Medimagazin logo

Yeni hipertansiyon kılavuzu yayınlandı! Yüksek tansiyon kriterleri değişti!

Amerikan Kardiyoloji Derneğinin Kasım 2017’de yayınladığı yeni hipertansiyon kılavuzuna dikkat çeken Kardiyolog Ahmet Sarıçopur, yıllardır normal tansiyon diye bildiğimiz değerlerin artık yüksek tansiyon değeri taşıdığını ve bu durumun hipertansiyonun erken tanısı açısından önemli olduğunu söyledi.
Kaynak: NTV
Yeni hipertansiyon kılavuzu yayınlandı! Yüksek tansiyon kriterleri değişti!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yüksek tansiyonun birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Sarıçopur, hipertansiyonun dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içinde ilk sırada yer aldığını söyledi: 

“Yüksek tansiyon kalp krizi, beyin krizi, kalp yetersizliği, kalpten çıkan ana damar olan aortun yırtılması, kalp ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları gibi yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan ya da ölüme sebep olan hastalıklara yol açabiliyor ve hayati organlara ciddi zarar verebiliyor.” 


ABD Kalp Derneği yüksek tansiyon sınırını 14'ten 13'e indirdi


Amerikan Kardiyoloji Derneğinin yeni hipertansiyon kılavuzunun detaylarına değinen Sarıçopur, ”Bu kılavuzla beraber önceki bilgilerimizde radikal değişiklikler oldu. Yeni kılavuza göre hipertansiyon limitleri aşağı çekildi. Önceden 140/90 mmHg yani halk dilindeki tabiri ile 14’e 9 değerinin üstü hipertansiyon olarak adlandırılırken; 120/80 mmHg altı normal, 120-129/80 mmHg yüksek tansiyon olarak sınıflandırıldı. Daha önceki tanıma göre toplumun yüzde 30’u hipertansiyon hastası iken yeni tanımlama ile bu oran yüzde 46’ya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

“ERKEN TEŞHİS KONULMASINA YARDIMCI OLACAK”

Yüksek tansiyon ile kalp damar hastalıkları arasında çok yakın bir ilişki olduğunu vurgulayan Kardiyolog, tansiyondaki yüksekliğin yarattığı riskler hakkında şunları söyledi: 

“Sistolik kan basıncında 20 mmHG, diyastolik kan basıncında ise 10 mmHg artış olması felç, kalp hastalığı ve damar hastalığına bağlı ölüm riskini iki kat arttırmaktadır. Ölümcül hastalıklarla bu kadar yakın ilişkisi olan hipertansiyonun tanı kriterlerinin aşağı çekilmesi bir anlamda toplumda hipertansiyona ve buna bağlı risklere dikkat çekecek, daha fazla hastaya erken teşhis konulmasına yardımcı olacak ve birçok ölümcül hastalıktan koruyacaktır. Bu uygulama ile hastalar hemen ilaca yönlendirilmeyecek ama yaşam tarzları değişecek. Sigarayı bırakma, diyet, egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalar ilaç kullanmadan tansiyondan korunmuş olacak. Toplumsal sağlık açısından da önemli bir konu. Çünkü hantallık ve fazla kiloya bağlı obezite, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, metabolik sendrom gibi pek çok olumsuzlukla da eşzamanlı olarak mücadele etmemizi sağlayacak.” 

“BİLİNÇLENMEK İÇİN KAMPANYALARI ARTIRMALIYIZ”

Yüksek tansiyona konusunda toplumsal bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Sarıçopur, ”Tansiyonu holterde 120-130 milimetre cıva aralığında olan bir hastaya biz bu kılavuzdan önce normal tansiyon derken şimdi diyeceğiz ki, ‘diyetine dikkat et, günlük egzersiz yap, günde 45 dakika yürü ya da bisiklet sür, stresten uzak dur’. Burada hem koruyucu hekimlik hem de toplumsal bilinçlenme anlayışı ortaya çıkıyor. Bu, insan psikolojisi açısından da çok önemli. Evde oturan insan depresyon riski altında ama hayatına en azından kısa yürüyüşleri ekleyen bir insan stresi de kontrol altına alabilir. Bilinçlendirmek erken tanıda önem taşıdığı gibi risk faktörlerinin de ortadan kaldırılmasında destek olacaktır. Bu sayede insanlar ilaç kullanmadan bu hastalığın önüne geçebilecekler” dedi.

hipertansiyon
kılavuz
abd
Yorum (4)
Dr
İlaç firmalarına hayırlı olsun. Ancaaaak: Canan karatayla Ahmet Rasim Küçükusta'ya kızarken, modern tıpta'da işin ucunun kaçtığını düşünüyorum. Şimdi yorum yazanlar kanıta dayalı tıptan bahsedecektir. Kanıta dayandırdğımız kanıtlar da kanıt olmaktan çıkmış kusura bakmayın. Yani şimdi ben doktor olarak kendime tansiyon ilacı başlayayım ya da tuzsuz yiyeyim öylemi? Tansiyonum 120-130 arasındadır ve hiç bir değişiklik yapmaya niyetim yok. Kendime yapamadığımı hastaya da yapmaya niyetim hiç hiç yok.
47
Cevapla
aydin sinal
kolesterol ilaclari satisida düstü,yakinda tehlikeli kolesterol siniri 120 mg indirilir
12
Cevapla
s.savaci
toplumun %16 sını bir kalemde hasta yapıp 13 milyon kişiyi ilaç kullanmaya mahkum etmek güzel iş. Nasıl olsa SGK ödüyor.
11
Cevapla
himmetdede
bir toplumun %46'sını kapsayan değerlerler gerçekten hastalık mıdır. Tıp fakültesinde 45 yıl önce okurken tansiyon üst değeri 16 idi. açlık kan şekeri 120 . erka maşetli tansiyon aletlerinde 16 'da kırmızı çizgi vardı. şimde 13. benim 15/9 değerinde tansiyonum var. risk faktörü olarak sayılan başak bir şey yok (şeker,kolestrol,lipid,kilo,sigara,hareketsizlik vb). dahiliye uzmanı arkadaşın tavsiyesiyle antihipertansif ilaç grubundaki tüm ilaç ve kombinasyonları kücük dozlarda kullandım. her ilaç etkisi çıkmadan yan etkisiyle yaşam kalitemi bozdu. kuru öksürük, yorgunluk,terleme,kabızlık bunlar b bloker, ace inh diüretik ve kals antago, grubundakilerde hepsinde çıktı yaşam kalitem bozuldu ama dahiliyeci arkadaş yaş 65 al diyor. 15' 14 zoraki çektik şimdi de 13..aa yeter ama... mubarek ilaçların etkisi çıkmadan ben de çıkan yan etkileri yaşam kalitemi bozdu. önerisi olan arkadaş var mı hareket demeyin bol miktarda var. diyet zaten peynir etmekle gün geçer.zaten ünlü bir kardiyoji prof tansiyon ialçlarının yan etkileri yüzünden insanların kullanmayı bıraktığı yazmıştı.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir