Medimagazin logo

Üniversite hastanesinde borç alarmı! Başhekim: Faaliyetlerimizi durdurmak üzereyiz

Yüz ve kol nakilleriyle ismini dünyaya duyuran ve başarılı operasyonlarıyla manşetlere taşınan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, medikal firmalara olan 250 milyon liralık borç nedeniyle faaliyetlerini durdurmak üzere. Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Olay gerçekten son noktaya geldi. Bu durum böyle devam ederse birçok malzemeyi bulamayız ve belki de birçok önemli ameliyatı da yapamayacağız” dedi.
Üniversite hastanesinde borç alarmı! Başhekim: Faaliyetlerimizi durdurmak üzereyiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de ilk kez yapılan yüz ve kol nakilleriyle ismini dünyaya duyuran, yılda 50 bin ameliyat, 1 milyon 100 bin poliklinik yapılan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, medikal firmalara olan 250 milyon liralık borç nedeniyle kırmızı alarm veriyor.

BORÇ ARTIYOR

Salim Uzun'un Hürriyet'teki haberine göre vadesi geçen alacaklarını tahsil edemeyen yerli firmaların tıbbi malzeme satışını durdurması nedeniyle hastanede malzeme krizi yaşanırken, ameliyatların sürdürülebilmesi için yabancı firmalardan piyasanın 3-4 katına alınan medikal ürünler, borç miktarının her geçen gün artmasına neden oluyor.

‘SON NOKTAYA GELDİK’

Yaşanan krizin boyutlarını Hürriyet muhabirine anlatan AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Olay gerçekten son noktaya geldi. Bu durum böyle devam ederse birçok malzemeyi bulamayız ve belki de birçok önemli ameliyatı da yapamayacağız. Gerçekten sıkıntıdayız” diye konuştu.

‘BOŞLUK DOLMAZ’

“Bize destek verilmesi lazım” diyen Aydınlı, “Yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Yılda 1 milyon 100 bin polikliniğimiz, yüzlerce organ naklimiz var. Biz sistemin içinden çekilirsek o boşluk doldurulamaz. Böyle bir merkeze siyasilerde dahil herkesin el atması lazım” dedi.

Borç miktarının 250 milyon liraya ulaştığını kaydeden Aydınlı, şöyle devam etti:

“Borcumuzdan dolayı 1 liralık malı 4 liraya alıyoruz. KOBİ’lere ayakta dursunlar diye kredi veriliyor. O parayı bize versinler biz de firmalara dağıtalım. Hem onların işi görülsün, hem de biz borçtan kurtulalım.”

‘FİRMALAR SIKINTIDA’

“43 üniversite hastanesinin borcu 6 milyar lira civarında, kamu hastanelerinin ise 11 milyar lira borcu var. Kamu hastaneleri de para ödeyemez hale gelince firmalar sıkıntıya girdi. Birçok iflas eden insan var. Biz yüz, kol, kemik iliği, kornea, kalp nakli yapıyoruz. Bu merkez gözden çıkarılamaz.” 

‘ORASI TAMAMEN BATAK’

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) İlaç ve Tıbbi Malzeme Meslek Komitesi Başkanı Ümit Kalkan, şu bilgileri verdi:

“2014 yılından alacaklarımız var. Yerli firmalar ürün satışını tamamen durdurdu. Medikalci arkadaşlarımız evini, arsasını satıp üniversiteye yatırmıştı. Şimdi ise bankalar temlik bile almıyor. Orası tamamen batak durumda.”

‘BU İŞİN SONU BELLİ’

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erol Gürpınar, “Bugün dönüyoruz ama bu gidişatta bunun sonu belli. İmkân yok. Bir noktadan sonra olay öyle bir noktaya gelecek ki tüm firmalar malzeme vermeyi kesecek kestiği anda da sıkıntı o zaman başlayacak” diye konuştu.

üniversite hastaneleri
akdeniz üniversitesi
prof. dr. bulent aydinli
Yorum (7)
HAKİKATİN TAAKENDİSİ
her ameliyat illede medikal malzeme ilemi yapılıyor...HÜKÜMET HASTANE SAĞLIK MUHABBETİ İLE MİLLETTEN OY ALMANIN ŞOVUNU ÖN PLANDA TUTTU AMELİYAT SAYISI ARTTI.NE PARA KAZANAN MEMNUN NE İNSANLAR NE ÇALIŞAN..NİYEEE HARAMA BULAŞTIRDINIZ MİLLETİ ÜLKEYİ ÇÜNKÜ..HERŞEYİ RAYINDAN ÇİZGİSİNDEN ÇIKARDINIZ...BUNCA AMELİYATI BABASININ HAYRINA YAPMIYORLAR HERHALDE..KULLANILAN MEDİKAL MALZEMELERE BAKIN BAKALIM ONLAR OLMADAN AMELİYAT OLMUYORMUYMUŞ...OLUYOR TABİKİ ELBETTE OLUYOR...MİLLETTEN NİYE BIÇAK PARASI ALINDSIN HER GÜN KULLANDIĞI MALZEMEDEN 10 BİN LİRAYI CEBE ATIP AYDA 200 BİN TL Yİ BİR UZMAN HEKİM KAZANDIKTAN SONRA ONU KOY BUNU KOY FATURAYI KABART MİLLETTE KASABA RAĞBET EDER ASIL OLSA.ONU DA BUNUDA KULLANINCA FATURA KABARIK KOMİSYON OLUNCA MİLLETTENDE PARA ÇIKMAYINCA FİRMALAR SUT A HER ŞEYİ ÜÇ KURUŞ MALİYETİ OLANI 300 KURUŞA HATTA 1000 KATINA SUT A SOKUP (SUT A ONAY VEREN NASIL VE NE KARŞILIĞINDA VERİYORSA BİLDİĞİ HALDE?) HERŞEY Bİ YERDE TIKANIR BÖYLE.BEN ŞUNU GÖRDÜM DR LARIDA SİYASİSİDE MİLLETİDE ASLINDA NEYİ HAKEDİYORSAK ONU YAŞIYORUZ.BAŞKASINI ELEŞTİRİYORUZ KENDİMİZİ DÜZELTMİYORUZ.VİCDAN VE ADALET ŞART.BU HÜKÜMETİN POLİTİKASINA GELİNCE A DAN Z YE YARGILANMALI.MEDİKAL MALZEME FİRMALARI İNCELENMELİ,SGK FATURALARI İNCELENMELİ.GEREKSİZ MALZEME KULLANANLARDAN TAHSİL EDİLMELİ.
6
Cevapla
cerrah tolga
ünv hastaneleri globalt bütçeye geçerek fatura kontrollerınden kurtuldu.Bu sayede borçtan kurtulacaklarını sandılar.Global bütçeyi savundular.Şimdi sgk tarafından fatura kontrol edilmiyor.Kontrolsuz sahada isteyen istediği yapıyor.Ayrıca elden alınan fark ücretleride cabası.Bir ünv hastanesi acil gelen hastadan yatak ücreti alıyor.Diğeri malzemeyi al gel diyor.Alın size global bütçe.Kontrol edilmeyen faturalar ve batan hastaneler.Boşa giden ülke kaynakları
34
Cevapla
Murat celikten
Sayın Başhekim, faturalarınızda ki kaçaklara ve SUT suistimallerine dikkat edin. SUT kodu uyumsuz olan (sahte) sadece faturaları şişirme maksatlı kullanılan malzemeleri, bu malzemeleri satan medikalcileri ve kullanan hekimleri hastanenizden uzaklaştırmadığınız müddetçe bütçenizi kurtarabilme şansınız yok. Ameliyat tetkiklerini hastanenizde yaptırıp ameliyatlarını özelde yapanları da tespit edip engelleyin. Otomasyon sisteminizden kaynaklı fatura sorunlarını azaltınız. Keşke bunlarla hiç uğraşmasanız ama mevcut sistem bu.
38
Cevapla
hasan
Hastane neden batar anlamadım. Devletten yaptıkları işin parasını mı alamamışlar, yoksa bol keseden döner dağıtıp mı batmışlar. Keşke işini bilen bir hesaptan kitaptan anlayan idarecileri olsaydı.
4
Cevapla
bethune
devlet kurumları önce batırılır, sonra da özel sermayeye uygun fiyatla! satılır. Gerekçesi de hazırdır, zarar ediyordu sattık derler. Üniversite hastaneleri batmasa, devlet hastaneleri batmasa, şehir hastaneleri nasıl açılıp kar edecek ??
28
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir