 8 ile gece 12 arasına sıkışan hasta populasyonumuz, toplamın %90'ına ulaşmıştır. Aciliyet algımız işimizin en kolay görüldüğü yer anlayışına evrilmiştir. Aciliyetin kanuni tanımı kanıta dayalı tıp ile tekrar yapılmalıdır. 115 milyon acil başvurusu, nüfusun %20-30'una yani 25 milyona düşürülmelidir. Mortalite ve morbiditemizi arttırırken acil servis personelini tüketip yok ediyorsunuz. Birinci basamak/2.-3. basamak oranı "70/30" olmalı ve bunun adli sorumluluğu aile hekimlerine ait olmalıdır. 10-Uluslar arası yapılan antlaşmalara göre de iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre de ŞİDDET BİR İŞ KAZASIDIR, GEREĞİ BU ŞEKİLDE YAPILMALIDIR. Devlet iş veren kimliğini gizleyerek MEMURLARA KARŞI SUÇ İŞLEMEKTEDİR. 11- Ortalama 180 saat aktif çalışan ve dinlenmiş bir sağlık personeli yerine, geceleri yorgunluktan sağda solda YASA DIŞI uyuyan personeli tercih etmenizin sebebi nedir? 310/180=1,72 Sağlık çalışanlarının üçte biri bu durumda olsa diyelim 900,000 (200,000 kayıt dışı çalıştırılmakta) x 1/3 = 300,000 bunu da 1,72 çarparsanız 516,000 eder. 516,000-300,000=216,000 eder. En az 216,000 ilave sağlık personeline ihtiyacınız var (Mevcut verdiğiniz sağlık hizmetini nitelikli hale getirebilmeniz için). Kaynağınız mı yok? İnsanları bu şekilde çalışmaya mahkum ederek zaten sağlık giderlerini DEFANSİF TIP SEBEBİ ile %15-40 arasında ÖZELLEŞTİRİLMİŞ BİRİMLERE AKTARIYORSUNUZ. Yani insan kaynaklarına aktarmanız gereken kaynağı kendi cebinize aktarıyorsunuz. Yani KÖLE TİCARETİ YAPIYORSUNUZ. 12- Devlet bir ŞİRKET ise patronlarına MOBBİNG DAVASI AÇILMASI gerekir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir