Medimagazin logo

Doktorlar gerçekte ne kadar zeki?

Tıp fakülteleri öğrencilerini oldukça yüksek bir puanla kabul ediyor, üniversiteye girildiğinde de mezun olmak için çok çalışmak gerekiyor, sonrasında TUS hazırlığı var, asistanlık var… Peki doktorluk gerçekten zeki mi olmayı gerektiriyor?
Doktorlar gerçekte ne kadar zeki?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Bir anket sitesi olan Quora’da doktor ve doktor çevresinde olanlara bir soru yöneltiliyor: Doktorlar zeki mi?

 

Emekli bir genel dahiliyeci ve eski bir yoğun bakım hekimi olan Liang-Hai Sie, bu soruyu şöyle cevaplıyor:

“Bu soruyu sahada 40 yıllık deneyimi olan emekli bir doktor olarak cevaplamama izin verin. Doktorluk hayatım boyunca gözleri pırıl pırıl parlayan birçok genç doktorla da biraraya geldim.

Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ’ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.

Asistan doktorlar için konuşacak olursak, iyi bir dereceyle mezun olanlar genellikle her şeyin mükemmel olmasına odaklanmış halde oluyorlar ve pratik düşünmeyi ve o şekilde yaşamayı unutuyorlar. Her şeyin mükemmel olmasını istemeleri güzel ama işlerini bitirmelerinin saatlerini alması, her gün akşam 10 civarında hastaneden ayrılmaları kendileri için iyi olmaz. Daha az zeki olan meslektaşları genellikle işlerini 5-7 arasında bitiriyor ve mükemmel olmak için saatlerini harcamıyorlar.

Ben açıkcası yeterince zeki ama pratik bir doktorla çalışmayı tercih ederim.”.

 

Stanford Üniversitesi’nde doktora yapan 20 yıllık bir radyoloji uzmanı olan Robert Pakter, aynı konuda şu ifadelere yer veriyor:

 

“Zeka bir doktor olmak için gereklidir, çünkü öğrenecek ve hatırlanacak çok şey var. Fakat iyi bir doktor olmak için sadece bu yeterlidir diyemeyiz. Öncelikle iyi bir doktor olmak isteyen kişi merhametli olmalı ve hiçbir teknolojinin yapamayacağı şekilde bilgileri sentezleyerek insanı değerlendirebilmelidir.

Milyonlarca yıldır, türümüz yüz ifadelerindeki nüansları, konuşma kalıplarını ve vücut dilini okumayı öğreniyor. Bildiğim en iyi tanı koyucu hekimler, bunu labaratuvarda ve diğer değerlendirme sonuçlarında eriterek insancıl bir algıyla adeta bir sanat meydana getiriyor.

Ne yazık ki, bilgisayarın günün birinde fiziki muayene yerine geçerek teşhis ürettiğine inanan teknoloji yanlıları, bunu takdirle karşılamıyor.

Buna ek olarak, Teletıp, bazı durumlar dışında yüz yüze görüşmelerin yerini asla tutamaz.

Bu tür gelişmeler, on dakikalık ofis ziyaretinin ve modern sağlık hizmetleri olarak adlandırdığımız ‘tıbbi-endüstriyel kompleks’in diğer yan ürünleridir. Zekaya sahip olan doktorlar, mantık dışı bir şekilde değer kaybediyor.”.

iq
doktor
zeka
doktorlar ne kadar zeki
Yorum (9)
ufuk engin
Bence pek zeki değiliz..olsaydık bu kadar sömürülüp hakkı yenen bir grup olduğumuz halde ve şiddete maruz kalmanın giderek arttığı ortamda asgari ücrete düşmekte olan ücretlerle ve emeklilikte açlıkla yaşamaya rıza göstererek sınavdan sınava nöbetten nöbete ve zorunlu hizmet peşinde koşmazdık..Esas akıllılar ihale peşinde koşanlar, komisyoncular, müteahhitlerdir.
50
Cevapla
anıl erkan
İnsanın aptalı doktor; doktorun aptalı cerrah; cerrahın aptalı beyin cerrahı olurmuş sözü aklıma geldi:)
27
Cevapla
aydin sinal
önce bilinmesi gereken;zeki bir insan tip tahsili yapmaz,tip tahsili okuma,ezberleme ,vucutca ve ruhca yorgunluga azim gösterme isidir.daha acigi inekleme ve kondisyon dur.hekimlerin tip dünyasina katkilari,fizikcinin,kimyacinim,biyologun katkilari,buluslari,kesifleri yaninda devede kulaktir.IQ sü 80-100 civarindaki bir talebe cok rahat tip tahsili yapar .hasbel kader zeki bir insan tip tahsili yapmisa:benim 45 seneye yaklasan meslek hayatimda hastahanede calisan zeki bir doktora rastlamadim,zeki olanlar serbest piyasada calisiyorlar,tv de,gazete dergi sayfalarinda ahkam kesiyorlar,sac ekiyor,gögüs büyültüyor,zayiflatiyor,sunu ye,bunu yeme diyor.........buna benzer cok ilmi ve zor konularla mesguller.vede ne hikmetse cok zengin oluyorlar.devir ar yili degil kar yili oldugunu zeki insanlar cok önceden bilmisler yollari tutmuslar. hekim adayi genc meslektaslar ;hayatta zekaniza güvenerek yola cikmayin,bu meslek zekanizi körlestirir,her zaman pratik ,pragtizma kurallarina uyun,selamlar.
23
Cevapla
A
Eski doktorları bilmem de ortalık mantar gibi tıp fakültesi dolu olduğu için artık ortalama zekanın düştüğü söylenebilir
17
Cevapla
ali gül
elbette standart veya üstübir zekaya sahip olmalıdır ama bence çok zeki olanlar doktor olmamalı.hekimliğin bir sanat olduğu tezinden de yola çıkarsak;hekimlik yetenek,sezgi(tecrübeyle kazanılır)empati de gerektirir.elbette zeka olmazsa olmazıdır ama üstün bir zekanın bu sıralamada nereye sıkıştırılacağı tartışma konusu olabilir.belkide üstün zeka olmaması gereken bir şeydir iyi bir hekim için.tabi bu durumda iyi hekimin tanımını da kime göre diye tanımlamak gerekebilir bu durumda.
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir